Nový druh rozprávania je nevyhnutný, vraví Juraj Peták, ktorý 31. mája vydal svoje prvé päťskladbové EP so skratkovitým názvom NNN. Tri enká v ňom znamenajú New Narrative Necessary - hudobné hnutie, ktoré pod pseudonymom Lannne spúšťa.

"NNN je projektom o hľadaní seba samého. Ako názov napovedá, hľadám vlastný hudobný štýl a naratív. Prvé dva single mali kompaktný zvuk a štýk, ale tieto tri nové skladby sú navzájom veľmi odlišné. Skúmam každý kút hudobnej produkcie, ktorú som sa cestou naučil, a zároveň sa vraciam k mojej tínedžerskej posadnutosti gitarou," hovorí Peták o svojej tvorbe v novom projekte Lannne. Ako dodáva, ešte stále sa nenašiel, ale cesta poznávania je preňho veľmi vzrušujúca.    

Líder kapely Purist na svoj nový projekt prvýkrát upozornil ešte koncom minulého roka. V decembri predstavil svoj prvý samostatný singel Beginning. Po ňom nasledovala v marci skladba Bad Manners. "Je to prvá kritická skladba, ktorú som napísal. Satira určená horúcohlavým, strmhlav sa rútiacim biznismenom, ktorí často nemajú morálne zábrany a razia si vlastnú cestu s klapkami na očiach bez ohľadu na kohokoľvek iného," povedal o skladbe s charakteristickým gitarovým riffom.  


Bluesové jazyky s hip-hopovým beatom

Peták svoju hudbu, na ktorej spolupracuje s bubeníkom Maximom Ramacsayom a klávesákom Martinom Zaujecom, opisuje ako bluesové jazyky s hip-hopovým beatom. Skutočne tak znie aj zvyšná štvorica nového materiálu. Výprava za sebaobjavovaním začala piesňou Similar Taste, ktorá EP uzatvára. V skutočnosti je to prvá skladba nového projektu, a preto je pre autora dôležitá. Ďalej nasledovala Beginning. "Text som napísal tesne predtým, ako sa zo mňa stal otec. Je v ňom cítiť jasnú obavu z toho, ako mi rola otca pôjde. Zároveň sa teším z nového začiatku," vysvetlil.  

Nahrávku dopĺňajú skladby Sanity a My Doorbell. Prvá menovaná bola hotová len nedávno, krátko pred dokončením celého EP a vyjadrovala stav ľahkého pomätenia. Peták totiž pochyboval, že vôbec minialbum dokončí. Druhá je o chybách, ktoré si uvedomuje, ale napriek tomu ich často opakuje. "Pohupujúci rytmus so spevom majú pre mňa takú podvečernú festivalovú atmosféru. Už sa teším na jej živé prevedenie," hovorí predstaviteľ Lannne.    

Po vydaní prvých piatich skladieb Juraj svojmu vydavateľstvu Gergaz sľúbil dlhohrajúci album, ktorý chce napísať v lete popri koncertovaní. "Viem, že posledný týždeň pred zverejnením EP som sa takmer zbláznil, ale stálo to za to. Som rád a už teraz sa teším na bláznovstvo okolo albumu! Možno nakoniec aj ten môj štýl nájdem, uvidíme," uzatvára hudobník s úsmevom.


EP NNN si môžete vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe.



Redakciu Hudba.sk informoval Vlado Škubla z vydavateľstva Gergaz. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Michal Migel Čecha