Odpad, ktorý produkujeme, je vo väčšine prípadov recyklovateľnou surovinou. Ambíciou jedinečného muzikálového projektu o spoločenskej zodpovednosti s názvom "Odpad je poklad" je priblížiť tento fakt žiakom, študentom a neskôr aj ich rodičom po celom Slovensku. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala 1. júna, autori projektu predstavili podrobnosti, ako to celé bude vyzerať.

Autorkou projektu je občianska aktivistka Bohumila Tauchmannová, ktorá bola za svoju činnosť už niekoľkokrát nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo. Podľa jej vlastných slov sa muzikál Odpad je poklad začal písať už pred 20 rokmi u nej doma v obývačke.

"Jedného dňa priniesla naša dcéra domov kontajnery a povedala, že budeme triediť odpad. Našla im miesto v obývačke. Aj to je dôkazom toho, že deti sa učia rozmýšľať inak, ako sme zvyknutí. Muzikálom chcem stáť po boku mladej generácie v presadzovaní ich environmentálnych hodnôt," povedala Tauchmannová na stretnutí s novinármi, ktoré sa konalo symbolicky na Deň detí v priestoroch Modernej základnej školy na Tomášikovej ulici v Bratislave.

Autori z Teamu a Elánu v spolupráci s mladou generáciou

Keď sa povie muzikál, každý si predstaví dielo kombinujúce hudbu, spev a tanec. Autorom skladieb a scénickej hudby k projektu Odpad je poklad je Milan Dočekal, jeden zo zakladateľov kapely Team a zároveň autor viacerých hitov. Napísať muzikál bolo preňho novou výzvou a ponuku bez váhania prijal.

"Moja reakcia na ponuku Bohumily napísať hudbu k muzikálu bola rýchla a kladná. Prečo? Boli v nej dve výzvy. Námet prospešný pre životné prostredie a niečo nové, čo som ešte nekomponoval. Toto je môj prvý muzikál," prezradil Dočekal. S najväčšou pravdepodobnosťou nebude posledným, pretože sme sa dozvedeli, že sa už chystá pokračovanie.

Réžiu, dramaturgiu a hudobnú produkciu si zobral na starosť Ľubomír Horňák, ktorý už viac ako 20 rokov pôsobí v skupine Elán a nie je žiadnym nováčikom ani v oblasti muzikálov. Jeho prvý muzikál Kráľ Dávid je už z roku 1998 a ten najnovší s názvom Mária Terézia a posledná milosť mal premiéru pred troma rokmi. K aktuálnemu projektu povedal: "Je to užitočný a dobrý projekt. Z muzikantského hľadiska ide o zaujimavý mix mladých interpretov a rôznych štýlov."

Zoznam účinkujúcich jeho slová potvrdzuje. V muzikáli sa predstaví raper Tono S., mladá rocková kapela The AnyOne, pesničkárka Mirka Miškechová, a cappella formácia For You, výrazná finalistka speváckej súťaže Česko-Slovensko hľadá SuperStar z roku 2018 Karmen Pál-Baláž, finalista súťaže Hlas Česko Slovenska Brunno Oravec alebo Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. O tanečnú zložku sa postaral súbor Čarovné ostrohy v choreografii Petra Živnera.


Online aj naživo v divadlách
  
Muzikál bude realizovaný v troch formách. Prvá prebieha online a odštartovala práve na Deň detí. Je tomu tak z dôvodu, aby si muzikál mohli pozrieť žiaci a študenti vo všetkých školách na celom Slovensku. Na jeseň sa muzikál Odpad je poklad vyberie na turné do viacerých miest na Slovensku. Táto forma, Muzikálová EKO ROAD show, ktorá je realizovaná v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), má za cieľ zapojiť žiakov a študentov do kreatívneho vzdelávania a ekologického myslenia tak, aby sa šírilo prostredníctvom mládeže do celej spoločnosti.

"Samosprávy sú dôležitou súčasťou osvety a výchovy všetkých generácií. Platí to aj v oblasti ochrany životného prostredia a samozrejme v témach týkajúcich sa odpadového hospodárstva. Preto sme radi súčasťou tohto inovatívneho a inšpiratívneho vzdelávania detí a dospelých takouto umeleckou formou, ako je muzikál Odpad je poklad," hovorí Radomír Brtáň, prvý podpredseda ZMOS.

Zatiaľ čo doterajšie dve formy sú zacielené skôr na žiakov a študentov, tá tretia s názvom Multimediálna EKO show bude vyslovene vyzývať na to, aby zobrali svojich rodičov do divadla. Vo vybraných mestách Slovenska sa predstavia vyššie spomenutí známi umelci v netradičnom stvárnení vysoko aktuálnej spoločenskej témy, ktorou je oblasť odpadov a zlepšovanie životného prostredia. Súčasťou tejto šou bude muzikál prepracovaný do polohy dospelejšieho diváka.

Dramaturgia muzikálu je vystavaná na príbehu mladých ľudí, ktorí v prírode počas výletu nájdu čiernu skládku a to ich rozhorčí a vyprovokuje k reakcii. Rozhodnú sa "meniť svet" a začnú zdieľať informácie o stave životného prostredia v oblasti odpadov medzi mladých ľudí a tí budú mať úlohu ich šíriť ďalej v spoločnosti. Takýmto spôsobom sa teda budú navzájom vzdelávať v prospech zlepšenia životného prostredia a vytvorenia správnych návykov nakladania s odpadom. Texty a hudobné žánre ôsmich pesničiek sú zacielené na jednotlivé vekové skupiny tak, aby ich zaujali, naštartovali a zanechali v nich silný pocit potreby chrániť životné prostredie. 

Záštitu nad celým projektom prebralo Ministerstvo životného prostredia SR a organizátorom sa podarilo zapojiť aj dôležitých partnerov ako spomínané ZMOS alebo Správcu zálohového systému a Natur-Pack, ktorí sú zároveň aj odbornými garantmi projektu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Správu editoval a doplnil Tomáš Danišovič.