Bratislava sa po dva a pol roku vracia na mapu showcaseových festivalov. Skromnejšie a v úplne inom termíne, ale zato s víziou dlhšieho a šťastnejšieho príbehu ako v prípade Waves Bratislava. Už samotné miesto konania sľubuje zážitok nového, nehovoriac o programe, ktorý okrem našej nezávislej scény predstaví aj zaujímavé zahraničné objavy.

Už o necelé dva mesiace sa do Bratislavy prvýkrát od jesene 2015 vráti koncept medzinárodného showcaseového festivalu a hudobnej konferencie pod názvom SHARPE. Nová Cvernovka, ktorá bude ako centrum živej kultúry celé podujatie hostiť, zažije 27. a 28. apríla (piatok a sobota) vyše 20 koncertov na šiestich pódiách v unikátnych priestoroch bývalej chemickej priemyslovky.

Návštevníci zažijú vystúpenia muzikantov v nedávno otvorenom klube, akustické "unplugged" variácie v rôznych zákutiach budovy, či pod holým nebom na veľkom pódiu v priestrannom dvore. Skvelý potenciál tohto vonkajšieho priestoru ukázal už minuloročný 1. máj ako jedna z prvých akcií "cvernovkárov" v ich novom útočisku. Ak ste doposiaľ v Novej Cvernovke neboli, nový festival je skvelou príležitosťou nasať jej výnimočnú atmosféru. Ku koncertnému programu sa totiž cez deň pridajú aj inšpiratívne prednášky, diskusie a workshopy od skúsených hudobných odborníkov z domova i zo zahraničia.


Ostrý, nekompromisný a iný

Názov SHARPE je referenciou na ostrosť, nekompromisnosť, šikovnosť a inakosť. "Sú to pre nás atribúty, ktoré, veríme, reflektujú to, akým spôsobom chceme celý projekt pripraviť po hudobnej a produkčnej stránke," hovoria organizátori Alexander Čerevka a Michal Berezňák. Návštevníci festivalu budú mať možnosť objaviť novú slovenskú i medzinárodnú hudobnú tvorbu rôznorodých žánrov, od experimentálnej elektroniky cez post-klubovú scénu, gitarovú hudbu, jazzové fúzie, shoegaze alebo psychedéliu, až po indie folk.

Poslaním festivalu SHARPE však nie je iba priniesť zážitok festivalovým návštevníkom, ale aj prehĺbiť komunikáciu a prepájanie väzieb v rámci domácej hudobnej scény. Zámerom je tiež predstaviť slovenskú tvorbu zahraničným hudobným hosťom a odborníkom, a pomôcť tak slovenskej hudbe zviditeľniť sa za hranicami. Slovenské kapely majú aktuálne veľkorysý priestor na to, aby sa dostali na najväčší showcaseový festival v Európe, no niečo podobné si môžu v menšom a kompaktnejšom merítku vyskúšať aj doma.

SHARPE 2018 Zdroj: Lukáš KarabaVizuál festivalu SHARPE - Lukáš Karaba

Známe sú prvé mená, ďalšie zverejnia postupne

Za organizáciou a dramaturgiou festivalu SHARPE stojí tím ľudí z LALA Slovak Music Export, ktorý na spomínaných aktivitách pracuje už dva roky. "O znovuoživenie idey takéhoto podujatia sa snažíme v podstate od vzniku nášho občianskeho združenia a vnímame ho ako jeden z kľúčových projektov, ako ukázať slovenskú hudobnú scénu zahraničiu. Aj preto má festival prívlastok 'showcase', čo v preklade znamená prehliadka (novej hudby)," uvádzajú zakladatelia.

O koncerty na šiestich pódiách sa počas dvoch dní na SHARPE postará viac ako 20 domácich aj zahraničných interpretov. Zoznam prvých potvrdených mien tvorí taliansky experimentálny producent a bubeník Andrea Belfi, holandská "shoegaze" formácia Blue Crime a excentrický viedenský synthpop v podaní Ankathie Koi. Z domácej scény sú zatiaľ ohlásení Space Cats, Says, duo Tittingur a producent Isama Zing (novší pseudonym Jonatána "Pjoniho" Pastirčáka), ktorí spolu tvoria atraktívnu zmes klubovej live elektroniky, jazzových vplyvov, noise-techna aj gitarových pesničkových štruktúr. Ďalšie rozšírenie programu bude oznamované približne v týždňových vlnách.


O čom a s kým sa bude diskutovať?

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu je konferencia pre hudobnú komunitu, ktorá otvorí mnohé zaujímavé témy. Pozostávať bude z moderovaných diskusií, prednášok, rozhovorov, praktických workshopov, ale aj diskusie so zahraničnými agentmi a manažérmi o stratégii pre kapely, ktoré sa snažia presadiť v zahraničí. Na programe je napríklad workshop pre bubeníkov s Andreom Belfim, ktorý koncertuje s uznávaným klaviristom a skladateľom Nilsom Frahmom a speedmeetingy s ambasádormi domácich aj zahraničných festivalov.

Medzi ľuďmi, ktorých na festivale môžete stretnúť a spoznať, budú zástupcovia bookingovej agentúry ATC Live (spolupracujú s menami ako Fink, Mac DeMarco, Romare či Sleaford Mods), PR manažérka s päťročným pôsobením v renomovanom vydavateľstve Erased Tapes (Kiasmos, Nils Frahm, Olafur Arnalds) alebo dramaturgovia festivalov MENT Ljubljana a Eurosonic Noorderslag. Práve Eurosonic, ako najväčší európsky showcase festival, bude v roku 2019 programovo zameraný na slovenskú a českú hudobnú scénu. V pondelok to oznámili zástupcovia festivalu Pohoda.

Pýtali sa, prečo slovenské kapely nie sú na Eurosonicu. Budúci rok ich bude deväť


SHARPE sa uskutoční v dňoch 27. a 28. apríla. O unikátnu festivalovú atmosféru sa postarajú priestory Novej Cvernovky, ktorej ambíciou je spájanie kreatívcov a podpora spoločenského diania v oblasti mladého súčasného umenia. Vstupenky na oba koncertné dni sú v predaji sieti Predpredaj.sk. Tzv. "pro pass", zahŕňajúci vstup na festival a konferenciu, je možné zakúpiť v sume 25 eur. Viac info nájdete na oficiálnom webe festivalu www.sharpe.sk.

Pozitívnym signálom je zapojenie partnerov z verejného (Fond na podporu umenia) a súkromného sektora už v prvom ročníku fungovania festivalu. "Vidíme zmysel v podpore mladej umeleckej komunity, ktorá sa priamo podieľa na rozvoji našej kultúry. Chceme byť aktívni v podpore začínajúcej generácie umelcov, čo nám umožňuje aj spolupráca s Novou Cvernovkou. Projekt SHARPE nás oslovil svojou ambíciou priniesť na Slovensko showcaseový festival obľúbený na slovenskej, ale i zahraničnej hudobnej scéne a budeme radi jeho súčasťou," povedali zástupcovia generálneho partnera, ktorým je VÚB banka.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov podujatia Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky festivalu sledujte okrem oficiálneho webu aj na Facebooku alebo Instagrame.

Foto: Facebook.com/ankathiekoi