V záplave pokusov o letné hity sa konečne objavila pesnička, ktorá naozaj spája všetkých, bez ohľadu na svetové strany, vekové kategórie či vzťah k alkoholu. Postarala sa o ňu skupina mladých komikov, hercov a hudobníkov z projektu S Hudbou Vesmírnou, ktorí vám svojou bezprostrednosťou zlepšia náladu v týchto horúcich dňoch.

Veselá skladba s názvom Je nám teplo! sa spolu s príjemne uleteným videoklipom objavila na Youtube v tom najlepšom možnom čase, keď sa teploty opäť vyšplhali nad 30 stupňov a pobyt vonku aj v neklimatizovaných interiéroch sa stáva neznesiteľným. Pesničku som objavil v stredu ráno, keď mala ešte len necelú tisícku pozretí, dnes si však už na internete žije vlastným životom. Zdieľajú ju fanúšikovia aj médiá a počet pozretí sa rýchlo vyšplhal až na aktuálnych takmer 20-tisíc. A je jasné, že toto číslo bude v najbližších dňoch hodinách veľmi rýchlo stúpať.

Okrem aktuálneho a vtipného textu je totiž pieseň projektu S Hudbou Vesmírnou aj poriadne chytľavá. A dovolím si tvrdiť, že hudobne zaujímavejšia ako mnohé zo skladieb, ktorých autori dúfajú, že ich novinky za letný hit označí aj niekto iný ako oni samotní. Možno nie som jediný, kto pri počúvaní Je nám teplo! v duchu prešiel od "bože, ďalšia odrhovačka" (1:13), cez "tak toto som nečakal" (2:31), až po "sakra, ten refrén je strašne cheesy, ale krásne sa s tým vyhrali, musím si to pustiť znova". Vokálne i hudobne (použitím klasických nástrojov a tanečného beatu pripomínajúc Clean Bandit) je skladba plná prekvapení, pri ktorých sa nedá nudiť. A práve vďaka tomu je skvelým prebudením z tropickým počasím (a záplavou neinvenčných letných singlov) spôsobenej letargie.

Text piesne Je nám teplo!


Jiří Mádl sa na natáčaní ocitol vďaka náhode

Jadro zoskupenia tvoria študent zvukovej skladby na VŠMU a hudobný producent Daniel "Sorizzo" Kis a dvojica mladých hercov z VŠMU - Marek Koleno a Dominika Zeleníková. Tá je okrem divadelnej scény známa napríklad aj zo seriálu Divoké kone, hudobní fanúšikovia si ju zase môžu pamätať z podmanivého videoklipu Vrkoče kapely Billy Barman. "Sme traja mladí ľudia, ktorých jednoducho nekonečne baví realizovať svoje nápady," píšu o sebe na Facebooku, no do ich realizácie sa obvykle "pripletú" aj ďalší ľudia. Inak tomu nebolo ani v prípade novinky Je nám teplo!. Vo videoklipe si tak zahrali aj známy český herec Jiří Mádl, Miro Mráz, Ján Keselý či talentovaná hudobníčka a skladateľka Kristína Smetanová alias Kriss Krimm, ktorá nás minulý rok očarila melancholickou pesničkou A psi brešú na poliach.

"Volal mi Sorizzo, že má nejakú hudbu a chce urobiť singel o tom, že je všetkým teplo... Najskôr som zostala zaskočená, ale počas telefonátu mi bolo tak horúco, že som si začala uvedomovať, že to môže byť naozaj aktuálna téma a navyše je to také naše," hovorí s úsmevom Dominika. "Tento nápad mi prebehol hlavou, keď som začul v predpovedi počasia, že majú opäť prísť horúčavy. Keď už sme sa s Marekom aj Dominikou dohodli, že ideme točiť, odrazu mi volal kamarát Miro Mráz so slovami: 'Nepridáš sa k nám? Ideme s Jiřím na výlet na stredné Slovensko'. Musel som odmietnuť, pretože som mal pred sebou tri dni natáčania, ale otázku som Mirovi vrátil a spýtal sa, či sa s Jiřím nechcú pridať do klipu. Ako vidíte, neodmietli," prezradil Sorizzo.

