Kapela Bombarďák hrá pre deti od roku 2012 a ich nový album nesie názov Štvrtok. Nahrávka obsahuje tú správnu bombarďácku zmes slovných hračiek, zasypanú kopou popevkov a rytmov, dokorenenú divokosťou a radosťou. Modrá, žltá a červená sú farby predošlých troch titulov a ako štvrtá prišla na rad farba zelená.

Dvadsať krátkych songov ponúkne punk, pop, country, rock, folk, blues, takmer ľudovku a pseudostredovek. Kapela sa drží osvedčeného receptu - vtipy sú základom odľahčených pesničiek, ktoré prechádzajú rozličnými žánrami. Spevák a režisér Jiří Jelínek oznamuje, ako to chodí v skupine: "Slová robím v kapele ja, Michal je majster cez údernú pravačku, Filip pumpuje melodickým srdcom, Matěj bravúrne ovláda bosú nohu na koľajniciach a Michal Špirko opäť dodal pravidelné pľúca. To je anatómia Bombarďáka. Avšak v hlavnej úlohe je samozrejme žena, náš hosť na albume, Johana Vavrínová." Toto spojenie skvele fungovalo už na predchádzajúcom albume 3FO3 a súčasná nahrávka Čtvrtek to len potvrdzuje.


Každá pieseň má svoje miesto a svoj rodokmeň. Jiří Jelínek priznáva, že deti sú často inšpiráciou: "Napríklad hneď úvodná pesnička Emilce je venovaná okoloidúcej Emilce, keď mi na ulici povedala -, tak som si hovorila, či si naozaj Bombardér, ale na javisku sa menej hrbíš. Tamburíny vznikali v hoteli na manželskej posteli, kam nás skoro nepustili, pretože sme mali slamu na topánkach, keď sme sa vracali z festivalu. Stella vznikla v Roškopově na kopci, Hrášok pred predstavením v divadle Minor a Štěstí počas predstavenia tamtiež" Jedna pesnička sa ale úplne vymyká všetkým ostatným skladbám, ktoré kedy Bombarďákl zložil. A je to jasné už podľa názvu - Neveselá. Pojednáva o tom, že nie je nič zlé na tom, keď je človeku smutno a že sa proti tomu nemusí nijako bojovať.

Hoci je Čtvrtek zelený, kapelu neuvidíte inak ako v bielych tričkách. "Biela sa nesperie. Kedysi sme si hovorili, že s každým CD budeme meniť farby oblečenia podľa obalu, ale pri tej frekvencii hraní by sme na konci leta boli zasa bieli a totálne ošúchaní Ale bielu nesepieš."

Bombarďák je názov skupiny, ktorej začiatky sa vzťahujú ešte ku kapele 3B. Bombarďák. Zásadná postava, beatboxer a sprievodca z albumu Bongo Bombarďák, sa stal najprv inšpiráciou pre detské hudobno-divadelné predstavenie Příhody kluka Bombrďáka. To malo premiéru na festivale Colours of Ostrava 2012. Na jeho základe potom vznikla "modrá" doska Písničky kluka Bobmarďáka, ktorá vyšla v roku 2013 u Indies Scope. V roku 2015 na debut nadväzuje druhý, "žltý" album Píp. Tretie CD je prezývané "červené", volá sa 3FO3 a dátum vydania je jeseň 2017. Autor predstavenia aj všetkých textov na albume Jirka Jelínek tvoria kapelu spoločne s Michalom Daleckým, Filipom Nebřenským a Matějom Pospíšilom, ktorí zodpovedajú za muziku. Bombarďák už s úspechom odohral viac ako dve stovky koncertov a predstavení po celej Českej republike.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z Indies Scope. Text správy sme upravili.

Titulná foto: Facebook.com/bongobombardak