Slovenský swingový orchester Fats Jazz Band, ktorý precestoval celú Európu a účinkoval na významných jazzových festivaloch, oslavuje desať rokov svojho fungovania. Ako darček pre svojich fanúšikov pripravil nový album a videoklip k skladbe Darktown Strutters' Ball.

Orchester Fats Jazz Band prináša na slovenské a zahraničné pódiá hudbu 20., 30. a 40. rokov minulého storočia v jej autentickej podobe. Preto hrá kapela na historických dobových hudobných nástrojoch, ktoré nie je ľahké ani získať ani opraviť do takej podoby, aby sa na nich dalo hrať. Členovia skupiny si dávajú na mieru šiť obleky podľa dobových strihov a speváčka Jana Dekánková zbiera originálne prvorepublikové večerné róby. Aj v interpretácii skladieb hudobníci čo najvernejšie sprostredkujú dobové frázovanie, zvuk či farbu nástrojov i hlasov spevákov. Za výsledkom je cítiť roky detailného štúdia starých nahrávok a historických súvislostí, ktoré hudbu ovplyvňovali.

Orchester počas nútenej pracovnej pauzy kvôli lock-downu nelenil a v Dome kultúry v Modre nahral v poradí svoj siedmy album The World Is Waiting For The Sunrise. "Nemožnosť naživo koncertovať na nás nevplývala vôbec dobre, tak sme sa museli do niečoho pustiť. Nahrávanie tohto albumu bolo pre nás veľkým svetlým bodom uprostred dosť depresívneho obdobia, akousi predzvesťou, že čoskoro opäť vyjde slnko a budeme môcť zase hrať pre ľudí hudbu, ktorú milujeme. Sme nesmierne vďační oddeleniu kultúry mesta Modra, ktoré nám vyšlo v ústrety. Ich prekrásny kultúrny dom zo začiatku 50. rokov nám akusticky dokonale vyhovoval," hovorí kapelník Ladislav Fančovič.

Na albume, ktorý vychádza k 10. výročiu orchestra, hudobníci ukázali všetok svoj "arzenál". "Do kulturáku sme priniesli aj basový saxofón, čembalo či náš úžasný Hammond organ z roku 1943 aj s originálnym reproduktorom. Málokto na Slovensku môže niekedy počuť, ako sa hrá hot jazz alebo swing na čembale, ale to už skúšali nadšenci v USA takmer pred sto rokmi. V skladbe Summit Ridge Drive je čembalo použité namiesto klavíra a Nineteen Ways Of Playing A Chorus je sólovou ukážkou šialene bláznivého boogie-woogie na čembale. Hammond organ sme zase použili v skladbách The Moon Is Low a The Jitterbug Waltz z repertoáru veľkého jazzmana, klaviristu a organistu Thomasa "Fatsa" Wallera," dodal Fančovič.

Pozrite si krátke video zo štúdia počas nahrávania albumu:



Na albume sa nachádza 25 transkripcií dobových nahrávok z rokov 1920 až 1956 a to amerických, anglických, českých aj slovenských. Sedem hudobníkov, z ktorých je na albume každý aj sólistom, a dvoch spevákov, ktorí sú stálymi členmi formácie, doplnil rad hostí v troch bigbandových aranžmánoch. Obsiahly booklet sa venuje desaťročnej histórii telesa ako aj zaujímavým detailom niektorých skladieb na albume. Nahrávanie prebiehalo tiež v dobových intenciách – bez použitia akýchkoľvek overdubbingov, dolaďovaní či "dokrášľovacej" postprodukcie. Orchester aj so spevákmi nahrávali všetci spolu a keď sa niekto pomýlil, museli celú pieseň zopakovať. Za skvelou nahrávkou a zvukom stoja Rostislav a Martin Pavlíkovci z Pavlík Records.

Orchester k albumu nedávno natočil aj nový videoklip, ako inak – dobový. Fats Jazz Band si preň vybrali pieseň Darktown Strutters' Ball, ktorú spieva Matúš Uhliarik a vymysleli k nemu vtipný príbeh. O vizuálnu stránku klipu sa postarala produkčná spoločnosť F Art Studio a zohratá dvojica Anton Faraonov (réžia) a Július Karaffa (kamera).

"Dlho sme hľadali miesto, ktoré by sa na natočenie videoklipu hodilo. Potrebovali sme prvorepublikový priestor s klavírom a ten sme našli v Múzeu Jána Cikkera v Bratislave, kde uchovávajú prekrásny originálny interiér vily z roku 1947 od architektov Eugena Kramára a Štefana Lukačoviča v pôvodnom stave. Taktiež dobovo obliecť takmer 30 ľudí do komparzu nebolo jednoduché a v tomto nám pomohla priateľka z Lednice na Morave, Marie Létalová, so svojou zbierkou originálnych dobových šiat, ale tiež množstvo priateľov, ktorí sa vintage obliekajú bežne a majú originálne kúsky v skriniach. Takže odevy, ktoré vo videoklipe uvidíte, sú z veľkej väčšiny originály z 30. rokov," priblížila speváčka Jana Dekánková.

Počas nakrúcania vznikla aj séria unikátnych čiernobielych fotografií zo zákulisia videoklipu. Sú fotené na analógový fotoaparát značky Leica III s rokom výroby 1934 a objektívom Elmar 50/3,5 z roku 1931. Ich autorom je Andrej Mann.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Jana Dekánková. Tlačovú správu sme upravili. Novinky orchestra Fats Jazz Band môžete sledovať na www.facebook.com/fatsjazzband.