Nicki Minaj sa dlhé roky držala na vrchole a minimálne z hľadiska komerčného úspechu medzi ženskými raperkami nemala konkurenciu. Zlom nastal počas roka 2017, kedy sa na americkej scéne objavila ambiciózna bývalá striptérka Cardi B a svojím vlaňajším debutovým albumom Invasion of Privacy svoju o 10 rokov staršiu kolegyňu dokonale zatienila.

Nicki Minaj síce pár mesiacov po nej vydala svoj štvrtý štúdiový album, ktorý sebavedome nazvala Queen, no pozíciu "kráľovnej rapu", za ktorú bola v predchádzajúcich rokoch považovaná, v pomyselnom súboji so svojou novou sokyňou nepotvrdila. Nie je to však len zásluhou Cardi B. Celkovo možno s odstupom času povedať, že od minulého roka to s kariérou kontroverznej hviezdy išlo prudko dolu vodou a ostatných 12 mesiacov v jej prípade nemožno nazvať inak než katastrofou.

Úpadok v priamom prenose

Očakávania jej manažmentu aj fanúšikov v súvislosti s albumom Queen boli obrovské a každý očakával, že s ním bude raperka bodovať. To sa však nestalo, žiaden z jej singlov výraznejšie neuspel a samotná nahrávka sa stala jej suverénne najslabšie predávaným albumom. Nielenže sa samozvanej kráľovnej nepodarilo "vysadnúť na trón" v rebríčku Billboard 200, ale aj v žánrových amerických rebríčkoch (Top R&B/Hip-Hop Albums a Top Rap Albums), ktorým v minulosti zvykla vládnuť aj niekoľko týždňov, sa tentoraz dostala najvyššie na druhé miesto.

Prvenstvom v rebríčkoch si v dnešnom hudobnom svete nemôže byť istý takmer nikto, no väčšina hviezd, aj tých vyhasnutejších, má svoju istotu aspoň v tom, že o ich koncerty je vždy záujem. Ani toto však v prípade Nicki Minaj neplatilo. Už pár týždňov po vydaní albumu pre veľmi zlú predajnosť lístkov zrušila celú prvú časť svojho turné. Odôvodnila to tým, že sa na koncertovanie nestihla pripraviť a svojich fanúšikov za veľkou mlákou ubezpečovala, že im to vynahradí po európskom turné. Nové severo-americké termíny však nikdy neohlásila. V Európe totiž jej turné sprevádzal jeden problém za druhým, následkom čoho trojicu koncertov, vrátane toho bratislavského, úplne zrušila. 

Rázny koniec alebo marketingový ťah?

Asi nikoho neprekvapilo, že po spackanom európskom turné Nicki Minaj ukončila spoluprácu so svojím manažmentom a na pár týždňov sa po nej úplne zľahla zem. Začiatkom leta však vydala novú skladbu Megatron, ktorá mala byť predzvesťou nového albumu. Pred pár hodinami však poriadne zaskočila svojich fanúšikov tým, že na Twitteri ohlásila definitívny koniec kariéry. "Rozhodla som sa ísť do dôchodku a založiť si rodinu. Viem, že teraz ste šťastní," odkázala svojim neprajníkom.

36-ročná rodáčka z Trinidadu a Tobaga, ktorá podľa BBC randí s mužom menom Kenneth "Zoo" Petty, zároveň oznámila, že si plánuje založiť rodinu. Či tieto slová myslí vážne alebo ide len o marketingový ťah na získanie pozornosti, ukáže až čas. Faktom však zostáva, že jej kariéra je momentálne vo veľkej kríze a minimálne dlhšia pauza by jej určite prospela. Možno by po nej dokázala predviesť aj niečo iné, ako obrovský výstrih a twerkovanie s ešte väčším zadkom...

No aj v prípade, že to so založením rodiny myslela vážne a budú mať s partnerom dieťa, je otázne, ako dlho vydrží byť doma, kým sa vráti na scénu a opäť vzbudí pozornosť, ktorú tak miluje. Práve jej najväčšia rapová konkurentka Cardi B totiž ukázala, že pôrod nemusí byť žiadnou prekážkou v hudobnej kariére - v roku 2018 okrem albumu priviedla na svet aj svoju dcéru Kulture a už o necelé dva mesiace neskôr s ňou stála na pódiu na odozdávaní cien MTV Video Music Awards. Odvtedy sa objavila aj na ďalších akciách, vydala niekoľko singlov a na jar tohto roka (ani nie desať mesiacov po pôrode) odštartovala úspešné turné.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/nickiminaj

Súvisiaci interpreti: Nicki Minaj