Mladí ľudia a väzni svedomia, ale aj rodičovská láska, dvaja utopení alebo nenájdený roj včiel sú hrdinami šiesteho albumu českej kapely Zrní. Štyria Honzovia a Ondřej na ňom našli kľúč k ďalšiemu posunu svojej umeleckej tvorby. Nebeský klid je plný radostného pohybu a po hudobnej i textovej stránke je najpestrejším a najvyzretejším albumom kapely.

Vydanie albumu Nebeský klid v prvý marcový piatok avizovala kapela presne pred mesiacom prvým singlom Neposlušnosť, ktorý prekvapí návalom mladíckej energie a je jasným hitom nezávislej scény. Podobný potenciál má aj tempom a náladou veľmi odlišná emotívna skladba Poletíme spolu na bílém koni, v ktorej hosťuje Lenka Dusilová. S mainstreamovým popom však majú tieto skladby spoločnú len dĺžku skladieb a výrazné melódie.

Nezameniteľná je stále poetika Zrní, práca s elektronikou i svojbytný skladateľsko-producentský prístup, v ktorom vzniká originálna žánrová fúzia a panuje absolútna voľnosť. Nahrávka je plná bojovnej nádeje a energie, nechýbajú však ani meditatívne momenty, silné pasáže skladieb s výraznou, až filmovou atmosférou či prvkami minimalizmu (Dneska už na horu nevylezu, není to potřeba) alebo šansónu (Sirény).


Kapela ako jedno telo

Na energii albumu sa odrazila silná atmosféra príprav. Podľa hudobníkov išlo o najintenzívnejšie celokapelové sústredenie od vzniku nahrávky Soundtrack ke konci světa z roku 2012. "Mnohokrát sa nám pri improvizáciám podarilo dýchať spolu ako jedno telo. Zase sme pocítili, že sa dokážeme úplne prepojiť, aj keď mimo hrania sme už často veľa oddelení," hovoria členovia Zrní o koreňoch albumu, ktorý je odlišný v porovnaní s prvými albumami kapely, ale je výrazným posunom aj oproti predchádzajúcej platni Jiskřící (2017) nahrávanej v rovnakom producentskom zložení.

Album obsahuje jedenásť skladieb, ktorých nahrávanie prebiehalo v októbri 2019 a januári 2020 v pražskom štúdiu Jámor pod dohľadom zvukového majstra a producenta Ondřeja Ježka a slovenského producenta Jonatána "Pjoniho" Pastirčáka. Mastering mal na starosti Tomáš Karásek (Gargle & Expel Studio). Na albume hosťuje pražský detský spevácky zbor BezNot, ktorý môžete počuť v spomínanom singli Neposlušnost, spomínaná Lenka Dusilová či Ondřej Pavelka.


Naživo aj na Slovensku

Nebeský klid vydáva kapela Zrní vo vlastnom náklade a v distribúcii Supraphonu. Autorom textov je spevák Honza Unger, ktorý popri vnútorných témach opisuje tiež aktuálne spoločenské problémy. Pritom ale nemoralizuje, je láskavý, miestami až terapeutický a nebojí sa ani silných slov. Príbehy novej nahrávky Zrní vyrozprávajú na komorne poňatej release párty, ktorá sa uskutoční už 11. marca v pražskom klube FAMU. "Nečakajte žiadny koncert, len čisto radosť zo stretnutia, púšťanie pesničiek z dosky, rozprávanie o nich a potom výnimočný a neopakovatelný Zrní DJ set," hovorí Unger.

Dva dni po release párty odštartuje veľké koncertné turné, v rámci ktorého kapela okrem dvadsiatky českých miest navštívi aj Slovensko. Hneď prvý koncert bude v Žiline (13.3., Stanica), v apríli sa kapela predstaví v Prešove (24.4., Christiania) a 22. mája vystúpi v bratislavskej Novej Cvernovke. Známe sú už aj termíny dvoch jesenných koncertov, pričom jedným z nich je krst albumu v pražskom Divadle Archa (24.10.)


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o kapele Zrní dozviete na oficiálnych stránkach zrni.cz a www.facebook.com/kapelazrni.

Foto: Zuzana Veselá