Album Abbey Road s ikonickým obalom, na ktorom členovia The Beatles prechádzajú po priechode pre chodcov pri legendárnom nahrávacom štúdiu, a s nemenej originálnou hudbou, ktorá inšpirovala celé generácie hudobníkov, viac než 50 rokov od svojho vydania dobyl britský albumový rebríček. Postaral sa tak o historický zápis v rebríčku.

The Beatles sú po tomto týždni držiteľmi ďalšieho rekordu, ktorý len tak ľahko niekto neprekoná. So svojím predposledným albumom, ktorý však nahrali ako posledný (väčšina skladieb ich finálneho zárezu Let It Be vznikla ešte pred nahrávaním Abbey Road), sa na vrchol britského rebríčka albumov vrátili presne po 49 rokoch a 252 dňoch a zosadili z prvého miesta Liama Gallaghera s jeho druhou sólovkou Why Me? Why Not.

Album, ktorý pôvodne vyšiel 26. septembra 1969, sa v tom čase na vrchole UK chartu udržal 17 týždňov - do 31. januára 1970. Na čelo rebríčka sa teraz vrátil v jeho aktuálnom vydaní v piatok 4. októbra. The Beatles držali rekord v najdlhšom časovom období medzi dvoma umiestneniami na vrchole britského rebríčka aj doteraz - s ďalším majstrovským dielom Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band sa v roku 2017 vrátili na vrchol po 49 rokoch a 125 dňoch.

Reedícia aj s priestorovým zvukom

Stalo sa tak vďaka reedícii, ktorá vznikla pri príležitosti polstoročnice kultovej nahrávky. A je to udalosť, ktorá púta pozornosť nielen kvôli samotnému výročiu, ale aj preto, že "novinka" ponúka viacero doposiaľ nepočutých materiálov z nahrávania albumu, a zároveň majú všetky piesne úplne nový mix, nielen v stereo verzii, ale aj v priestorovom zvuku (5.1) a Dolby Atmos. Postaral sa oň Giles Martin, syn zosnulého producenta pôvodnej nahrávky Georgea Martina.

Reedícia je tak vzácnym a zaujímavým kúskom aj pre tých, ktorí album poznajú naspamäť. Hoci samotná reedícia vyšla v piatok 27. septembra (už niekoľko rokov je svetovým štandardom vydávanie albumov v piatok), deň predtým, teda presne na 50. výročie pôvodného vydania, bol zverejnený vkusný videoklip k piesni Here Comes the Sun, samozrejme v spomínanom novom mixe. Abbey Road je aktuálne aj na vrchole predajnosti vinylov vo Veľkej Británii - za posledný týždeň sa ich predalo takmer 9000.


Fenomén, ktorý sa nedá napodobniť

"Je ťažké uveriť, že Abbey Road stále obstojí po všetkých tých rokoch. Ale čo vám budem hovoriť, je to sakra dobrý (bloody cool) album," okomentoval úspech reedície Paul McCartney, ktorý je spolu s Johnom Lennonom hlavným autorom nahrávky. Prílišná skromnosť v jeho prípade naozaj nie je na mieste - The Beatles sú fenoménom, ktorého veľkosť, historický význam a najmä umelecký prínos k vývoju populárnej hudby dnes môže len ťažko niekto spochybniť.

Na ilustráciu, resp. uvedomenie si toho, akí boli výnimoční, si predstavte, že by v roku 2013 vydala svoj debutový album mladá kapela a v roku 2020 by sa rozpadla. S prvými nahrávkami by si získala celosvetovú slávu s pobláznenými fanúšičkami, akú mali v ostatnej dobe napríklad One Direction, no následne by prešla cez náročnejšie psychedelické kompozície na štýl Tame Impala, Arcade Fire alebo The Flaming Lips až k zvukovým experimentom a inováciám, aké vo svojej dobe nemajú obdobu, stále si však zachovávajúc masám zrozumiteľnú a príťažlivú pesničkovú formu.

A to všetko by stihli len za osem rokov, počas ktorých by vydali 12 albumov. Už len to je v dnešnej dobe nepredstaviteľné, nehovoriac o tom, že všetky vyššie spomenuté kapely sú "chrobákmi" inšpirované, kým oni svoj neuveriteľný tvorivý potenciál rozvinuli a populárnu hudbu v priebehu jedinej dekády posunuli do nových sfér bez toho, že by tu pred nimi - z hľadiska popularity, progresívnosti a posúvania hraníc vlastnej tvorby - bol niekto podobný.

Pre mnohých je práve Abbey Road ich najlepším a najvyzretejším albumom a potvrdzuje to aj nová reedícia, ktorej počúvanie je zážitkom aj bez 5.1 surround soundu. Vypočujte si jeden z najlepších albumov histórie v super deluxe edícii (3xCD) aj s desiatkami bonusov.




Autor: Patrik Marflák (zdroj: Officialcharts.com, bbc.com)
Foto: Apple Records / Iain Macmillan

Súvisiaci interpreti: The Beatles