Britská formácia Depeche Mode v sobotu (4.5.) odštartovala európsku časť svetového turné k albumu Delta Machine. Prvou zastávkou trojice Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher bola hala Le Palais Nikaia vo francúzskom Nice s kapacitou približne deväťtisíc ľudí.

V Nice išlo o "testovací" koncert, oficiálnym prvým koncertom turné je vystúpenie v izraelskom Tel Avive, ktoré sa koná v utorok 7. mája. Nasledovať budú európske metropoly Atény, Sofia, Bukurešť, Istanbul, Belehrad, Budapešť a Záhreb. V sobotu 25. mája vystúpi slávna formácia na futbalovom štadióne Pasienky v Bratislave. V úlohe predskokanov sa tam predstavia 32-ročná speváčka Katarína Knechtová a skupina Lavagance, ktorej účasť na koncerte je čerstvo potvrdená práve dnes.

Vstupenky na bratislavský koncert na státie sa stále predávajú po 55 eur. Zakúpiť si ich môžete prostredníctvom služby Predpredaj.sk, kde sú v predaji aj vstupenky na oficiálnu afterpárty, ktorá bude najväčšou slovenskou Depeche Mode párty v histórii.

8 noviniek, najväčšie hity aj raritné skladby

Setlist prvého koncertu turné (pozrite si ho na konci článku) ukázal, že Depeche Mode budú na šnúre hojne čerpať z novej štúdiovky Delta Machine. V Nice z nej zahrali až osem skladieb, pričom piesne Welcome to My World, The Child Inside, Secret to the End a Goodbye zazneli naživo vôbec po prvýkrát. Nechýbali ani novinky Angel, Should Be Higher, Heaven a Soothe My Soul, ktoré už zazneli napríklad na exkluzívnom koncerte vo Viedni v rámci projektu Electronic Beats (HD záznam z koncertu).

Fanúšikovia sa v Nice samozrejme dočkali aj osvedčených depešáckych klasík ako Policy Of Truth, Enjoy The Silence, Personal Jesus, Just Can't Get Enough alebo I Feel You. Vo Francúzsku kapela po prvý raz od roku 2001 zahrala skladby Halo a Black Celebration a prvýkrát od roku 1993 kúsok Higher Love, ktorý spieval Martin Gore. Koncert ponúkol celkovo 23 skladieb vrátane piatich prídavkov.

Setlist z Nice ponúka približnú predstavu, na čo sa môžu fanúšikovia tešiť v Bratislave, no Dave Gahan sa už počas príprav turné vyjadril, že sa budú snažiť výber skladieb na každom koncerte turné obmieňať. Pre kapelu, ktorá má na konte toľko silných albumov a odohrala stovky koncertov to nebude žiadny problém, navyše stihli od októbrového ohlásenia turné nacvičiť dva výrazne odlišné setlisty - A a B. Slovenskí fanúšikovia tak môžu, ale nemusia zažiť podobný výber skladieb ako Francúzi.

Dva koncerty v Bratislave?

Slovenská fanúšikovská stránka Depechemode.sk včera exkluzívne priniesla informáciu, že kapela by sa mohla v hlavnom meste Slovenska ukázať aj na budúci rok. "Od promotéra koncertu Depeche Mode v Bratislave sme sa dozvedeli, že rokuje o usporiadaní ďalšieho vystúpenia kapely v slovenskej metropole v rámci zimnej časti Delta Machine Tour 6. februára 2014," uviedli na stránke. Dejiskom koncertu by v tom prípade bol zrejme Zimný štadión Ondreja Nepelu, na ktorom už koncertovali takí interpreti ako Elton John, Armin van Buuren, Beyoncé, Julio Iglesias, Sade, José Carreras, Sting alebo Rammstein. Podľa našich informácií sa rokuje aj o vystúpení v ďalšom slovenskom meste.

Depeche Mode potešili fanúšikov koncom minulého týždňa novým oficiálnym štúdiovým videom. Vzniklo k piesni Goodbye, ktorá je poslednou na albume Delta Machine. Skladba vyjde v remixe francúzskeho producenta Gesaffelsteina ako B-strana singla Soothe My Soul, ktorý sa na trh dostane už o niekoľko dní - 10. mája.


Setlist koncertu Depeche Mode v Nice (4. mája 2013)

0. Intro
1. Welcome to My World (prvýkrát naživo)
2. Angel 
3. Walking in My Shoes
4. Precious 
5. Black Celebration
6. Policy of Truth 
7. Should Be Higher
8. Barrel of a Gun 
9. Higher Love
10. The Child Inside (prvýkrát naživo)
11. Heaven 
12. Soothe My Soul 
13. A Pain That I'm Used To (upravený Jacques Lu Cont remix)
14. A Question of Time 
15. Secret to the End (prvýkrát naživo)
16. Enjoy the Silence 
17. Personal Jesus 
18. Goodbye (prvýkrát naživo)

prídavky:
19. A Question of Lust
20. Halo (Goldfrapp remix)
21. Just Can't Get Enough
22. I Feel You (s prvkami Renegade Soundwave remixu)
23. Never Let Me Down Again 

Zdroj: SITA (Setlist.fm, Depechemode.sk), Hudba.sk
Foto: Depechemode.com

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode