Ivan Tásler a česká moderátorka a herečka Nikol Štíbrová spievajú duet v novinke skupiny IMT Smile, ktorá je titulnou piesňou filmu Príliš osobná známosť, nakrúteného podľa populárnej knihy Evity Twardzik Urbaníkovej. Rovnaký názov má aj samotná skladba, ktorú sprevádza videoklip so zábermi z filmu.

Autorom hudby v piesni Príliš osobná známosť je Ivan Tásler, text napísala Anna Tásler-Onderková. Dvojica v lete oznámila svoj rozchod, aj preto možno niektorí fanúšikovia budú v piesni hľadať skryté odkazy na vzťah, ktorý nevyšiel podľa predstáv. Zdá sa však, že autorská dvojica sa sústredila predovšetkým na samotné prepojenie piesne s filmom, čo svojimi slovami potvrdzuje aj Evita.

"Veľa sme sa s Ivanom rozprávali nielen o filme, ale aj o našich predstavách, aká by filmová skladba mala byť, a som nadšená, že sa mu to do bodky podarilo naplniť," hovorí autorka knižnej predlohy a spoluautorka scenára filmu Príliš osobná známosť. Snímka režisérky a scenáristky Marty Ferencovej bude mať premiéru 23. januára 2020.

Skladba okrem ženského vokálu a češtiny hudobne ani textovo nevybočuje od bežnej tvorby IMT Smile a pripomína viacero starších piesní kapely. Zachovávanie typického zvuku bez väčšej invencie sa však na slovenskej popovej scéne netrestá, práve naopak - ak je pesnička už na prvé počutie "povedomá", dramaturgovia rádií sú len radi. Spojenie jej hitového potenciálu s čestinou by navyše Prešovčanom mohlo napomôcť aj k väčšiemu úspechu za riekou Moravou. Tam totiž, napriek tomu, že doma sú dlhé roky jednou z najpopulárnejších skupín, ešte ani zďaleka nedosiahli svoj "strop" a počtom koncertov, fanúšikovskou základňou ani mediálnou pozornosťou sa zatiaľ dlhodobo najúspešnejšej slovenskej kapele v Česku, No Name, nemôžu rovnať. Zmení to táto filmová skladba?


Citlivý duet s nespeváčkou

"Dostal som ponuku na nahratie piesne k filmu, podmienka bola, aby bola československá. Dlho som premýšľal nad tým, s kým by som mohol naspievať duet. Potom som úplnou náhodou na Instagrame videl Nikol spievať českú pesničku. Páčilo sa mi, s akým citom spieva, ako cíti hudbu bez toho, aby bola speváčka. Tak som ju oslovil cez Instagram," hovorí Ivan Tásler a teší sa, že ho intuícia nezradila. "Ja som veľmi spokojný, väčšinou tie moje prvé nápady vždy fungujú a tak to bolo aj teraz. Pritom som si však ani nebol úplne istý, či Nikol vôbec vie kto sú IMT Smile. Zareagovala ale veľmi milo a sám som bol prekvapený," dodáva spevák a skladateľ.

"Ja to môžem len potvrdiť. Taká je dnes doba, ľudia sa na spoluprácu kontaktujú cez Instagram. Spočiatku som tomu nechcela veriť, pretože, a teraz to už Ivan vie, ja som ich veľký fanúšik. Pre mňa sú to páni muzikanti a na začiatku som si myslela, že si Ivan robí srandu. Vôbec som netušila, že ma IMT Smile sledujú na Instagrame. Potom mi ale zazvonilo slovenské číslo a bol to Ivan," priblížila začiatok vydarenej spolupráce Nikol Štíbrová.

IMT Smile a Nikol Štíbrová, Príliš osobná známosť Zdroj: Robert BošeľaIMT Smile a Nikol Štíbrová (foto: Róbert Bošeľa)

Ako pri filmových skladbách býva zvykom, vo videoklipe nechýbajú zábery z filmu, tentokrát doplnené o zákulisie nahrávania samotného duetu. Režisérsky sa klipu ujal Róbert Bošeľa (Môlča Records) a producentsky spoločnosť Nunez NFE producenta a režiséra Petra Núñeza.

"Nie je jednoduché zasahovať do hotového diela a vybrať z neho fragmenty tak, aby zostala kontinuita deja. Našťastie v tomto prípade mi to IMT Smile s Nikol veľmi uľahčili, lebo hudbou vystihli charakter nášho mikropríbehu a tým, že sme natáčali reálny proces tvorby piesne, naskytlo sa nám plno autentických situácií a dobrej energie, ktorú som pretransformoval do finálneho klipu," dodáva režisér Robo Bošeľa, ktorý stál aj za kamerou pri nakrúcaní záberov zo štúdia.

Hudobne sa na nahrávaní piesne zúčastnili všetci aktuálni členovia IMT Smile - Miro Tásler (klávesy), Tomáš Slávik (akustická gitara, vokály), Peter Bartoník (basgitara), Ivan Kormaňák (bicie, perkusie) a Ivan Tásler, ktorý okrem spevu v piesni hrá aj na guitalele, hammond organ a perkusie.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Stanislava Topolská (titulná fotografia), Róbert Bošeľa (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: IMT Smile