Veselá pesnička s odľahčeným textom dostala vizuál, ktorý je spočiatku podobne zábavný, no potom prichádza moment, kedy všetka sranda končí. Reč je o videoklipe k piesni Dýchaj z úspešného sólového debutu speváka Lukáša Adamca, ktorý ukazuje, ako ďaleko až môže zájsť snaha o štíhlu líniu a aká je sila skutočného priateľstva.

Košický rodák Lukáš Adamec sa do povedomia verejnosti dostal víťazstvami v televíznych speváckych súťažiach (Česko Slovenská SuperStar, Tvoja tvár znie povedome), no minulý rok svoj talent potvrdil aj albumom, ktorý nesie jeho meno.

Úspech zožal s hneď prvým zverejneným singlom Horúca Láska, ktorý sa stal okamžite rádiovým hitom a bodoval aj s jeho videoklipom, ktorý bol minulý rok jedným z najsledovanejších videí v našich končinách. Po skladbe plnej temperamentu a energie vsadil na emotívnosť a intimitu - ako druhý singel vydal skladbu Keď ma raz odsúdia, ktorá si tiež našla svojich poslucháčov. Po viac než pol roku sa teraz Lukáš hlási o slovo opäť, tentokrát s videoklipom k piesni Dýchaj.

Chytľavá skladba so silným posolstvom

Energická pieseň, ktorej dominujú dychové nástroje, vznikala v nahrávacom štúdiu Umpax v Prešove a o zvuk sa postaral majster mixu Martin Migaš (ex-Peha). Ruku k dielu priložili aj špičkoví muzikanti Zoli Sallai z No Name (klávesy), Tomáš Okres (gitara), Mário "Gapa" Garbera (saxofón), Pavol Jeňo (trúbka), Jozef Dvořák (perkusie), Martin Gašpar (basgitara), či Marcel Buntaj (bicie, perkusie).

Spoluautorom piesne je gitarista Tomi Okres, ktorý je roky Lukášovým parťákom a aktuálne brázdi pódiá aj s populárnou českou kapelou Chinaski. Skladbu otextoval samotný spevák. "Text mi napadol na chate u svokrovcov v Turčoku, kde som si do prvých akordov dosadil text 'od rána do večera'. A čo sa dá robiť od rána do večera? Napríklad pozerať do zrkadla. A kto sa pozerá do zrkadla stále? Ten, kto si chorobne stráži váhu," odhalil Lukáš genézu skladby Dýchaj. Zároveň priznáva, že i on sám pociťuje, že vek je neúprosný a v kombinácii s hektickým životom sa potrebuje dostať do formy. Prízvukuje však, že "je veľmi podstatné, aby sme k svojim premenám pristupovali zodpovedne, zdravo a mali radi samých seba". 

 
Klip natočili za jeden deň, hrala v ňom i skutočná anorektička

Autorom videoklipu k piesni Dýchaj je režisér Michal Kunes Kováč, ktorý má na konte i úspech minuloročného letného hitu Horúca láska. Ústrednou témou piesne i videoklipu Dýchaj je sila priateľstva, ktoré dokázalo prekonať tak závažný problém, akým je bezpochyby anorexia.

"Pieseň Dýchaj vo mne hneď od prvého počutia zanechala zmiešané pocity, najmä kvôli zaujímavému prevedeniu. Na prvý dojem máte pocit, že ide o veselú pesničku, ale v texte, v jeho hĺbke sa skrýva omnoho viac. Nejde len o dievčence, ktoré to preháňajú s diétou, ale o skutočné priateľstvo. O to, aby sme boli k ostatným a najmä k sebe úprimní," prezradil svoje pocity zo skladby uznávaný režisér, ktorý aktuálne boduje aj vďaka úsmevnej novinke skupiny Heľenine Oči.

Dominika Bélová, videoklip Dýchaj Zdroj: Michal Kunes Kováč

Video sa natáčalo v Prahe a vzniklo za jeden deň. Je rozdelené na dve sekcie. Prvá časť videa sa odohráva v Braníckom divadle, kde je všetko hrané a vymyslené. "Dej je obrazom sebaklamu a vytvárania svojej vlastnej reality. Presne tak, ako sa to deje pri anorexii, kde tiež nevnímame svoj reálny odraz v zrkadle," vysvetľuje Lukáš Adamec, ktorý vo videoklipe zohral úlohu rozprávača. 

Druhá sekcia je úprimná, odohráva sa na skutočných miestach. V klipe sa predstavila neherečka, ktorá trpí anorexiou v štádiu liečby. "Slečna, ktorá sa podujala s nami poukázať na problémy mnohých nielen dám, je skutočná bojovníčka. Našla silu bojovať so svojím problémom a uvedomuje si skutočnosť, preto si tento klip skutočne vážim. Podľa jej slov sú scény vo videoklipe naozaj autentické. Človek v zrkadle nevidí seba a pomôžu až skutoční priatelia," opisuje Adamec silné posolstvo, ktoré v sebe skrýva novinka.

Spevákov odkaz: Všetky ste krásne a ľúbime vás!

Do vizuálnej podoby Dýchaj boli zámerne obsadené neznáme tváre. Hlavnú úlohu hrá napríklad mladá študentka Fakulty múzických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici, Dominika Bélová. Ostatní účinkujúci boli z Prahy. "Postavy, ktoré v ňom hrali, sme vyberali podľa pocitu, aký chceme do klipu dostať a naschvál sme nešli po známych menách," vysvetľuje Adamec.

"Klip je aj príbehom uvedomenia si, že blízky človek potrebuje pomoc a že i priateľská láska môže zachrániť. Chcem však upozorniť aj na to, aby sa dámy toľko netrápili nad kilami, lebo to môže skončiť veľmi zle. Preto odkaz odo mňa znie: Dievčatá, ženy, dámy... Všetky ste krásne a ľúbime vás!"

TIP: Koncert Lukáša Adamca s kapelou môžete zažiť na hviezdami nabitom festivale Nestville Open Fest v Hniezdnom už o dva týždne.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Janka Marczellová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Kunes Kováč (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Lukáš Adamec