To, ktorý z jazzových albumov vydaných v roku 2020 najviac zaujal medzinárodnú odbornú porotu, sa dozvieme 14. septembra v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava. Už teraz je však známy víťaz Ceny verejnosti, o ktorej rozhodujú svojimi hlasmi hudobní fanúšikovia a nadšenci.

V hlasovaní na portáli Jazz.sk získal najväčšiu podporu priaznivcov tohto žánra gitarista a skladateľ Samuel Marinčák a jeho album Reflections of my Soul. Cenu verejnosti si preberie 14. septembra počas slávnostného udeľovania cien Esprit v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave, kde sa dozvieme aj meno víťaza Hlavnej ceny odbornej poroty Esprit. Live stream video z ceremónie a trojkoncertu budete môcť sledovať priamo na Jazz.sk. Priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v Rádiu Devín. 

Reflection of my Soul je debutovým inštrumentálnym albumom hudobníka, ktorý je na Slovensku známy najmä ako pravidelný hosť koncertov formácie AMC Trio a na konte má aj spolupráce s viacerými zahraničnými hudobníkmi. Ako napovedá samotný názov oceneného albumu, jeho hudba prináša osobnú výpoveď a pravdivý odraz svojej duše. Hosťom albumu je i svetoznámy saxofonista Eric Marienthal.

Prečítajte si recenziu: Samuel Marinčák prehovára do duše virtuozitou a melodickým cítením

Esprit 2020 · Samuel Marinčák - Reflection of my Soul

Album absolútneho víťaza Hlavnej ceny Esprit vyberá odborná porota, za Cenu verejnosti hlasovali fanúšikovia jazzu. Marinčákov sólový debut získal 41% z celkového počtu hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil album Inou krajinou od speváčky Niny Berglovej a kontrabasistu Štefana Bartuša s 22% a na treťom mieste skončil gitarista Tomáš Lukáč s albumom Heart-Shaped s 8% z celkového počtu hlasov.

Samuel Marinčák má už svoje ocenenie isté, meno absolútneho víťaza Hlavnej ceny odobornej poroty Esprit však zaznie až priamo počas slávnostného večera. Diváci počas neho zažijú široký záber jazzového žánru vďaka vystúpeniam troch z nominovaných zoskupení. Predstavia sa Young Slovak Jazz Generation (Andrej Farkaš, Ernest Vizvary, Ján Rigó), Pavol Bodnár a Lukáš Oravec Orchestra.

Grafiku pre Cenu verejnosti a sošku v tvare kontrabasu pre Cenu odbornej poroty vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek. Záštitu nad deviatym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v porote prevzal americký bubeník, perkusionista a pedagóg Rudy Royston. Svetoznámy hudobník má na konte nahrávanie a koncertovanie s menami svetového jazzu ako sú Bill Frisel, Greg Osby, Don Byron, Dave Douglas a mnohí ďalší.

Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta.

Hudobné ceny Esprit z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Hlavnými mediálnymi partnermi podujatia sú RTVS a Rádio Devín.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov hudobných cien PR manažér Kristián Šeffer.

Foto: Patrik Minár