Už to bude rok, čo Anita Soul vydala singel Only God Can Judge Me, ktorým potvrdila, že jej hudba má ambíciu prekračovať hranice. Teraz prichádza s novinkou Where Ya At, ktorú posnula na medzinárodný level aj vďaka spolupráci s raperom Guillotine Mackom z Manchestru, ale aj samotným vizuálom. O videoklip sa postaral režisér Adrian Kutný v spolupráci s Ruka Hore.

Skladba Where Ya At je aktuálnou generačnou výpoveďou s motivačným podtónom. "Na jednej strane sa navzájom motivujeme, a na strane druhej zasa hejtujeme. Tak kde je zdravý stret?" pýta sa Anita Soul. "Máme okolo seba veľa ľudí, ktorí nie sú so sebou spokojní, a práve takíto ľudia paradoxne chcú, aby ste aj vy boli nespokojní. Hovoria vám, čo robíte zle, ako to máte spraviť a výsledkom je, že sa začnete nad tým zamýšľať, až to prejde z úvahy do depky. O tom je táto skladba Where Ya At. Obklopujte sa ľuďmi, ktorí vás nesúdia zo svojho pohľadu, ale vás podporujú a posúvajú, aby ste sa spoľahli sami na seba a vedeli ustáť akékoľvek negatívne vibrácie," hovorí speváčka o téme skladby.

Samotný klip podčiarkuje tému piesne. "Anitka je umelkyňa, cítiť to v jej skladbách a pre mňa na Slovensku znamená nadčasovú speváčku. Táto skladba si zaslúžila takýto 'americký' vizuál," hovorí režisér videoklipu Adrian Kutný. "S Anitkou a Guillotinom sa mi pracovalo skvelo, už dlho som nezažil výrobu, kde sa ľudia naozaj bavili tou skladbou a išli si ju aj po poslednej klapke. Samozrejme, bolo to aj tým, že tam boli všetko ľudia, ktorí majú k Anitke najbližšie. Preto som rád, že sa nám podarilo takto skvelo pretaviť tému songu aj do klipu," vysvetľuje svoj pohľad na klip.


Guillotine Mack, nový hlas z anglickej ulice

Guillotine Mack
je v hudobnej brandži známe meno, nie však ako raper, ale skôr ako producent. "Na Macka som natrafila cez môjho známeho v Anglicku, Bobbyho Blazea, pôsobiaceho v Lavutaris Records, ktorý mi písal text ku skladbe Where Ya At. Hľadala som rapera, ktorý podčiarkne feeling a vibe songu, poslali sme mu túto vec. Nahral celý part a hneď po prvom vypočutí nebolo o čom. Povedala som si - to je on, tak som zvedavá, ako ho moji fanúšikovia prijmú. Guillotine je skvelý človek, veľmi som si ho obľúbila a je neskutočný profesionál," teší sa z medzinárodnej spolupráce Anita Soul.

O hudbu k novinke sa postaral slovenský skladateľ a klavirista Eugen Vizváry, ktorý je Anitiným dvorným skladateľom. "Eugena si veľmi vážim, hudobne aj ľudsky. Eugen tvorí srdcom a musí najprv poznať človeka, pre ktorého tvorí. Preto ho hudobný svet uznáva, lebo cíti, čo je v umelcovi a vie to dokonale zhmotniť do hudby," zdôrazňuje speváčka. Skladbu pritom nahrávali v Kamoto štúdiu v Bratislave a o mix a mastering sa postaral Maiky Beatz.

Sila vôle aj vytrvalosť

Vo videoklipe Where Ya At sa skrývajú rôzne symbolické obrazy. Napríklad v prvotnom zábere je Anita na ťave. Zviera žijúce v extrémnych podmienkach podľa nej reprezentuje schopnosť vždy v sebe nájsť vnútornú silu, ktorá nás ženie vpred. V hre o peniaze medzi Anitou a Guillotinom zase nájdete silu vytrvalosti, kedy nielen silný hráč, ktorý podceňuje svojho súpera, musí byť stále víťazom.

Bojovnosť a silu ženy znázornila Anita nielen svojou charizmou, ale aj bojovníkmi Wing Tchun, keďže toto bojové umenie korešpondovalo so samonou témou skladby a navyše toto "obranné kung-fu" vymyslela žena. Tento bojový štýl sa vyznačuje rafinovanosťou, kde využíva bojovník všetky fyzikálne a geometrické možnosti tela, aby odialil silu útoku. Takto sa môžu aj slabší ľudia efektívne brániť, a preto sa tematicky najviac hodilo do vizuálu skladby.

Silu priateľstva vidieť aj na samotnom komparze obsadenom ľudmi, ktorí speváčku dlho poznajú a podporujú. V bielom kostýme rozoznáte tanečníčku, jogínku a dlhoročnú kamarátku Anity Vierku Ayisi, a samozrejme v klipe nesmie chýbať ani jej koncertná kapela Opoštáris Band.

Pripravuje nové EP

"Minulý rok som dávala von singel Only God Can Judge Me, ktorý patrí k inému môjmu projetku. Aktuálna novinka je ochutnávkou k môjmu pripravovanému EP. Určite viem, že tam bude 4-5 skladieb v tomto štýle a určite viem povedať, že to bude ešte tento rok. Verím, že sa táto skladba mojím fanúšikom bude páčiť a budú mať pri nej rovnaký feeling ako mám ja. Do konca roka budem koncertovať, no plánujem donahrávať a dotvoriť moje EP," sľubuje speváčka. 

Anita Soul plánuje tiež v septembri zverejniť ďalší videoklip. "Teším na toto obdobie a na všetky reakcie, podporu či hejt... Obe sú emócie, ktoré ti niečo chcú naznačiť, takže aj keď si stojím za svojou hudbou, som zvedavá, ako to bude vnímať okolie," uzatvára Anita Soul.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Jana Trellová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Ruka Hore

Súvisiaci interpreti: Anita Soul