Po sérii štyroch singlov, počínajúc skladbou The End of All Things s bubeníkom Baardom Kolstadom z nórskych Leprous, vydáva slovenský gitarista Jakub Tirčo svoj nový inštrumentálny album Alaska.


"Na Alaske som sa potreboval zamerať viac na melodickosť gitár, no stále sa držím všetkých prvkov, ktoré pre mňa robia hudbu zaujímavou na počúvanie. Akékoľvek progresívnejšie rytmické prvky, oktavery, rôzne zvláštne synthy a hlasy, či ambientné plochy vždy zaujmú moju pozornosť, a tak sa prirodzene pretavili aj do mojej vlastnej tvorby," opisuje Jakub Tirčo zvuk svojho najnovšieho albumu.

Alaska obsahuje deväť inštrumentálnych skladieb, od jemnejších melancholických momentov ako Saudade až po energickejšie, husto aranžované Cocaine Lipstick alebo Hiraeth. Album vyšiel 29. júla a je dostupný na všetkých streamovacích platformách.


Jakub Tirčo je slovenský gitarista a skladateľ, zakladateľ progresívnej metalovej kapely IONS a gitarista kapely Heľenine Oči, momentálne žijúci v Prahe. Jeho hlavnou doménou ako sólového umeleca je gitarovo-orientovaná inštrumentálna hudba, s ktorou v roku 2020 vydal post-rockom inšpirované EP Noises & Colours s bubeníkom Adamom Janzim v úvodnej skladbe Polarized.

V roku 2021 sa Jakub objavil na soundtracku Beat Saber v skladbe Into The Dream (feat. Jakub Tirco). V marci 2022 ohlásil vydanie albumu Alaska singlom The End of All Things, ktorý nahral v spolupráci s bubeníkom nórskych Leprous Baardom Kolstadom.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Jakub Tirčo. Text správy sme upravili.