Mladá začínajúca speváčka Agi Hlavenková vydáva jeden singel za druhým. Po januárovom energickom songu V údolí vrán, vydáva tentokrát pomalšiu, spoločensky ladenú skladbu Krajina. V skladbe sa pomerne otvorene vyjadruje k politicko-spoločenskej situácii na Slovesnku, čo silno podčiarkuje aj politicky orientovaný klip.

"Stratím sa na okamih, začítam sa do múdrych kníh." Týmito slovami sa začína skladba Krajina, v ktorej sa Agi Hlavenková snaží vyjadriť svoje pocity ohľadom situácie na Slovensku. "Niekedy sa pozeráme na to, ako sa vyvíja svet okolo nás a tak celkom nerozumieme, prečo tomu tak je. Odpovede potom možno hľadáme v knihách alebo v ľuďoch, ktorí sa v problematike vyznajú viac ako my," hovorí speváčka.

Celá skladba sa ďalej nesie v štýle protestsongu, ktorý poukazuje najmä na nedávne udalosti, ktoré Slovensko zmenili navždy. "Prvá inšpirácia pochádzala ešte z celkového spoločenského napätia ohľadom vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, no skladba sa netýka len toho. Tento song vznikol úplne spontánne v predvolebnom období, kedy na mňa tak nejak doľahlo viacero vecí, celkovo som sa k politike ako takej začala stavať skeptickejšie. Má to teda aj viac všeobecný charakter," upresňuje Agi.


Silný text piesne potvrdzuje aj videoklip, v ktorom môžeme vidieť zábery z minuloročného posledného protestu iniciatívy Za slušné Slovensko, ale aj archívne zábery z rokov 1968 a 1989. Klip je zároveň previazaný príbehom, v ktorom sa Agi rozhoduje, či je lepšie odísť do inej krajiny s vidinou lepšieho života alebo tu zostať a bojovať za lepšiu budúcnosť našej krajiny.

"Možno slovné spojenie 'bojovať za krajinu' vyznieva tak prehnane a pateticky, no skôr ide o to prispieť svojím malým kúskom do celkovej skladačky. Keď každý prispeje, zrazu je z toho veľká hromada ľudí, ktorá už ako celok naozaj má nejakú moc a môže bojovať a snažiť sa o nejakú zmenu. Mne osobne sa veľmi páči, že mladí ľudia dnes vedia byť takí iniciatívni a že vedia dostať veci do pohybu. Veci sa menia, možno pomaly, ale menia. A o tom to je. Napriek tomu, že môže najprv Krajina vyznievať skôr skepticky a pesimisticky, jej skutočná myšlienka sa skrýva vo vyzývaní ľudí k akcii a viere v lepšie zajtrajšky," dodáva.

Hudobne skladbu dotvorili Robert Spurtný (gitara), Damian Szabó (klavír), Dominik Špuler (bicie) a Jakub Kolesár (basgitara). Na videoklipe sa podieľal režisér Oliver Bahúl, kameraman Lukáš Peter Tóth, asistent kameramana Juraj Staráček a ďalší.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Agi Hlavenková. Text správy sme upravili.