V hudobných rebríčkoch určite na budúci týždeň zamiešajú poradím novinky hudobných hviezd, ktoré na prelome tisícročí patrili na absolútny vrchol. Robbie Williams je stále špičkovým koncertným zabávačom a teraz chce dokázať, že ani jeho tvorba po 20 rokoch sólovej kariéry nestratila iskru. Alicia Keys zase prechádza od osobných tém k politickým.

Robbie Williams vydal v piatok už svoj jedenásty sólový album s názvom The Heavy Entertainment Show. Novinka obsahuje v základnej verzii jedenásť piesní, medzi ktorými sú aj kontroverzný singel Party Like a Russian a Love My Life. Deluxe edícia ponúka o päť skladieb viac, pričom v piesni I Don't Want to Hurt You hosťuje spevák John Grant, známy z už nefungujúcej kapely The Czars. Na štúdiovke sa podieľali aj Richard Flack, Guy Chambers, Rufus Wainwright, Brandon Flowers, Stuart Price, Ed Sheeran alebo Benny Blanco.

Prečítajte si: Robbie Williams vystúpi v Prahe, Budapešti aj Viedni


Vypočujte si celý album na Deezeri:




Pripravená kráčať v šľapajách Marleyho či Lennona

Kým britský spevák využil aktuálne politické napätie vo svete na prvoplánovú kontroverznosť, Alicia Keys berie súčasné dianie vážne a aktuálna spoločenská situácia vo svete ju inšpirovala k vyjadreniu názoru na rôzne témy. Ako prezradila v rozhovore pre hudobný magazín FACT, utečenecká kríza, policajná brutalita v USA a protestné hnutie Black Lives Matter, Amerika rozdelená prezidentskými voľbami či meniaca sa tvár jej rodného New Yorku ju inšpirovali k novému zvuku a spiritualite na novom albume Here. Vďaka tomu všetkému sa 35-ročná speváčka podľa vlastných slov prvýkrát cíti byť "pripravená hovoriť o tom, čo sa deje". 

"Moja sestra sa ma pýtala, či som pripravená byť tá Nina (Simone), ten Bob (Marley) alebo ten Lennon, pretože som sa narodila preto, aby som kráčala v ich šľapajách. Lebo teraz je ten čas. Zažívame to denne. Svet je v sračkách (fucked up). Vraciame sa späť, svet ide dozadu takým spôsobom, že si myslím, že to nikdy tak zlé nebolo," hovorí, narážajúc najmä na rastúcu otvorenú nenávisť bielych Američanov voči ľuďom iných rás. "Ale je to vlastne paradoxne dobrá vec. Svet a špeciálne Amerika to dlho veľmi dobre zakrývala, ale teraz, keď sa závoj odostrel, vidíme, čo sa deje, a môžeme s tým bojovať."

Alicia Keys, jej manžel Swizz Beatz a Erika Rose sú výkonnými producentmi albumu, na niektorých skladbách sa producentsky podieľali aj Mark Batson, Pharrell Williams a Illangelo. Autorsky je pod každou skladbou podpísaná speváčka, v niektorých jej s hudbou vypomohli Pharrell, Emeli Sandé či Harold Lily. Jediným hosťom na albume je raper ASAP Rocky v skladbe Blended Family (What You Do for Love), ktorá mesiac pred albumom vyšla ako druhý singel. Prvou ochutnávkou bola skladba In Common, ktorú speváčka spolu s videoklipom ponúkla ešte v máji. Tá je však napokon zaradená iba na deluxe edícii albumu. Na svojom Youtube speváčka nedávno zverejnila aj skladbu Holy War a najnovšie tiež 22-minútový film The Gospel, ktorý je jej pohľadom na súčasný New York a problémy rasovým menšín.

Ak vám pri počúvaní hudby ide primárne o zábavu, z dvojice noviniek je jasným víťazom Robbie Williams. Nás však viac zaujala práve novinka Alicie Keys, ktorá okrem zaujímavej hudby a skvelého spevu ponúka aj texty na zamyslenie. Podrobnejšie sa na album (a možno aj na oba) pozrieme v recenzii, ktorú prinesieme v najbližších dňoch.


Album Here na Deezeri:



Film The Gospel:


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Robbie Williams / Factmag.com + archív Hudba.sk - Alicia Keys)
Foto: Facebook.com/robbiewilliams

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys, Robbie Williams