Boj proti horúčave a suchu. Hamburger na poslednú chvíľu pre Lou Reeda. Približne 1500 vstupeniek ešte stále v predaji. Aj tieto informácie odzneli z úst organizátora 16. ročníka festivalu Pohoda Michala Kaščáka na prvej tlačovej konferencii festivalu.

Podľa jeho slov je aktuálne v areáli festivalu odhadom 20 až 25-tisíc návštevníkov, v ponuke stále ostávajú vstupenky. Lístky sa pritom snažia pred vchodmi do areálu predávať aj ľudia s transparentmi za stále nižšie ceny. Organizátori si však s čiernym trhom momentálne hlavu nelámu, bojujú totiž proti veľkému teplu a suchu, ktoré okrem iného spôsobuje problémy s tlakom v sprchách a na splachovacích toaletách.

Neustupujúce horúčavy návštevníci prečkávali už od rána na plochách pod otvorenými stanmi a doslova na každom kúsku tieňa po celom areáli. Veľkej obľube sa tešia inštalované ventilátory s vodou a požiarnické autá, ktoré podobne ako pominulé horúce festivalové dni striekajú požiarnickými hadicami na ľudí hektolitre vody.

O štvrtku, nultom dni festivalu, sa hlavný organizátor vyjadril s veľkou spokojnosťou. Podobne komentoval aj koncert hlavnej hviezdy večera, americkej rock'n'rollovej legendy Lou Reeda, ktorý sa Slovákom po prvýkrát predstavil včera po 23:00 na Bažant stagei. Kaščák sa osobne sa s muzikantom nestretol, 70-ročný Newyorčan totiž trval na zachovaní súkromia. Festivalový koncert si však podľa vyjadrení členky jeho tímu vychutnával v dobrej nálade. "Lou was on fire tonight!" sprostredkovala atmosféru. ("Lou si to dnes večer užíval!", pozn. red.).

Organizačný tím nemal zatiaľ pri  zabezpečovaní služieb kapelám takmer žiadne väčšie problémy, výnimkou bol práve Lou Reed. Catering bol pripravený podľa dohody do najmenších detailov, keď sa hudobník zrazu rozhodol, že by si namiesto luxusných pochúťok dal radšej hamburger. "Aspoň sme vedeli, že je pravý, možno na iné koncerty chodí jeho dvojník," dodal so smiechom Kaščák.

Prečítajte si:

reportáž z prvého dňa festivalu

aktuálny fotoreport


Aktualizácia (17:51): "Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam v Paríži sa dnes nepodarilo odletieť skupine Naive New Beaters a ani Yannovi Tiersenovi. Dnešný koncert Naive New Beaters je preto zrušený, snažíme sa, aby skupina vystúpila na Bažant Pohode v sobotu. Vystúpenie Yanna Tiersena sa z 21:00 presúva na tretiu hodinu ráno na záver piatkového programu Orange stageu," uviedli pred chvíľou organizátori na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.

Text: Lea Podstanická
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Lou Reed