Saténové ruky vydávajú po debute z roku 2015 rovno Tretí album. Nenechajte sa popliesť, ide o ich v poradí druhý album. Členovia kapely sa s im vlastnou iróniou pohrali s názvom, aby sa vyhla stereotypu, podľa ktorého býva druhý album vždy slabší ako debut.

"Bola to snaha obísť legendárny problém druhého albumu. Jednoducho sme ho teda  rovno preskočili," vyjadrili sa členovia kapely. Tretí album obsahuje trinásť skladieb, pričom posledná je venovaná fanúšikom. Na novej platni sa opäť objaví pre kapelu charakteristický primitívny rock and roll a energické 'vypaľováky', ale jej významnú časť tvoria aj pomalé melancholické pesničky.

Členovia kapely sa chceli vyhnúť porovnávaniu s prvým albumom. Pri jeho zostavovaní však nepociťovali tlak. "Nejako racionálne sme nevymýšľali, aký by mal byť ten ďalší album. Proste prišli nové pesničky. Niektoré boli vymyslené vopred, niektoré vznikali na poslednú chvíľu, ale všetky, čo sa nám páčili, sme tam skrátka dali," povedal Vlado Janček.

Kým na debute sa nachádzali aj pätnásť rokov staré piesne, ktoré vznikli dávno pred založením kapely, na Treťom albume sa objavujú len čerstvé skladby. Výnimkou sú len pesničky Dala mi niečo do pitia a Nesmej sa mi, ktoré teoreticky mohli byť už na debute Bozkávam, keďže v čase jeho vydania už boli napísané a kapela ich hrával na koncertoch. Ale ešte nebol ten správny čas, aby objavili na prvej platni.

Skladbu Nesmej sa mi kapela hrávala prakticky od svojho vzniku, ale neplánovala ju zaradiť na nový album. Po tom, čo ju ako raritu vybrali na kompiláciu Radio_Head Awards 2016 a rotovala ako singel v Rádiu_FM a poslucháči rádia ju prijali mimoriadne pozitívne,  sa nakoniec Saténové ruky rozhodli, že sa na novom albume objaví.


Piesne sú zoradené od energickejších až po tie pomalšie a album uzatvára špecifická repetitívna skladba Bozkávame. Za veľký prínos považujú chalani zo Saténových rúk producentskú dvojicu Tomáša SloboduErika 'Lososa' Horáka. "Každý je zvyknutý na niečo iné a každý má iný prístup. Ich invenčný prístup nás veľmi hudobne posunul," hovorí bubeník Jožko Lipa.

Tomáš a Erik mali podľa členov kapely Saténové ruky významný podiel nielen na výslednom zvuku, ale aj na mnohých hudobných nápadoch. Napríklad pesnička Kaviár vznikla najskôr ako folková pesnička k táboráku, ale Tomáš s Erikom ju úplne celú prekopali a zostal len vokál Braňa 'Bebeho' Bezáka.

Pri nahrávaní využili aj starý hammond

Proces tvorby popísal Bebe ako pohyb v úplne neznámom teréne, kde sa ocitnú  ľudia bez orientačného zmyslu a bez mapy a bez rozmyslu len niekam idú a väčšinou sa im podarí nájsť úplne krásne miesta, ktoré sa im páčia. "Ale že by sme vopred vedeli, kadiaľ sme chceli ísť, to nie," dodal. K novým hudobným nápadom  prispelo aj nahrávanie v Slovenskom rozhlase. "Objavili sme tam starý hammond organ s legendárnou leslie bedňou. Nahrali sme ho a vznikol vďaka tomu taký starý rokenrolový zvuk," vraví s nadšením Bebe.

Na albume hosťujú ako hudobníci obaja producenti Tomáš a Erik a okrem nich aj Shooty. Ten hrá na bendžo v pesničke CV, violončelistka Broňa Schragge v nahrávke V Kúte o tretej ráno, Škrupo so skrečmi v Bozkávame, Katarzia šepkajúca v pesničke Nesmej sa mi a Samo Kovalčík so zbormi v piesni Pero. "Sú to ľudia, ktorý majú podobný hudobný názor ako my a zároveň sa s nimi stotožňujeme ako s osobnosťami," zdôraznili chalani zo Saténových rúk.

