Americká indie-folková kapela Fleet Foxes prichádza po šiestich rokoch s novým, v poradí tretím albumom. Po prvom singli Third of May / Ōdaigahara, ktorý predstavili pred mesiacom, teraz Robin Pecknold a spol. ponúkajú trailer, v ktorom znejú ukážky ďalších skladieb. Zároveň zverejnili termíny turné, ktoré štartuje už v máji.

V minútu a pol trvajúcom čiernobielom videu, ktoré nakrútil frontmanov brat Sean Pecknold, možno vidieť členov Fleet Foxes počas skúšok. Na album Crack-Up, ktorý vyjde 16. júna, navnaďujú krátke úryvky viacerých piesní.

Na turné kapela vyrazí už mesiac pred vydaním albumu. Odštartuje 15. mája v meste Missoula v americkom štáte Montana. Koncom mája čakajú kapelu aj štyri koncerty v slávnom Sydney Opera House. Začiatkom leta vystúpia Flee Foxes na niekoľkých európskych festivaloch, no následne budú od júla do októbra nový album propagovať v Severnej Amerike.

Na Starý kontinent sa vrátia až v novembri, kedy okrem iných miest západnej Európy vystúpia aj vo Viedni. Koncert sa uskutoční 8. novembra v Gasometri. Zatiaľ posledným zverejneným koncertom je nórske Oslo 5. decembra, kapela však v utorok na svojom Facebooku informovala, že rozpis turné, ktorý možno nájsť na oficiálnej stránke, ešte nie je kompletný a šnúra bude pokračovať aj v roku 2018.


Tracklist albumu Crack-Up:

1. I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
2. Cassius, -
3. - Naiads, Cassadies
4. Kept Woman
5. Third Of May / ?daigahara
6. If You Need To, Keep Time On Me
7. Mearcstapa
8. On Another Ocean (January / June)
9. Fool's Errand
10. I Should See Memphis
11. Crack-Up


Skupina Fleet Foxes vznikla v roku 2006 v Seattli a v súčasnosti ju tvoria Robin Pecknold, Skyler Skjelset, Casey Wescott, Christian Wargo a Morgan Henderson, pričom v minulosti v nej pôsobil aj Father John Misty. Debutovali v roku 2008 eponymným albumom, s ktorým sa v britskom rebríčku umiestnili na tretej priečke.

S druhou štúdiovkou Helplessness Blues (2011), ktorú nominovali aj na cenu Grammy, sa v UK Charte dostali na druhé miesto. Okrem toho majú na konte aj EP nahrávky Fleet Foxes (2006), Sun Giant (2008) a The Shrine / An Argument - Live at the BBC (2011).


Text: Hudba.sk, pm + SITA (Fleetfoxes.co, archív)
Foto: Facebook.com/FleetFoxes

Súvisiaci interpreti: Fleet Foxes