Česká rocková legenda Kabát tento rok oslavuje 30 rokov hrania v stabilnej zostave. Výročie oslavuje s fanúšikmi na koncertnej šnúre s názvom Kabát - 30 let - Po čertech velký turné, ktoré tvorí päť koncertov v Českej republike a jeden v Bratislave. Uskutočnil sa v stredu a masa rockerov poriadne otestovala nový štadión na Tehelnom poli.

Kabát si do Bratislavy priviezol špičkovo vybavené pódium s dvoma veľkoplošnými obrazovkami po stranách a troma mólami do hľadiska, aby boli hudobníci čím bližšie pri fanúšikoch. K atmosfére na úvod večera prispeli aj predkapely Inekafe a Horkýže Slíže. Diváci si zaspievali aj zaskákali pri skladbách Ružová záhrada, Spomienky na budúcnosť, Úspešne zapojení, Čumil, Ráno či Ďakujeme vám v podaní Vratka Rohoňa a jeho družiny, aj pri pesničkách Maštaľ, A ja sprostá, Kožky, perie, Logická hádanka, Pustite Karola, Nervy, Vlak, Líza a Wendy ako aj L & G Song od Petra "Kuka" Hrivňáka a Slížov. 

Hlavná hviezda večera na tlačovej konferencii týždeň pred koncertom sľúbila, že zahrá 32 skladieb a budú aj také, ktoré Kabáti naživo dlho nehrali. Sľub splnili do bodky. Hneď prvú skladbu Bahno z ôsmeho albumu Dole v dole (2003) nehrali na koncerte viac ako desať rokov. Druhou V pekle sudy válej to už Pepa Vojtek a spol. na pódiu riadne "váleli". A spolu s nimi aj zaplnená plocha štadióna, či už pri starších alebo novších skladbách.

Kabát v Brne, 1.6.2019 Zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / ProfimediaKabát odštartoval turné v Brne, druhou zastávkou bola Bratislava - viac fotiek

Okrem spomenutých skladieb zazneli aj Porcelánový prasata, Stará Lou, Banditi di Praga, Pohromy, Malá dáma, Raci v práci, Bruce Willis, Pirates, Dole v dole, Western Boogie, Lady Gag a Rin, Bára, Corrida, Buldozerem, Wonder, Colorado, Na sever, Restaurace pana Kalvody, Pakliže, Šaman, Virtuóz, Úsměv pana Lloyda, Go satane go, Burlaci, Shořel náš dům, Kdovi jestli a Pohoda. Fanúšikovia si ešte vytlieskali aj vyspievali tri prídavky - Brousíme nože, Žízeň a megahit Moderní děvče z roku 1993, ktorým kapela už roky končí svoje koncerty. Po koncerte sa ešte chvíľu z viacerých miest pri štadióne ozýval refrén "Denně vožralej, denně vožralej, mám velikej pupek, smrdím a jsem špinavej..."

Základ dlhodobého úspechu je férovosť a úprimnosť

Čomu kapela vďačí za to, že v rovnakej zostave hrá už tridsiaty rok? "Na to, aby muzikanti vydržali spolu, musia hrať férovú hru. A samozrejme sa kapele musí dariť. Keď sa tým živíš, je to dôležité pre chod kapely, aby fanúšikovia chodili, aby kupovali CDčka a platne, tvoju tvorbu ako takú. Férovosť a úprimnosť v kapele je veľmi dôležitá. Kapela, to nie sme iba my piati. Keď je turné, tak je to až sto ľudí naviac, každý má nejakú funkciu a dôveru. My sme iba špička ľadovca, ten základ tvorí partia ľudí, ktorí stavajú, zvučia a osvetľujú pódiá, ako aj manažment, ktorý celé turné pripravuje. Koncerty sú dlhšie, majú skoro dve hodiny. Keď sme išli klasické turné, mali sme 19 koncertov, teraz ich je iba šesť,“ povedal pre TASR po koncerte spevák Josef Vojtek.

Skupina Kabát vznikla v českých Tepliciach, jej zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich, po nich prišli do skupiny bubeník Radek Hurčík, spevák Josef Vojtek a gitarista Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Ich úspešnú dráhu naštartoval hneď prvý album Má ji motorovou v roku 1991. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku v pesničkovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma. Na svojom konte majú dnes jedenásť štúdiových albumov, ten najnovší Do pekla/Do nebe vydali 22. mája 2015. Sú najúspešnejšou českou kapelou, na svojom konte majú jedenásť zlatých slávikov.

Ďalšími zastávkami ich jubilejného turné budú 8. júna Ostrava, 15. júna Teplice, 22. júna Praha a 14. septembra Plzeň. Prvý koncert sa konal 1. júna v Brne, odkiaľ sú aj fotografie v galérii.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Súvisiaci interpreti: Kabát