Adam Ďurica predstavil svoj tretí videoklip z minuloročného albumu Spolu. Vznikol k piesni Navzájom a opäť na ňom spolupracoval s českým režisérom Ondrejom Urbancom. Hoci ide o hraný príbeh, má aj dokumentárnu hodnotu, keďže približuje podmienky, v akých žijú a často i zomierajú reálni ľudia bez domova.

Drsné prostredie videoklipu Navzájom kontrastuje s pesničkou, ktorá na prvé počutie ničím nevybočuje zo spevákovho bežného repertoáru. Skladba, pod ktorou je podpísaný Adamov dvorný textár Vlado Krausz, hovorí o sile lásky, s ktorou sa dá všetko prekonať. Vo videoklipe to však také jednoduché nie je a jeho záver je určite najdojímavejším momentom zo všetkých doterajších vizuálov speváka.

Autentické prostredie a silné herecké výkony

"Celý námet klipu, teda to, že to bude klip o dvoch bezdomovcoch, bol môj nápad. Celý čas som vedel, čo nás čaká, ale keď som prišiel na pľac, do reálneho bezdomoveckého príbytku, veľmi ma to dostalo. Až tam som si uvedomil, ako títo ľudia žijú, že to nemajú vôbec ľahké a že nie je sranda v takýchto podmienkach prežiť, hlavne, keď zima bola naozaj krutá," zamyslel sa Adam Ďurica nad životom ľudí, ktorí skončili na ulici.

Nahrávalo sa v Čechách a vo videoklipe sa okrem samotného speváka objavia aj dvaja českí herci Karel Zima (Pustina, Temný kraj, Alois Nebel...) a Hanka Sršňová (Ako sa krotia krokodíly, Ordinácia v ružovej záhrade...). Práve oni si zahrali v príbehu dvoch bezdomovcov, ktorí sa tešia z maličkostí a žijú jeden pre druhého, čím si navzájom vytvárajú pocit domova, aj keď žiadny nemajú.

"Karel a Hanka sú naozaj skvelí herci, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s filmom a seriálmi, a v klipe Navzájom to aj ukázali. Tento herecký vklad je pre klip veľmi dôležitý. Oni tomu dodali tú pravú emóciu. Ale okrem toho sú aj skvelí ľudia plní humoru. Celé nakrúcanie nás bavili svojimi historkami z natáčania. Karel má asi nekonečnú zásobu vtipov, ktoré vie neskutočne dobre podať. Celé natáčanie sme si proste užili a skvele sme sa bavili," teší sa Adam zo spolupráce s českými hercami.


Navzájom je tretím singlom z albumu Spolu, a zároveň aj tretím Adamovým videoklipom, ktorý režíroval Ondrej Urbanec. "Presvedčil ma už pri klipe Spolu. Video ku skladbe Dovtedy považujem za ešte lepšie a ako sa ukázalo pri nakrúcaní klipu Navzájom, Ondrej urobil opäť skvelú prácu a možno aj najlepší videoklip z jeho réžie pre mňa. Som s ním veľmi spokojný, pri každom natáčaní mi svojou prirodzenosťou a prístupom k práci dokazuje, že je skutočne kvalitný režisér," pochvaľuje si spoluprácu Adam. "S Adamom sa mi robí výborne. Necháva mi voľné ruky v tvorbe a to si ja veľmi cením," hovorí režisér.

Lokácie videoklipu boli v porovnaní s predchádzajúcimi Adamovými vizuálmi dosť neštandardné. Nakrúcalo sa na územiach, v ktorých žijú skutoční bezdomovci. Čiže žiadne nafingované kulisy, ale čistá realita. "Lokácie sme tentokrát vyberali veľmi dlho. Pôvodne sme mali točiť v starom opustenom dome uprostred lesa v západných Čechách. Ževraj v ňom v noci aj straší, hovoril majiteľ. Nakoniec sme ale našli miesto v Prahe na starom nádraží Žižkov na slepej koľaji, kde žijú bezdomovci. Miesto sa nám do klipu hodilo a bolo veľmi autentické. Okrem toho sme mali vyhliadnutú starú priemyselnú halu v Kolbenových závodoch. Orieškom bol kostol, ktorý nám trval zohnať najdlhšie, pretože zohnať povolenie od cirkvi, to nie je len tak," prezradil Urbanec.

Adam Ďurica, nakrúcanie videoklipu Navzájom Zdroj: Helena ZverinováPozrite si viac fotografií z nakrúcania

Nový singel a aj ostatné skladby z albumu Spolu zaznejú už o pár týždňov na koncertnom turné s názvom Spolu Tour, ktoré Adam v týchto dňoch spoločne so svojou kapelou intenzívne pripravuje. V setliste nebudú chýbať ani skladby z predošlej platne Mandolína a zopár piesní z raného Adamovho obdobia. Celkovo sa fanúšikovia môžu tešiť na dvanásť koncertov od Prahy cez Bratislavu až po Košice.

Adam Ďurica - Spolu Tour 2017:

11. 4. - Praha, Lucerna Music Bar
12. 4. - Brno, Fléda
20. 4. - Prešov, PKO Čierny orol
21. 4. - Košice, Spoločenský pavilón
22. 4. - Michalovce, Mestská športová hala
25. 4. - Lučenec, Kino Apollo
26. 4. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
27. 4. - Banská Bystrica, Ministry of Fun
28. 4. - Žilina, Dom odborov - Estrádna sála
29. 4. - Martin, Kino Strojár
3. 5. - Bratislava, Ateliér Babylon
4. 5. - Trenčín, Piano Club

Hudba.sk informovali Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music a Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Texty tlačových správ boli upravené a doplnené redakciou. Viac sa o aktuálnych novinkách Adama Ďuricu dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/adam.durica.1.

Foto: Branislav Šimončík / Helena Zverinová (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica