Festival Sziget, ktorý sa koná na 108-hektárovom ostrove pri Dunaji v Budapešti s viac ako 1 000 vystúpeniami na 60 pódiách, počas siedmich dní s pol miliónom ľudí z celého sveta, sa stal jedným z najväčších a najpopulárnejších festivalov. V rámci projektu Green Sziget, ktorého cieľom je minimalizovať potenciálne negatívne dopady festivalu na prírodu, otvára 5 dôležitých tém.

Sziget, uznávajúc svoju zodpovednosť za minimalizáciu ekologickej stopy festivalu, sa zaviazal znižovať svoj vplyv na životné prostredie. Spustil program udržateľnosti Zelený Sziget ktorého cieľom je minimalizovať ich potenciálny negatívny dopad na prírodu. S cieleným prístupom k zvyšovaniu povedomia o environmentálnej udržateľnosti určil festival päť dôležitých kľúčových oblastí dopadu a vytvoril strategický postup udržateľnosti aplikovateľný na každú oblasť. A to v snahe stať sa čo možno najšetrnejším k životnému prostrediu s nádejou, že bude inšpirovať aj susedné udalosti.

Recyklácia odpadu, energia a emisie 

Asi 30 - 40% odpadu vyprodukovaného počas podujatia sa dá opätovne použiť. Cieľom je minimalizovať odpad a dosiahnuť aspoň 50% mieru recyklácie. Organizátori iniciatívy sa to snažia dosiahnuť predajom nápojov v opakovane použiteľných pohároch, distribuovaním obrúskov, tanierov a slamkiek vyrobených z biologicky rozložiteľných materiálov, zapojením dobrovoľníkov, ktorí budú zbierať triedený odpad a mnohými ďalšími prínosnými nápadmi.

Spotreba energie je na festivaloch nevyhnutnosťou, preto je nanajvýš dôležité používať najúčinnejšie metódy na vyvíjanie najmenšieho tlaku na životné prostredie. Sziget vytvorí jedálenský blok, kde sa zhromažia predajcovia šetrní k životnému prostrediu a kde prípravy jedla produkujú nižšie emisie CO.
Obchodné jednotky budú vybavené samostatnými meračmi, ktoré im poskytnú radu o energetickej účinnosti.

Doprava, spotreba vody a využívanie pôdy

Doprava je jedným z najväčších prispievateľov k dopadu festivalu na životné prostredie, a preto Sziget podporuje využívanie trvalo udržateľných metód cestovania na zníženie tohto dopadu. A to propagáciou vlakových služieb a špeciálnych kyvadlových vlakov pre všetkých návštevníkov, poskytovanie kyvadlovej autobusovej dopravy medzi letiskom Budapešť a Sziget, propagácio lode Sziget, ktorá premáva medzi námestím Jászai Mari a festivalom Sziget, prenájmom bicyklov, či povzbudzovaním účastníkov, aby využívali verejnú dopravu v meste, ktoré je počas festivalu frekventovanejšia.

Festival Sziget sa zaväzuje k minimalizovaniu spotreby vody. Uplatňovaním iniciatívy Zelená sprcha, v ktorej odporúča účastníkom skrátiť čas sprchovania. Sústredí sa tiež na dôkladnejšie monitorovanie brehu Dunaja s cieľom zabezpečiť, aby sa do vody nedostal žiadny odpad. Vyzýva k využívaniu toaliet ECO s technológiou vákuového splachovania, aby sa ušetrilo o 85% viac vody. Festival tiež zaviedol používanie časovo obmedzených uzatváracích kohútiky, aby sa zabránilo plytvaniu vodou.

Keďže sa festival koná každý rok na prekrásnom ostrove Óbuda, sú odhodlaní robiť všetko pre to, aby sa každý rok vrátili a zažili dych berúcu rozmanitosť prírody. Opatrenia prijaté na dosiahnutie tohto cieľa sú: posúdenie environmentálnych dopadov festivalu, rekultivácia územia festivalu, jeho vrátenie verejnosti v stave, v akom ho dostali, zavedenie biologicky odbúrateľných čistiacich chemikálií s cieľom zabezpečiť, aby nepoškodili pôdu, príprava verejnej správy o udržateľnosti na sledovanie a monitorovanie celého pokroku s cieľom dozvedieť sa viac o tom, ako efektívna bola ich politika a opatrenia.

Aktuálny program a ďalšie informácie nájdete na oficiálnom slovenskom webe festivalu www.szigetfestival.sk.

Zdroj: Sziget Festival. Text správy sme upravili.
Foto: Dávid Hanko