Prvý album označovali kritici za generačnú výpoveď, chalani sa však na koncertoch stretávajú s prípadmi, kedy si s nimi malé deti spievajú skladbu Dušan alebo keď si sedemnásťročné dievčatá pospevujú spievajú "mám krízu stredného veku."

"Je super, že si s nami spievajú tie pesničky, aj keď sú generačne úplne inde," hovorí Bebe. "Dúfame, že aj náš nový album bude viacgeneračná výpoveď," dodáva Jožko Lipa. Inšpiráciou pre piesne im bol minimálne v troch piesňach barový nočný život. "Je to pre nás stále vďačná téma. Trávime tam ešte stále veľa času svojej neskorej mladosti. Tým pádom sa tomu nedá veľmi vyhnúť," poznamenal Vlado Janček. Na albume sa však nachádza aj ľahučká pieseň o láske alebo punkové 'nakladačky'.

Autorstvo piesní na novinke podpisujú ako kolektív

Saténové ruky sa dohodli, že pod autorstvo hudby aj textov sa na novej platni podpisujú ako kolektív štyroch spoluautorov. Úplnou novinkou je, že na Treťom albume počuť hlas bubeníka Jožka Lipu, ktorý si zarapoval v skladbe Bozkávame. Jeho hlboký hlas  "recituje" mená fanúšikov Saténových rúk, ktorí sa zapojili do ich facebookovej výzvy. Každý, kto kapele poslal hlas na Radio_Head Awards  a nechal komentár pod statusom, sa zaradil do zoznamu fanúšikov, ktorých mali Saténové ruky spomenúť v jednej piesni.

Nakoniec sa im ozvalo vyše deväťdesiat ľudí. "Bola to pre mňa veľmi zaujímavá skúsenosť. Snažil som sa, aby to nebolo len nejaké čítanie telefónneho zoznamu. Nakoniec sme tie mená spolu s Tomášom Slobodom zoradili a preskupili tak, aby to do sedelo rytmicky a zvukomalebne do hudobného podkladu. Jožo sa tak musel popasovať aj s krkolomnými menami, ako napríklad s menom Sfilipuma Economoupoulosa," hovorí bubeník.

Vizuálnu stránku debutu Bozkávam vytvoril výtvarník Palo Čejka, autorom obalu Tretieho albumu sa stal maliar Erik Binder. Pri tvorbe mu nechali chalani úplne voľnú ruku. "Absolútne vystihol to, čo sme chceli tým albumom povedať," hovorí Jožko Lipa. "Je to trochu ako naša hudba – je to jednoduché, trochu špinavé a výrazné," dodáva Bebe.

"Výtvarne som sa oprel o konceptuálne váženie a (k)ladenie parametrov kombinované s japonským grafickým minimalom a to celé som vo vyhecovanosti nastriekal s punkovým drajvom. Ruky mám odvtedy akési jemnejšie a inšpirovalo ma to k novému štýlu v mojej tvorbe, ktorý som si pracovne nazval RemPoPANk," vyjadril sa Erik Binder.

Krstným otcom K. K. Bagala na Pohode

Na obale dominuje motív s dvoma  akoby vysprejovanými kruhmi, cez ktoré trčí ruka vystrkujúca tri prsty. Za to, že je ten album vonku už teraz, môže podľa Bebeho čiastočne aj Michal Kaščák, ktorý na ich veľké prekvapenie oznámil v Rádiu_FM, že Saténovú ruky budú svoj nový album pravdepodobne krstiť práve na festivale Pohoda. To ich nakoplo natoľko, že album napokon naozaj pokrstia na svojom koncerte na Pohode v piatok 7. júla o 23:00 na Ticketportal Stage. Krstným otcom bude jeden z najväčších fanúšikov kapely – známy vydavateľ slovenskej literatúry Koloman Kertész Bagala.

Druhý album skupiny Saténové ruky pod názvom Tretí album vychádza opäť pod hlavičkou vydavateľstva go2stage, tentoraz aj vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Saténové ruky - Tretí album (go2stage, 2017) - tracklist:

01. Pero
02. Pasce v žite
03. CV
04. Krásne mladé dievčatá
05. Kaviár
06. Grant
07. Vážne
08. Hip-Hop
09. Zrútil sa mi svet
10. V Kúte o tretej
11. Nesmej sa mi
12. Dala mi niečo do pitia
13. Bozkávame

Redakciu Hudba.sk informovala Regina Ulejová z vydavateľstva go2stage.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Saténové ruky