Hudobný festival Končiny, ktorý sa koná začiatkom augusta v ikonickom prírodnom prostredí Strážovských vrchov neďaleko Púchova, privíta tento rok aj niekoľko zaujímavých zahraničných mien. Na festivale vystúpia hudobníci zo Slovinska, Ukrajiny, Rakúska či Poľska.

Už druhý rok sa v prvý augustový víkend (2.-3.8.2019) premenia malebné lúky nad rázovitou obcou Mojtín na dejisko hudobného festivalu Končiny. Jedinečné prírodné prostredie na odľahlom mieste v nadmorskej výške až 630 m.n.m. okrem slovenských kapiel tento rok prilákalo aj šesticu zaujímavých zahraničných mien.

Národnostná i hudobná rozmanitosť

Z malého mestečka Kisovec v Slovinsku príde kapela Koala Voice, hrajúca svieži mix žánrov indie pop, rock, disco a punk. Členovia skupiny sa už ako stredoškoláci stali na domácej scéne hudobnou senzáciou, aby následne mohli preraziť v Európe nomináciou na MTV Europe Music Awards, či vystúpeniami na mnohých zvučných zahraničných festivaloch. Britský magazín DIY ich dokonca vyhlásil za jeden z najväčších objavov prestížneho festivalu Eurosonic 2016.


Že aj ukrajinská hudobná scéna má čo ponúknuť, dokáže kyjevská kapela Love'N'Joy. Trojica mladých hudobníkov vyzerá a hrá akoby cestovali časom a prišli priamo z Woodstocku. V ich tvorbe cítiť psychedéliu, britský pop a zmysel pre optimizmus a pozitivizmus. Inšpiráciu pritom nachádzajú v kapelách ako Led Zeppelin, Oasis či The Verve. Po európskom turné sa práve Končiny stanú miestom ich slovenskej premiéry.

Ďalšou psychedelickou rockovou kapelou zo zahraničia sú poľskí Gallileous, ktorých hudobní kritici považujú aj za priekopníkov doom metalu. Pomalšie rytmy, podladené gitary, ale aj rýchlejšie a výbušné metalové piesne dostávajú do varu fanúšikov po celej Európe. Sami o sebe tvrdia, že znejú tak trochu ako reinterpretácia Pink Floyd od Black Sabbath, čo už samo o sebe znie ako zaujímavá kombinácia.


Tvorivý elektropop

Originálna a kreatívna elektropopová smršť príde z Rakúska. Kreatívne duo Mickey vo svojej "survival pop" hudbe využíva mobilné nahrávky piana kombinované s beatom z laptopu ročníka 2009. Asi najdlhšiu cestu na Mojtín bude merať duo WAHL z južného Londýna. Hudobný magazín Clash ich hudbu opísal ako samostatný hudobný vesmír, kde skľučujúci DIY pop mieša pomalé melódie so súmračnou náladou. Mladú skupinu minulý rok odpremiérovalo BBC a s novým EP sa v lete predstaví aj na Končinách.

Šesticu zahraničných interpretov uzatvára jeden z headlinerov festivalu, českí priekopníci neskrotnej elektroniky Midi Lidi. Kapela hrá elektronickú hudbu v svojráznom štýlovom mixe, ktorá je doprevádzaná často vtipnými, až absurdnými textami. Midi Lidi sú taktiež známi tým, že radi a často koncertujú, pričom odohrali už mnoho koncertov po celej Európe. Každý ich koncert je unikátom s vlastným konceptom, štylizáciou a dramatickou linkou, meniacou sa na neodolateľnú paródiu pop music, okorenenú mimoriadnym tanečným prejavom speváka Petra Mareka.

Vstupenky na festival Končiny sú v predaji v sieti Predpredaj.sk za predpredajovú cenu 17 eur. Na mieste budú stáť 20 eur. Viac informácií o programe a festivale sa dozviete na internetovej stránke festivalu. Festival organizuje občianske združenie Mŕtva Kosť v spolupráci s Lama School a s umelecko - literárnou kaviarňou Podivný barón. Projekt je neziskový a organizátori ho robia vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu.

Vstupenky:  


Redakciu Hudba.sk informovali organizátori festivalu Končiny. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi