Barbora Bloom prednedávnom vo vydavateľstve Slnko Records vydala svoj sólový debut 15/7 hrajúci jemnou elektronikou a pestrou zmesou nástrojov. Intímne pesničky o svojom vnútornom svete, priestore okolo nás a nových začiatkoch sa speváčka a skladateľka chystá predstaviť už tento víkend na východnom Slovensku.

Album 15/7 získal vo februári nomináciu v Radio Head Awards 2016 za debut roka. Ešte predtým ho Barbora Bloom predstavila naživo na niekoľkých sólo koncertoch a úspešnom krste v Slovenskom rozhlase. O pár týždňov vychádza oficiálny videoklip ku skladbe Každý sme iný a pri tejto príležitosti sa talentovaná umelkyňa predstaví aj s kapelou premiérovo na východe Slovenska. 

Už tento piatok, 7. apríla, zahrá v košickom Kulturparku spolu s pesničkárkou Martinou Javor, ktorá mieša zvuk gitary s indie popom a folkom, ale aj elektronikou a rapom. Martina odohrá koncert s gitaristom Petrom Bulíkom v rozšírenej akustickej verzii o skvelého Juraja Šušaníka na bicie. Nasledujúci deň, 8. apríla, sa Barbora Bloom predstaví v prešovskom klube Christiania a krátku aprílovú šnúru uzavrie 20. apríla v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Barbora odohrá koncerty so svojou novou kapelou, v ktorej nechýba ani jej dlhoročný spoluhráč Lukáš Kyška (akustická a elektrická gitara). Na basgitaru bude Barboru sprevádzať Michal Šelep (Zuzana Mikulcová, Andrej Šeban) a Jozef Graus, na bicie nástroje Michal Bartánus a na klávesy Jana Fujáková. Na bratislavskom koncerte päticu doplní violončelistka Katarína Kozelková.

"Moje pesničky a texty sú často spomienkou na detstvo. Je to osobná výpoveď a akási psychologická očista, tak ako piesne skoro každého človeka, ktorý robí hudbu. Čiže v podstate ničím až tak výnimočné, ale predsa jedinečné. Nenechajte si to ujsť," pozýva na koncerty sympatická červenovlasá speváčka a skladateľka.


Barbora Bloom sa narodila 15. júla 1980 v Bratislave. Vyštudovala cestovný ruch na Ekonomickej univerzite. V detstve žila päť rokov s rodinou v Berlíne, neskôr študovala v Anglicku a v Austrálii. Hudbe sa začala venovať ako šesťročná, od mala sa venovala folklórnemu spevu a päť rokov tancovala v súbore Drienka. Prvú kapelu mala až v svojich 25 rokoch, kedy spievala v gospelovej skupine.

O pár rokoch neskôr založili s kamarátkami dievčenskú funk-rockovú kapelu Balance, ktorá sa neskôr pretavila do rockovej formácie Soundrise. Tam sa zoznámila s gitaristom Lukášom Kyškom, s ktorým spolu neskôr založili kapelu Bloom. Svoj debutový album Let the good days come vydali v roku 2013. Po troch rokoch vyšiel ďalší album 15/7, ktorý však Barbora vydala už ako sólovku a na rozdiel od albumu s kapelou Bloom je celý v slovenčine.

Okrem spevu sa Barbora venuje zbieraniu a vymýšľaniu vegetariánskych receptov a písaniu. S kamarátkou Mirou Nemčekovou založila blog biteme.sk a spolu napísali knihu Zdravé raňajky. Barbora má aj svoju reláciu Bez mäsa_FM, ktorú môžete počuť na vlnách Rádia_FM.

Vypočujte si skladbu, ku ktorej Barbora čoskoro predstaví videoklip plný premien:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváčky Barborabloom.sk a www.facebook.com/BarboraBloom.

Foto: Boris Gomolčák