Magická "trinástka" by mohla pre tohtoročný festival znamenať doposiaľ najvydarenejší ročník, minimálne čo sa množstva koncertov týka. Do 26. augusta bude hudba znieť v sálach Slovenského národného divadla, v Starej tržnici, v Redute, v Sade Janka Kráľa, v mestách Bratislavského samosprávneho kraja i v uliciach hlavného mesta. Celkom 142 koncertov bude počas leta bezplatných.

Trinásty ročník festivalu odštartoval vypredaným gala koncertom Viva Balet!, ktorý v piatok 30. júna 2017 v Novej budove Slovenského národného divadla otvoril pomyselné brány festivalu. Celý nasledujúci víkend sa môžu fanúšikovia dobrej hudby opäť tešiť na ďalšiu hudobnú nádielku v rámci projektu Viva Ulica!

V piatok, 7. júla vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave vystúpi najslávnejší a cappella súbor z Veľkej Británie – The King's Singers. Dvojnásobní držitelia Grammy, celosvetovo uznávaní najmä pre svoju virtuozitu, nezameniteľný šarm a energiu plnú životného optimizmu prídu do Bratislavy po prvýkrát.

The King’s Singers sú synonymom toho najlepšieho v žánri a cappella. Pravidelne koncertujú po celom svete, predstavili sa v Royal Concertgebouw v Amsterdame, v koncertnej sále Berlínskej filharmónie, v Royal Albert Hall v Londýne, vo Finlandia Hall v Helsinkiách, v Shanghai Oriental Art Center, v Sydney Opera House, vo Washington National Cathedral, v newyorskej Carnegie Hall, v Teatro La Fenice v Benátkach, v Teatro Real v Madride či v National Centre for the Performing Arts v Pekingu. Iniciovali vznik viac ako dvesto diel vrátane skladieb významných súčasných svetových skladateľov, pričom ich repertoár zahŕňa tiež a cappella úpravy jazzových štandardov a populárnych piesní.

V sobotu, 8. júla sa uskutoční v poradí druhá séria letných koncertov v rámci cyklu Hudba v sade (všade). Aj tento rok prichádzajú do Sadu Janka Kráľa obľúbené komorné open-air koncerty s voľným vstupom. O program prvého víkendu sa postarali Bakura Ensemble (Taliansko), Bratislavský chlapčenský zbor, Bogacz Trio a Dávid Bílek (gitara) & Jozef Piták (akordeón). Najbližšiu júlovú sobotu je pre návštevníkov pripravený workshop s Borisom Čellárom a jeho WoodPackom, originálnym rytmicko–melodickým hudobným nástrojom vyrobeným z vysokorezonančného kvalitného dreva, ktorý vďaka vibrácii dreva vytvára jedinečný drevený tón podobný zvuku marimby či xylofónu.

Na ostatných troch "prírodných pódiách" sa predstavia legendárne Moyzesovo kvarteto, husľový virtuóz Milan Paľa s klaviristom Ladislavom Fančovičom a Eastwick Trio v zložení Kristína Pláňavská (hoboj), Martina Kamenská-Lišková (klarinet) a Nikola Ovčarovičová (fagot). V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty uskutočnia na lodi Riva Bar & Bistro na Rázusovom nábreží.

V nedeľu, 9. júla sa o 16:00 vo Farskom kostole sv. Jána Krstiteľa v Kráľovej pri Senci uskutoční v poradí už druhý koncert tohtoročných víťazov Súťaží študentov konzervatórií Slovenskej republiky a laureátov ocenenia Viva Musica! festival Grand Prix. Na koncerte sa predstavia najlepší konzervatoristi z celého Slovenska: mezzosopranistka Andrea Pietrová, talentované huslistky Emma Tarkayová a Andrea Astrabová, akordeonista Jozef Piták a komorné zoskupenie Trio Sensazione v zložení Klára Jasenčáková (flauta), Albín Blaho (klarinet) a Radka Kováčová (klavír).

Cena Viva Musica! festival Grand Prix je od roku 2016 udeľovaná talentovaným študentom slovenských konzervatórií a ponúka okrem iného možnosť odohrať sériu honorovaných koncertov vo vybraných mestách Bratislavského samosprávneho kraja v rámci rovnomenného letného koncertného cyklu.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Barbora Drahovská. 

Foto: Matúš Maderič