Tento týždeň neuvádzame jednu magnetickú novinku, ale hneď niekoľko. Vyšlo viacero albumov, ktoré si môžete celé vypočuť na internete a dúfame, že vás prikovajú k reproduktorom na mnoho hodín.


Magnety týždňa

Dávku newyorského hardcoru vám tento týždeň prináša zostava Agnostic Front. Môžete totiž počúvať nový album The American Dream Died. Čaká vás polhodinka komentárov na aktuálnu politickú situáciu, nejaké to policajné násilie, či nostalgie za starým Veľkým jablkom. Takže taký tradičný mix. (pm)


Veľmi silnou a osobitou nahrávkou debutuje už dvanásť rokov dýchajúca blackmetalová obluda zvaná Kjeld. Holanskí brutalisti majú na konte jedno EP z roku 2010 a dlhohrajúci počin Skym, vydaný 2. marca, ich prezentuje v tom najlepšom svetle (alebo skôr temnote), ako dospelú kapelu. Nespútaná zbesilosť. Počúvajte na Bandcampe.


V potemnelých sludgemetalových náladách môžete zostať pri počúvaní novej dosky od Amíkov Minsk, na ktorú sa čakalo šesť rokov. 76-minútový album The Crash and The Draw vychádza práve dnes a môžete ho počúvať na tomto odkaze.


Na serveri NPR zase môžete počúvať nahrávku Crooked Doors od Royal Thunder, štvorčlennej kapely s unikátnym zvukom, ktorému dominuje hlasový prejav charizmatickej tmavovlásky Mlny Parsonz, ktorá tiež v rukách zviera basu. Na debutovom albume CVI objavovali vody blacksabbathovského doomu a hard rocku, dnes znejú odľahčenejšie. Hneď úvodné dve piesne - groovujúca Time Machine a neskutočne heavy Forget You Vás dostanú precíznymi, aj keď jednoduchými riffmi a smrtiacimi textami. Možno už neznejú tak metalovo, no ich výpoveď je o to uveriteľnejšia. Bomba!


Neskutočnú nahrávku vypustili aj Byzantine - nezávislá thrashmetalová kapela, ktorá na svoj žáner hľadí trošku progresívnejšou optikou. Po roku 2008 sa odmlčali, aby sa vrátili začiatkom roku 2013 s eponymným albumom, ktorý si vydali sami a mňa s kapelou zoznámil. Aktuálnu placku zvanú To Release is To Resolve vydali vďaka crowdfundingovej kampani a teda opäť nezávisle. Pritom ide o divokú prehliadku tých najšťavnatejších riffov a polyrytmických sekvencií, aké si v mantineloch slova "thrash" dokážete predstaviť. Jednoducho masáž. Celú nahrávku hľadajte na serveri Metalsucks. (ak)


Novinky

Jeff Hanneman bude vzkriesený... Aspoň v jednej skladbe (možno aj viacerých) na novom albume legendárnych Slayerov! Chalani totiž ešte v čase, keď bol Jeff ako-tak fit, naskúšali zopár skladieb (isteže, potrebovali remix a mastering) a jedna z nich je už naisto vybratá do sady zatiaľ desiatich skladieb novinky. Ale papá Tom Araya hovorí, že ešte nič nie je definitívne, nahratých je vraj 13 skladieb a je celkom možné, že sa nebude vyberať, ale pustí sa všetkých trinásť... No, pánboh pri nás! Ako vtipne dodal Tom, Slayer je v začiatočnom štádiu finálneho štádia nového albumu. A prezradil aj ďalšie podrobnosti: nahrávanie trvalo štyri mesiace, album vydá Nuclear Blast, producentom nebude Rick Rubin (to je prvýkrát po 28 rokoch!), ale Terry Date. Kapela nechce zneužívať pamiatku na Jeffa tým, že by skladala jeho nevydané nahrávky, zúročia len to, o čom bol Jeff presvedčený, že je dobré, preto na novinke bude zrejme ešte pár songov, kde nájdeme jeho meno ako (spolu)autora. A teraz si poďme trochu zaspomínať. (ip)


Uuuu-ha! Z kuchyne Slayeru ešte raz: popri smutnej zvesti, keď 2. apríla zomrela Tomovi Arayovi mama Tina, poodhalil Tom vo svojich vyhláseniach (i nedávnych rozhovoroch), že je praktizujúcim katolíkom. Samozrejme, to je v značnom rozpore s textami skladieb, s čím mali sprvu dosť problémy aj jeho rodičia (a rodičia ostatných členov kapely). Napriek tomu, že slayerákom to bolo od najbližších vyčítané a starý papá Araya (už dávnejšie zosnulý) v enkláve farníkov čelil ich rozhorčeniu, od rodičov sa im dostávalo podpory. Dokonca v 90. rokoch, zrejme už uzrozumení s ansámblom okolo Slayeru, sa rodičia zúčastnili niekoľkých koncertov svojich detí. Tom dokonca zaplatil rodičom letenky do rodného Chile, keď tam Slayer hrali po prvý raz. (toto nie je klip, skôr upútavka, ale všimnite si, aké topánky nosí Kerry King, keď šoféruje...) (ip)


Prípravy desiatej štúdiovky Metallica sú (vraj) v plnom prúde. Dôkazom je aj nedávna správa, v ktorej chalani ohlásili jej producenta. Bude ním Joey Sturgis. Jeho meno vám možno nič nepovie, vedzte ale, že produkoval napríklad Asking Alexandria, Attila, či Emmure. Máme sa začať báť? (pm)

