V nedeľu 8. marca bude mať v bratislavskom kultúrnom centre A4 premiéru multižánrový divadelný projekt Muž v skafandri. Medzinárodný tím umelcov a umelkýň prináša na scénu príbeh Eugena Cernana, astronauta s česko-slovenskými koreňmi.

Autorom námetu a hybnou silou celého projektu je Miro Tóth, skladateľ, saxofonista, performer a hudobný teoretik, enfant terrible slovenskej umeleckej scény. V tomto predstavení svojím spôsobom rozvíja motívy a témy, ktoré sa dali vystopovať už v jeho predchádzajúcich hudobných projektoch, žánrovo obvykle ťažko definovateľných.

Na počiatku stojí príbeh Eugena Cernana, amerického astronauta, ktorého starý otec pochádzal z Kysúc a stará mama z južných Čiech. Cernan sa o krajinu svojich predkov zaujímal a niekoľkokrát ju taktiež aj navštívil. Vo Vysokej nad Kysucou dodnes stojí jeho múzeum. Pre tvorivý tím v každom prípade poslúžil skôr ako odrazový mostík k ďalším úvahám. Po ničivej katastrofe bolo ľudstvo nútené presťahovať sa na Mesiac. Jeden astronaut sa však rozhodne vrátiť. Niečo ho ťahá naspäť na Zem. Sprvu sa zdá, že planéta je naozaj spustošená a opustená. Ale možno nie celkom. Možno Cernana na jeho ďalekej ceste za domovom predsa len ešte niečo čaká.

Réžie sa ujal Jan Komárek, český režisér, svetelný designer a fotograf, ktorý sa spolupodieľal už na niektorých predchádzajúcich projektoch Mira Tótha. Hlavných úloh sa ujali britská tanečnica a choreografka Andrea Miltnerová a fínsky performer, hudobník a konceptuálny umelec Pasi Mäkelä. Kontruje im česká čembalistka Monika Knoblochová.

Celé predstavenie dotvárajú medzinárodný hudobníci Márton Kuna, Péter Magyar, Mikuláš Havrila a Márton Csernoszky. Veľmi pôsobivou zložkou celkového tvaru sú videoprojekcie, ktoré nakrútili Miro Tóth a slovenská režisérka Viera Čakányová. Sugestívne scény pochádzajú z rôznych poväčšine opustených rekreačných či priemyselných lokácií na severe a východe Slovenska.

Po premiére a niekoľkých reprízach v priestoroch kultúrneho centra A4 bude svojrázna dramatická opera uvedená aj v pražskom divadle Studio Hrdinů.

Informácie redakcii Hudba.sk poskytol Daniel Vadas. 

Foto: A4.sk