Ako dodáva, na kvalite hudobnej zložky má veľkú zásluhu 
zvukový majster Miroslav Širáň zo štúdia Kamoto, kde skupina nahrávala spevy a vokály. O natočenie videoklipu sa postarali tvorcovia piesne sami pod značkou Sorizzo Art Production.

Keď zo starého singla vznikne nová kapela

Svojrázna partia, ktorej členovia sa považujú viac za komikov ako za hudobníkov, vznikla v marci 2015 ako pokračovanie kapely Hidden Road. Tá ešte v roku 2012 nahrala úspešnú pieseň a videoklip názvom S Hudbou Vesmírnou, v ktorom okrem iných účinkovali aj všetci traja členovia nového projektu. Hidden Road mali na Youtube úspech aj so skladbou Hľadáš, čo máš (2013), pre zadeprázdnenosť členov však tento zaujímavý projekt musel skončiť. Spolutvorcovia Sorizzo a Marek sa však po čase stretli, obom vŕtalo v hlave to isté. "Chýbala nám hudba, chýbala nám akcia, skrátka všetko, čo nám kapela prinášala, hrávali sme mnoho koncertov, dokonca dvakrát na festivale v Bielorusku, no zrazu zostalo ticho... A tak sme uvažovali, čo vymyslíme," spomína Marek Koleno. 

Podľa jeho slov nechceli pokračovať ako Hidden Road v inej než pôvodnej zostave, a tak sa rozhodli založiť kapelu, ktorá je pokračovaním a zároveň úplne novým projektom. Vytvorili preto skupinu, ktorá "vznikla" z úspešného singla jej predchodcu. "S
ingel S Hudbou Vesmírnou sa stal najväčším hitom Hidden Road, preto sme sa rozhodli tento názov použiť aj ako meno pre nový projekt," vysvetľuje Sorizzo. Z videoklipu k pár rokov starému hitu sa dokonca vyvinula aj zostava novej skupiny. "V pôvodnej Hudbe Vesmírnej sme mali hereckých hostí zo slovenských seriálov, tak sme premýšlali, či pri novom projekte neoslovíme niekoho z nich. Vedeli sme, že majú množstvo práce, no skúsili sme to. Dominike Zeleníkovej sa náš nápad pokračovať ako nová skupina veľmi pozdával a naše pozvanie prijala," dodal o vzniku netradičnej hudobno-zábavnej formácie Marek.

Sorizzo zase priblížil, ako trojica tvorí pesničky. "Väčšinou to funguje tak, že vymyslím nejakú skladbu (bez textu) a potom dlho neviem, čo s ňou. Keď dostanem nápad na tému, hneď kontaktujem Dominiku aj Mareka a podľa ich prvého dojmu vždy viem, či v tvorbe pokračujeme alebo nie. Marek je multiinštrumentalista, navyše talentovaný herec s výborným hlasom a sluchom, takže mi so skladaním veľmi pomáha. Dominika má viac práce, no vždy keď môže, pri tvorbe je s nami a prispieva originálnymi nápadmi."

Trojica pod názvom S Hudbou Vesmírnou debutovala v marci tohto roka so skladbou Šírime Mladosť!ktorá bola prvým predstavením členov skupiny a jej hudobných zámerov. Umelci v nej s nadhľadom vysvetlujú, ako si predstavujú svoju tvorbu v budúcnosti. Po vydaní druhého videosingla, ktorý prvotinu v počte zhliadnutí vysoko prekonal za jediný deň, sa zdá, že ich bezprostrednosť a optimizmus je naozaj tou správnou cestou k úspechu. Sympatický projekt, ktorý síce netreba brať vážne, no zároveň ani nie je o prvoplánovom naháňaní kliknutí a kontroverzných reakcií, je na našej scéne príjemným osviežením, teším sa na ich ďalšie počiny.

Text piesne Šírime Mladosť


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: S Hudbou Vesmírnou