Megadeth už má novú zostavu kompletnú. Po Chrisovi Adlerovi (Lamb of God), ktorý sadne za bicie, pribudol aj gitarista Kiko Loureiro (Angra). A ako povedal Dave Mustaine, novinka je už takmer napísaná, nahrávať sa začne tento týždeň. (pm)

Legendárni Led Zeppelin vydali minulý mesiac reedíciu Physical Graffiti a podporiť ju chcú aj interaktívnym - a tak trochu voyeurským - videom k Trampled Under Foot. Pozerajte na stránke LedZeppelin.com. (pm)

Nový Hatebreed stále nie a nie prísť. Medzičasom si ale môžeme vychutnať aspoň novú vec od ich frontmana. Jamey Jasta pod hlavičkou projektu Jasta zverejnil ďalší nový song, Deadly Business. Zatiaľ to vyzerá tak, že dá celý album. Ale bez labelu. Len tak, na svojom Bandcampe. (pm)

Po čase sa konečne ozvali aj Briti Gallows. Po odchode frontmana Franka Cartera sa trochu trápili a fanúšikovia im so svojim skuvíňaním za starou hlavou kapely tiež veľmi nepomáhali. Novinka Leviathan Rots nie je starý dobrý Gallows. Je to proste nový Gallows s iným smerovaním. A je celkom dobrý. (pm)



KEN Mode sú známi svojim unikátnym pohľadom na sludge. Prvé slovo, ktoré vám pri vypočutí ich skladieb napadne, je ŤAŽKÝ. Ináč tomu nie je ani pri novinke Blessed. (pm)


Gitarista (aj basák) a vokalista nórskych blakošov Immortal Abbath sa rozhodol nateraz odložiť Immortal bokom a skúsi zahrať a nahrať svoje skladby s novými hudobníkmi. Abbath sa pred časom totiž nie celkom zhodol s bývalými kumpánmi (Daemonaz, Apolyon a Horgh) na novom smerovaní a zrejme aj na experimentoch s legendou Immortal, ktorá by v budúcom roku oslávila 25 rokov existencie (na konte 8 dlhohrajúcich štúdioviek), a tak sa rozhodol nevtiahnuť Immortal do víru neistoty na scéne, či medzi skalnými a radšej to skúsi po svojom. Za zmienku stojí, že v novom projekte bude vystupovať pod občianskym menom, teda ako Olve Eikemo a na svete je už aj dátum prvého vystúpenia nového projektu: Londýn, 18. september. Ako z uvedeného vyplýva, Immortal sú/boli jednou z najstarších black metalových skupín druhej vlny. Zaujímavé je, že k black metalu priviedol Abbatha krstný otec tejto odnože, Euronymous a, paradoxne, Abbath na oplátku voviedol do tajov hudby Varga Vikernesa, Euronymusovho vraha. Abbath je ženatý so sestrou bývalého gitaristu Daemonaza, majú spolu jedného syna. (ip)


Zhruba pred desiatimi dňami dokončili britsko-českí Cradle Of Filth nakrúcanie videoklipu k pesničke (jaj, ako to divne znie, že pesnička...) Right Wing Of The Garden Triptych, ktorá bude uvedená pred vydaním nového CD Hammer Of The Witches ako singel. Skladba má byť obrazom doby 15. storočia, kedy v Anglicku obžalovávali ženy z bosoráctva. Klip sa nakrúcal v hangári bývalej vojenskej leteckej základne US armády v Suffolku.  (ip)

Americkí proggeri Between the Buried and Me vydávajú svoju novinku Coma Ecliptic až 10. júla, no už teraz si môžete vypočuť prvý zverejnený singel Memory Palace, ktorý má takmer presne 10 minút. Úžasný náklad večne meniaci nálady, kde v jednom songu počujete niekoľko kapiel súčasne – to sú BTBAM. (ak)


Náladovo úplne odlišných 10 minút zažijete s kapelou Inter Arma. Valivý, pomalý sludge, búšiaci ako armáda spásy na vaše ušné bubienky. Pomalé rozvíjanie motívov a pretrvávanie v nich, to je pre Inter Arma typické. Ich pieseň Destroyer v nižšie uvedenom klipe slúži ako soundtrack k psychedelickým obrázkom vypustenia vesmírnej rakety. Album Sky Burial síce vyšiel už v roku 2013, no je dobré si občas preopakovať. (ak)


Haluz týždňa

Andy Rehfeldt sa v tejto rubrike už párkrát objavil a teraz je tu znova. Tentokrát so smooth jazzovou prerábkou Falling Away From Me od Korn. Chalan je proste dobrý. (pm)


Prvý apríl priniesol viacero vtípkov aj metalovej komunite. Svoj nový album propagovala heavymetalová kapela Battlecross, Papa Roach ohlásili spoločné turné s popovou speváčkou Meghan Trainor a vyberavým vkusom sa pochválili hardcoreisti Shai Hulud. Osobne ma v prvých sekundách zaskočil oznam o rozpade Solefald, ale i únik novej hudby od Tool. Dnes si už človek nemôže byť ničím istý a už vôbec nie na sociálnych sieťach. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: royalthunder.bandcamp.com

Súvisiaci interpreti: Korn, Slayer