Populárna česká skupina Mirai po niekoľkých online vystúpeniach pripravuje pre fanúšikov koncert, na ktorý musia prísť autom. "Chýbajú nám koncerty a vymýšľame varianty, ktoré sú v medziach aktuálnych možností," komentuje toto rozhodnutie frontman kapely Mirai Navrátil.

Behom pár dní tak vznikol koncept najväčšieho koncertu pre autá v Česku. Na rozľahlej ploche areálu Dolnej oblasti Vítkovíc, kde sa koná napríklad aj festival Colours of Ostrava, Mirai vystúpi v piatok 15. mája na veľkom pódiu s LED obrazovkami a zvukom, ktorý bude znieť z reproduktorov áut.

Inšpirácia prišla zo zahraničia, kde sa podobné koncerty konali už v apríli. Kapela Mirai na seba s realizáciou takéhoto typu vystúpenia nenechala dlho čakať. "Oslovil nás jeden náš známy, či to nechceme skúsiť a nám to prišlo ako skvelý nápad, ktorý by sa dal realizovať aj rôzne po mestách v Česku. V takom meradle to u nás ešte neprebehlo, hoci napríklad autokino už dávno frčí," hovorí Mirai Navrátil. Areál Dolných Vítkovíc je pre takúto akciu ako stvorený, pretože disponuje veľkou plochou, a navyše je to miesto, z ktorého sála festivalová atmosféra.


"Technicky to bude prebiehať tak, že budeme mať regulárny veľký stage so všetkou parádou a tiež LED-kové obrazovky, aby nás fanúšikovia videli aj z áut, ktoré budú stáť ďalej. Zvuk bude počuť iba cez rádiové vlny a koncert si musia naladiť v aute. Keď vystúpite z auta, čomu chceme aj trochu zabrániť, vlastne nič nepočujete. Je to principiálne ako silent disco, kde máte na párty slúchadlá, a keď si ich zložíte, vidíte len krútiacich sa tanečníkov v tichu," približuje koncert Mirai.

Kapela Mirai si uvedomuje, že sedieť niekoľko hodín v aute nie je úplne komfortné, a preto upraví i časový plán akcie. Predkapelu si fanúšikovia užijú maximálne 30 minút a samotné vystúpenie Mirai bude trvať 90 minút. Začiatok koncertu je naplánovaný na 20:00. Vzhľadom na to, že ide o prvý "skúšobný" koncert pre autá prispôsobí tomu kapela aj výšku vstupného, ​​ktoré bude lacnejšie, ako na bežných koncertoch.

Medzi promotérmi vo svete aktuálne prebiehajú diskusie, či je tento typ koncertov správnym krokom. Zaujímavý text na túto tému napísal šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Text správy sme upravili a doplnili.