Komorné koncerty z diel klasikov hudby 20. storočia, Bélu Bartóka, Dmitrija Šostakoviča a ArvaPärta, ku ktorým mal legendárny slovenský hudobník blízky vzťah a ktoré sám pre tento koncert vyberal, pripravili v najbližších dvoch mesiacoch Spoločnosť Mariána Vargu a festival Konvergencie. Zaznie aj tvorba samotného Mariána Vagru.

"Mariána si sprítomníme okrem textov aj hudbou, ktorú mal rád. Skladby, ktoré zaznejú počas večera sme vyberali ešte spolu s ním. Bolo to v čase keď už sa presúval medzi nemocnicou a domácim liečením. Ale o hudbe sa vždy rád rozprával. Šostakovič, Bartók, Pärt. A samozrejme Mariánove vlastné skladby," uviedol Jozef Lupták, ktorý je dramaturgom hudobnej časti a zároveň interpretom viacerých diel koncertu.

S Mariánom Vargom boli blízki priatelia a samozrejme názov kultového albumu a hudobná spolupráca s Mariánom boli aj inšpiráciou k názvu festivalu komornej hudby Konvergencie, ktorý založil a už 20 rokov úspešne vedie. Séria týchto koncertov je teda aj poctou festivalu voči hudobnému géniovi Mariánovi Vargovi.  

Turné Cesty, ktoré nevedú do Ríma

Turné Cesty, ktoré nevedú do Ríma – koncerty pre Mariána Vargu sa uskutoční v júni a v júli v štyroch slovenských mestách – v Trnave, v Liptovskom Hrádku, v Lučenci a na festivale Pohoda v Trenčíne. Na záver roka 2019 zaznie program v Žiline.

K popredným slovenským interpretom, sólovým a komorným hráčom, ako Marián Svetlík – husle, Andrej Baran – husle, Martin Ruman – viola, Jozef Lupták – violončelo a Boris Lenko – klavír), sa na podujatiach čítaním výberu z knihy rozhovorov Mariána Vargu a Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma (Slovart, 2004) pripoja známi slovenskí herci Zuzana Kronerová, Tatiana Pauhofová a Boris Farkaš (v alternácii).  

"Marián v jednom z rozhovorov povedal: 'Hudba podľa môjho názoru nesie v sebe nielen kategorický imperatív, interpretujte ma, ale má aj kategorický imperatív počúvajte ma'. Preto sme sa rozhodli pokračovať v Mariánovej koncertnej misii a priniesť ľuďom jeho vlastnú tvorbu a hudobné lásky, ktoré boli jeho inšpiračnými zdrojmi. Koncerty doplnené Mariánovými úvahami mali doteraz vynikajúcu odozvu. A v tom vidí Spoločnosť Mariána Vargu svoje poslanie a zmysel svojej pôsobnosti," povedala o koncertnom turné manželka slovenského hudobníka, spoluzakladateľka a čestná predsedníčka Spoločnosti Mariána Vargu Janka Vargová.  


Marián Varga - neskrotný a plachý zároveň

"Vždy som chcel byť novinárom, aby som sa vďaka tomuto povolaniu mohol dostať do blízkosti zaujímavých či výnimočných ľudí. A jedným z prvých na zozname bol Marián Varga. Zrejme od okamihu, ako som ho vo veku trinástich rokov uzrel na obale platne Collegium Musicum Live.  Vyzeral ako prototyp neskrotného bohéma a zároveň plachého a citlivého chalana. Vlastne vyzeral ako jeho hudba," spomína Peter Uličný na Mariána Vargu. 

"Keď som s ním robil prvý rozhovor do novín, mojej počiatočnej ostýchavosti vyšiel v ústrety otvorenosťou, aká zvyčajne sprevádza rozhovor dávnych kamošov. Za to mu nikdy neprestanem byť vďačný. Už vtedy som vedel, že nechcem zostať pri jedinom rozhovore. Že to Mariánovo rozprávanie by si zaslúžilo knihu. Práca na nej bola jedným znajvzrušujúcejších dobrodružstiev môjho života," vraví spisovateľ. 


"Boli obdobia, keď som nestačil zaznamenávať to množstvo myšlienok, nečakaných súvislostí a až aforisticky presných postrehov... A boli obdobia, keď bolo treba na jediné jeho slovo čakať trpezlivo ako rybár na zlatú rybku. Kniha O cestách, ktoré nevedú do Ríma vznikala niekoľko rokov. Nakoniec som síce nedošiel do Ríma, ale na tej ceste-neceste som sa zoznámil a zblížil s človekom, akých v živote stretneme iba raz," dodáva Peter Uličný.

Výber z rozhovorov pripravil muzikológ, spolupracovník festivalu Konvergencie Andrej Šuba. Návštevníci koncertov budú mať možnosť spoznať legendu slovenskej hudby ako ju možno nepoznajú, ako tvorcu originálnych kompozícií, ktorých invencia nepozná hranice, ako milovníka diel veľkých majstrov, ako vynikajúceho rozprávača, ktorého úvahy o umení a spoločnosti ostávajú rovnako inšpirujúce ako jeho hudba.  

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Organizátorom podujatia je Spoločnosť Mariána Vargu v spolupráci s festivalom Konvergencie.

Koncerty sa uskutočnia v týchto termínoch:  

19. jún 2019 / 19:00 / Divadlo Jána Palárika / Trnava (číta: Boris Farkaš)  
22. jún 2019 / 18:00 / ChateauGrandCastle / Liptovský Hrádok (číta: Zuzana Kronerová)  
23. jún 2019 / 18:00 / Synagóga / Lučenec(číta: Boris Farkaš)  
12. júl 2019 / 18:00 / Festival Pohoda / Trenčín (číta: Táňa Pauhofová)  
4. december 2019 / 19:00 / Nová Synagóga / Žilina (číta: Táňa Pauhofová)

Redakciu Hudba.sk informovala Lea Majerčáková zo Spoločnosti Mariána Vargu. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Marián Varga