Záver kultúrneho leta v Nitre bude patriť multižánrovému projektu Campana fest, ktorý nielen oslávi ďalšie roky pôsobenia Campana Batucada, ale svojou energiou oživí pešiu zónu. 14.septembra sa Nitra stane hlavným mestom samby s pestrým hudobným programom, sprievodnými aktivitami pre deti, alegorickým sprievodom, koncertmi známych slovenských skupín ale aj workshopmi.

Festival sa uskutoční na Svätoplukovom námestí, kde oslávi 11. narodeniny Campana Batucada, ktorá pre Nitru pripravila bezplatný bohatý program. "Na našich cestách svetom sme spoznali množstvo úžasných a nadaných ľudí. Práve preto sme sa rozhodli podeliť sa s vami o to, čo pre nás bubnovanie vlastne znamená," hovorí zakladateľ Prvej školy samby a líder bubnovej šou Campana Batucada Igor "Presidente" Holka, ktorý sa rozhodol osláviť 11. narodeniny svojej kapely v meste, v ktorom aktívne pôsobí aj ako pedagóg a celoročne vedie kurzy samby, pre deti zo znevýhodnených skupín bezplatne. Do Nitry pozval svojich dlhoročných priateľov – hudobníkov a umelcov, ktorí ovládnu nitrianske námestie a pešiu zónu pestrým programom.

Hudobníci svetového formátu

Lizandra Durarte Dos Anjos (Brasil/FR) tanečníčka, ktorá bola v Bloco afro Malê Debalê v roku 2015 korunovaná za čiernu princeznú karnevalu. "Pred šiestimi rokmi som začal snívať o tom, že Lizandra bude na mojom festivale. Hneď po tom, ako som ju videl po prvý raz tancovať," povedal Igor Holka a jeho sen sa stal skutočnosťou. V rámci Campana festu budú mať možnosť účastníci zažiť jej nekonečný úsmev a obrovskú energia na bezplatnom tanečnom workshope.

Svetové mená brazílskych perkusií Mestre Mario Pam (Brasil), Dendê Macêdo (Brasil/USA) a Patinho Axé (Brasil/FR) sa o svoje skúsenosti podelia na profesionálnom samba workshope. "Nie je na planéte bubeník, ktorý interpretuje rytmy z bubeníckeho srdca Brazílie Salvadoru da Bahia, aby nepoznal meno Mestre Mario Pam zo svetovo známej skupiny / bloco afro Ilê Aiyê," hovorí Igor Holka, vďaka ktorému tento ikonický umelec priletí, vôbec po prvý raz, na Slovensko, a to len kvôli oslave narodenín Campana Batucada. Všetci sa spoločne stretnú na jednom pódiu, kde si v rámci hlavného programu zahrajú. Dendê Macêdo, ktorý už bol šesťkrát hosťom bubeníckej skupiny z Nitry, tentokrát priletí z Filadelfie len kvôli festivalu a svoju účasť komentoval veľmi krátko a jasne: "Je to veľmi dôležité."

Najpestrejší alegorický sprievod uzavrie ulicu

Pešia zóna zaburáca v rytmoch bubnov Campana Batucada a jej priateľov. Hudobníci, tanečníci, športovci, rekordne dlhá limuzína, pouliční umelci, ale aj nitrianska verejnosť odštartujú na ulici pri obchodom dome Tesco, ktorá bude výnimočne pre Campana fest uzavretá a budú pokračovať pešou zónou na Svätoplukovo námestie. Rôzne kultúry a národy (Brazília, Francúzskom, Slovensko, Česko) vás svojou obrovskou energiou vtiahnu do najfarebnejšieho sprievodu. Úsmev, radosť, energia, pohyb a rytmus oživia spiacu nitriansku pešiu zónu.

"Mnohí z nich sú ako naša rodina a všetci umelci prídu s nami osláviť narodeniny bez nároku na honorár," prezrádza Igor Holka o účinkujúcich, s ktorými sa Campana Batucada stretla pri mnohých spoluprácach. S kapelou Polemic odohrali ako headlineri festival Dohoda Fun radio a na Campana feste sa predstavia vo večerných hodinách na hlavnom pódiu. "Som veľmi rád, že títo králi ska, legenda a naši priatelia prijali pozvanie, rovnako ako Abadá Capoeira. S Martinom Fogom Halászom sme ako bratia a roky sa podporujeme a ďalší a ďalší talentovaní umelci a úspešné projekty," dodáva Igor.


V rámci hudobného programu v sobotu na námestí poteší o 13:00 deti svojimi piesňami Dúhalka, podvečer o 18:00 bude hlavné pódium patriť formácii Le Payaco. O dve hodiny neskôr svoju šou predvedú Campana Batucada a hostia Mestre Mario Pam (Brasil), Dendê Macêdo (Brasil/USA), Patinho Axé (Brasil/FR), Lizandra Durarte Dos Anjos (Brasil/FR), víťazka siedmej série Česko Slovensko má talent Nikoleta "Drummer" Šurinová a ďalší. O 22:00 uzavrie sobotňajší program slovenská stálica Polemic. Nedeľa v Hideparku bude patriť bubeníckemu samba workshopu vedenému perkusionistami svetového formátu - Patinho Axé, Dendê Macêdo a Mestre Mario Pam.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Lenka Mareková, PR manažérka festivalu. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Le Payaco, Polemic