Prvý moderovaný koncert s názvom Džez v príbehoch - Noci s ikonami džezu, ktorý spája generáciu skúsených džezmenov a mladých interpretov ponúka bratislavské KC Dunaj v sobotu 8. septembra. O autoroch známych džezových štandardov a ikonách džezu porozpráva líder džezového diania na Slovensku Peter Lipa spolu s autorkou projektu Janou Gavačovou.

Džez v príbehoch - Noci s ikonami džezu je projekt, ktorý umožní divákovi nahliadnuť do príbehov, skrývajúcich sa za známymi evergreenmi či džezovými štandardami. Tieto populárne pesničky minulého storočia, ktoré svojho času zaliali Ameriku a Európu poéziou a emóciami, dnes pulzujú džezovými klubmi po celom svete.

"Kto by nepoznal balady My Funny ValentineBewitched, či veselú swingovačku The Lady Is A Tramp, alebo melancholickú Blue Moon aspoň podľa názvu? Málokto si však spojí názov s melódiou, respektíve s autorom," uviedla pre médiá autorka projektu a dodáva: "Nechceme vyvolať v publiku pocit, že nič nevie. Chceme sa podeliť o súvislosti džezu a muzikálu v priestore na to určenom. Fakt, že mnohé štandardy, známe predovšetkým v podaní Franka Sinatru, Elly Fitzgerald či Tonnyho Benneta alebo dnes aj Lady Gaga a Amy Winehouse, vznikli ako súčasť muzikálov na Broadwayi alebo hollywoodskych filmových produkcií, čo bolo pre nejedného z nás objavom."

V prvom vydaní Džezu v príbehoch sa budú jeho tvorcovia venovať predovšetkým trojici autorov Richard Rodgers, Oscar HammersteinLorenz Hart. Ide o autorov práve spomínaných skladieb. Okrem významného prínosu americkému muzikálu sa zapísali do veľkého amerického songbooku a dnes sú džezovými štandardami.

Tím tvorcov projektu prináša ucelené tematické koncerty so sprievodným slovom, venované autorom a interpretom hudby, na ktorú sa dnes akosi zabúda. Pamäť publika osvieži spevom Peter Lipa, Adriena Bartošová, Andrea Bučková, Jana Gavačová, Samo Hošek a ďalší speváci v sprievode legendárneho Gabriela Jonáša na klavíri, Juraja Kalásza na kontrabase a bubeníka Jozefa Dömeho.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Vstup je voľný. Informáciu pre TASR poskytla organizátorka projektu Jana Gavačová.

Zdroj: TASR
Foto: Stanči Karellová

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa