Slovenský gitarista a skladateľ David Kollar v júni vydá album s projektom KOMARA, na ktorom spolupracuje s bubeníkom legendárnych King Crimson Patom Mastelottom. Do zoznamu veľkých medzinárodných spoluprác mu však vďaka tejto nahrávke pribudlo aj ďalšie hviezdne meno - Adam Jones z kapely Tool.

V tomto prípade však, aspoň zatiaľ, nejde o hudobnú spoluprácu. Gitarista a trojnásobný držiteľ Grammy za hudbu a špeciálne efekty Adam Jones, ktorý sa podieľal na tvorbe filmov ako Predátor 2, Terminátor 2, Nočná mora z Elm street IV-V, Jurský Park alebo Lovci duchov, je totiž "len" autorom obalu pripravovanej nahrávky. Zároveň ju po vydaní bude odporúčať fanúšikom svojej kapely Tool.

"Je to úžasné, čo všetko sa stalo za posledný rok. Pat Mastelotto ma pozval na koncert Crimson Project do Varšavy a o štyri mesiace sme spolu stáli na pódiu. Nahrali sme album, ktorý vychádza 30. júna vo vydavateľstve Hevhetia. Bude aj limitovaná edícia vinylov, CD a album bude možné zakúpiť aj v digitálnej forme. Pat nás prekvapil a poslal nám email od Adama Jonesa. Adamovi sa páči naša hudba a rozhodol sa nám urobiť obal," teší sa prešovský hudobník.

Album KOMARA sa nahrával minulý rok počas novembrového česko-slovenského turné v pražskom štúdiu Faust v zostave David Kollar (gitara a basa), Paolo Raineri (trúbka) a Pat Mastelotto (bicie a elektronika). Za mixpultom bol uznávaný talianský zvukár Bruno Germano. "Album sme nahrávali naživo. V podstate sme stále improvizovali a zaznamenali sme cca. sedem hodín hudby, ktoré Pat s producentom v USA zostrihali na 44 minút. Neuveriteľné je aj to, že nám Adam ponúkol zverejnenie infa o albume na stránke kapely Tool a jej sociálnych sieťach. Dozvie sa tak o našom albume v podstate celý svet. To isté ponúkol Robert Fripp z King Crimson. Promo začalo aj na stránke jeho vydavateľstva DGM live," prezrádza David Kollar.

Vypočujte si prvú zverejnenú skladbu projektu KOMARA s názvom Dirty Smelly:

(ako vidno, Adam Jones pri tvorbe artworku nezostal nič dlžný svojej povesti)


25. 6. - Asbury Park, New Jesrsey, USA - KOMARA
8. 7. - Christiania, Prešov - KOMARA (uvedenie nového albumu)
9. 7. - Hevhetia Festival, Košice - KOMARA (uvedenie nového albumu)
10. 7. - Pohoda Festival, Trenčín - KOMARA (uvedenie nového albumu)
29. 7. - Umpax live stream (od 18:00 na umpax.sk) - The Blessed Beat 
30. 7. - Festival moderného umenia, Prešov - The Blessed Beat (uvedenie nového albumu)
1. 8. - Jazz w ruinach festival, Gliwice - The Blessed Beat (uvedenie nového albumu) 
2. 8. - PiecArt, Krakow - The Blessed Beat (uvedenie nového albumu)
18. 10. - Parník klub, Ostrava - The Blessed Beat
19. 10. - Stará pekárna, Brno - The Blessed Beat
21. 10. - Presov jazz fest, Prešov - The Blessed Beat

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažment Davida Kollara.

Súvisiaci interpreti: David Kollar