Keď Rihanna vstane a tlieska odušu, môžete sa spoľahnúť, že dané vystúpenie rozhodne stojí za pozornosť. Lizzo túto prominentnú fanúšičku získala počas nedávneho ceremoniálu BET Awards, kam priniesla strhujúcu svadobnú oslavu sebalásky. Singel Truth Hurts, ktorý počas ocenení odohrala, je aktuálne už platinový. Najvyšší čas sa s Lizzo bližšie zoznámiť.

Melissa Viviane Jefferson, známa pod umeleckým menom Lizzo, sa narodila v Detroite, no vyrastala v texaskom Houstone. Ako sama hovorí, patrila k "nerdom", milovala knihy a anime. Na hudobnej jej prischla flauta a venovala sa teda hre na tento klasický nástroj. Spolu s kamoškami sa však okrem klasiky postupne začala čoraz aktívnejšie zaujímať aj o rapovanie. Po viacerých skupinových projektoch v roku 2013 vydala debutový album Lizzobangers (produkovaný Lazerbeakom z Doomtree a Ryanom Olsonom), ktorý o dva roky neskôr nasledovala nahrávka Big GRRRL Small World.

Veľké veci sa však začali diať až v posledných rokoch, kedy sa Lizzo začala viac venovať spevu. EP Coconut Oil z roku 2016 nadchlo svojím posolstvom o pozitívnom vzťahu k samej sebe, svojmu telu, černošstvu a sexualite. Radosť, ktorá na pódiu z Lizzo srší, je skutočne nákazlivá, čo potvrdili aj jej minuloročné turné s HAIM a Florence and the Machine či skvelý koncert na barcelonskej Primavere.


Poznať svoju hodnotu

Jedna z prvých vecí, vďaka ktorým si Lizzo všimnete, je skutočnosť, že ani zďaleka nespĺňa stereotypné predstavy o tom, ako vyzerá popová hviezda. Hudobníčka veľké, mäkké obliny svojho tela rozhodne neskrýva, práve naopak. Lizzo na koncertoch nosieva podobne odvážne kostýmy ako štandardné popové divy a s veľkou chuťou twerkuje (twerkovaním dokonca zvykne sprevádzať aj hru na svoju starú kamošku, flautu).

Všetko je to súčasťou posolstva sebalásky, ktoré sa speváčka snaží zosobňovať. Jej piesne hovoria o práci na svojom sebavedomí, o kráse čiernej pokožky, o láskavosti a pozornosti voči svojmu telu a jeho potrebám, vrátane sexuality. Zdôrazňujú jedinečnú hodnotu, ktorú predstavuje každý z nás, bez ohľadu na to, koľko ľudí vám zlomí srdce, alebo koľko nenávistných komentárov dostanete na Instagrame. 


Podobné pozitívne myslenie vo vzťahu k telu či sexualite je dnes horúcim trendom a spoločenský dopyt po pestrosti a reálnejších celebritách Lizzo skvelo nahráva. Jej tretí album Cuz I Love You, ktorý vyšiel v apríli, sa preto teší nebývalému úspechu a už teraz sa objavuje medzi top nahrávkami roku 2019. Predstavuje výrazne popovejšiu polohu hudobníčky, ktorá sa od rapovania suverénne presunula k spevu.

Hoci ide prevažne o tanečný album, viaceré skladby majú baladický charakter a prinášajú soulové či jazzové prvky. No aj keď Lizzo práve nerapuje, v textoch si stále zachováva rapersky suverénnu dôvtipnosť ("Jediní ex, ktorí ma zaujímajú, sú X v mojich chromozómoch," oznamuje napríklad v piesni Like A Girl). Či už v piesňach zvádza alebo sa súži, nemennou konštantou je tu vždy silný pocit vlastnej hodnoty.


Telo ako dôkaz

Lizzo srší pozitívnou energiou, no rozhodne sa netvári, že je to jednoduché. Otvorene hovorí o tom, koľko námahy ju stálo uvedomiť si, že nikdy s ňou nebudú spokojní všetci, a preto je najlepšie jednoducho prijať svoje telo také, aké je. V rozhovoroch hovorí aj o období, kedy bola bez domova, hladovala a bola závislá od cvičenia, a dokonca aj o tom, ako napriek všetkým svojim úspechom naďalej bojuje s depresiou.

Netvrdí, že má recept na život, priznáva, že sebaláska je nikdy nekončiaca práca. Či už ide o pocity hanby za naše duševné prežívanie, nešťastie v láske, alebo fyzický zjav, Lizzo je vzácnym zdrojom uistenia, že v tom nie sme sami. A nemá len plné ústa/hrdlo rečí - v žiarivých videoklipoch ukazuje, aké krásne môžu byť telá všetkých rozmerov, na koncertoch ju sprevádzajú podobne pestré tanečníčky a dokazuje, že váha vás nemusí nijako obmedzovať v užívaní si života plnými dúškami. Aj v prípade hesla "všetky telá sú krásne" je totiž niekedy lepšie raz vidieť, ako tisíckrát počuť.


A takto si Lizzo minulý víkend získala dav na Glastonbury:



Autorka: Michaela Kučová
Foto: Facebook.com/LizzoMusic