Vrbovskí víťazi s Komorným orchestrom mesta Trenčín, Boy Wonder, Nina Rosa, Dáša Fon Fľaša, VKTRD, Whithe a Miklei vystúpia už zajtra (7.5.) na Pohoda Dni_FM. Akcia prinesie okrem koncertov aj debaty so zástupcami slovenských klubov a ďalšími hosťami z prostredia kultúry o ich uplynulom roku či plánoch na najbližšie obdobie, ako aj debatu s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou.

Zástupcovia festivalu zverejnia v Ráne na eFeMku prvé mená a počas dňa aj ďalšie informácie o pripravovanom podujatí Pohoda on the Ground, ktoré sa uskutoční v júli. Veľká Pohoda sa totiž opäť presúva na ďalší rok.

Pohoda Deň_FM, ktorý je tradičná "warm-up akciou" festivalu Pohoda, bude aj tentokrát bez návštevníkov. Môžete si ho však v piatok 7. mája užiť v živom vysielaní Rádia_FM.

Industriálny folklór s orchestrom

Komorný orchester mesta Trenčín zahral diela Vrbovských víťazov v aranžmánoch Slava Solovica spoločne s "pánmi bratmi" prvýkrát na Pohode in the Air. Sám autor aranžmánov vtedy k projektu povedal: "Je zarážajúce, že žáner industriálny folklór zostal bez povšimnutia a s orchestrom doteraz nikdy nezaznel! My sa toto pokúsime napraviť a vytvoriť tomuto žánru cestu z olejových montážnych hál a dielní do nablýskaných koncertných sál a filharmónii, ktoré ešte stále okupuje privilegovaná, takzvaná vážna hudba."

Zdá sa, že sú na dobrej ceste. Po svetovej premiére v jednom z hangárov pri letisku Trenčín sa tentokrát predstavia v budove Slovenského rozhlasu a toto unikátne spojenie si budú môcť vypočuť fanúšikovia oboch telies na vlnách Rádia_FM.


Predstaví sa aj Boy Wonder, trnavský raper a producent tiež známy ako člen skupiny BoyBand s Ideom, dua Ladyboys či formácie Turbo Boost. V roku 2012 vydal debut Špinavý poet a dlhé čakanie na pokračovanie skrátil fanúšikom okrem množstva spoluprác aj singlami ako Pandúri, Stále vládze, Prekrásny nový svet, Ukáž mi lásku, Chvíľu šťastní či najnovším singlom z októbra minulého roka s názvom Život je Lajf.


Pesničkárka, huslistka a speváčka Nina Marinová účinkujúca pod pseudonymom Nina Rosa sa s rovnomenným projektom predstavila už na viacerých akciách pod hlavičkou Pohody. V roku 2019 vydala debut Discovery, za ktorý si vyslúžila tri nominácie na Radio_Head Awards. Skladá piesne v rôznych jazykoch a ponúka nevšednú kombináciu world music, swingu, folku a reggae.


Dáša Fon Fľaša je pseudonym žilinského hudobníka, ktorý hrá akustický folk a DIY hardcore/punk. Svoje lo-fi piesne nahráva na malé prenosné zariadenie a obaly svojich albumov vytvára ručne. Sú preňho typické silné angažované texty, zamerané na podporu solidarity a tolerancie či ekologický prístup, a je tiež dramaturgom žilinského klubu Hájovňa.

Whithe vytvára atmosférické, experimentálne i tanečné tracky primárne na analógových zariadeniach. V tvorbe ide od ambientných zvukových plôch po klubovo zamerané súčasné techno a future garage. V roku 2015 sa zúčastnil na Red Bull Bass Music Academy v Prahe, čo mu otvorilo dvere k tomu, aby hral na klubových akciách s menami ako Kiasmos, Nina Kraviz či Thundercat. Pôsobil tiež ako rezident v bratislavskom Subclube.


Miklei je acid/trance/techno dídžejka z Ukrajiny žijúca na Slovensku. Jej sety sú čerstvou zmesou 4/4 bangerov, zvyšujúcou povedomie o slovenských techno producentoch, doplnené o vplyvy undergroundovej klubovej scény z východnej Európy.

Viktor Drábek aka VKTRD je jedným z dramaturgov trnavského klubu 69 a okrem toho ako selektor púšťa na vinyloch výber skvelých vecí naprieč žánrami ako hip-hop, trip-hop, dubstep, bass, UK garage a juke.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.