Manažment legendárnych Depeche Mode, ktorí vystúpia v máji v Bratislave, sa rozhodol, že jedna predkapela nestačí. Okrem skôr ohlásenej predskokanky Kataríny Knechtovej si napokon pred 30-tisícovým publikom futbalového štadióna Pasienky o necelé tri týždne zahrá aj bratislavská skupina Lavagance.

Len pár dní pred svojím bratislavským vystúpením oznámila skupina Depeche Mode meno ďalšej predkapely, ktorú si vypočujú návštevníci jej májového koncertu. Počas príprav a rokovaní so slovenskými organizátormi sa manažment kapely v mene jej členov vyjadril, že na bratislavskej šou by nemala chýbať skupina Lavagance, ktorá bola predskokanom aj na koncerte na tom istom štadióne v júni 2009.

"Je to obrovská pocta a česť, opäť ich supportovať. A tiež je to pre nás zodpovednosť, aby sme odohrali čo najlepšie," hovorí v mene kapely frontman Marek Rakovický. "Ja osobne deň pred koncertom, tak ako naposledy, určite nezaspím," dodáva s úsmevom. Fanúšikovia sa môžu tešiť na približne 25-minútový koncert, počas ktorého zaznejú nielen najväčšie hity ale aj aktuálne single Gabriel a Deep Blue Sea z pripravovaného albumu, na ktorom začali pracovať pred necelým mesiacom. Práve v článku o očakávanej štúdiovke sme ako prví exkluzívne informovali o tom, že by mohli opäť vystúpiť pred Depeche Mode.

Najlepšia slovenská "DM tribute" kapela

Lavagance, ktorí si naposledy ako predkapela svetovej hviezdy zahrali na koncerte Duran Duran (február 2012), sú na predskakovanie slávnej britskej kapele ideálnou voľbou. Okrem zjavnej zvukovej spriaznenosti a inšpirácie o tom svedčí aj fakt, že za posledný rok odohrali niekoľko úspešných a skutočne kvalitných "tribute" koncertov na počesť synthpopovej legendy. Naposledy sa takto predviedli v decembri 2012 na predvianočných koncertoch (my sme ich videli 20.12. v bratislavskom MMC), kde polovicu vystúpenia tvorili ich vlastné skladby a druhú veľmi presvedčivo zahraté covery Depeche Mode.

Návštevníci týchto koncertov pritom môžu potvrdiť, že nejde len o vozenie sa na vlne zvýšeného záujmu o DM, ktorý vyvolalo ohlásenie nového albumu a svetového turné, ani o povrchnú prehliadku najväčších hitov. Setlistom, ktorý tvorili skôr menej známe piesne z rôznych období, Lavagance dokázali, že majú diskografiu svojich idolov naozaj napočúvanú do hĺbky. Vybrali si skladby, ktoré sa im najviac hodia, a namiesto snahy o napodobenie originálnej atmosféry (čo ani nie je možné) im dali svoj vlastný rockový šmrnc, ktorý v klube funguje naozaj skvele.

Ktovie, čo by na coververzie svojej hudby v podaní Lavagance povedali samotní Depeche Mode, no slovenská kapela chce predskakovanie pochopiteľne využiť najmä na prezentáciu vlastnej tvorby a zvuku, na ktorom neustále pracuje. "
Sme už trošku inde ako v roku 2009. Myslíme, že to bude zase o niečo lepšie a sviežejšie," hovoria chalani a priznávajú, že na 25. máj sa už všetci poriadne tešia: "Naposledy sme boli trochu vyčerpaní koncertovaním, teraz sme plní energie!" Tešíme sa.

Prečítajte si: Depeche Mode odštartovali turné. Pozrite si setlist, ktorý možno čaká aj Bratislavu


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou (Patrik Marflák - časť o DM tribute koncertoch).

Foto: Richard Kučera Guzmán

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode, Lavagance