Metalové riffy, rap, popová chytľavosť aj jazz-funkové inštrumentálne majstrovstvo. Ak je niekto na slovenskej hudobnej scéne naozaj dobrý v spájaní zdanlivo nespojiteľných žánrov, je to skupina Darkness Positive. Na novom albume s otáznikom v názve sa posunula hudobne i textovo, k zdravému nadhľadu a sebairónii pribudli aj vážnejšie témy.

Trio z Martina a Žiliny už debutovým albumom Prvý dojem (2018) dokázalo osloviť poslucháčov nekonvenčným gitarovým popom s jazzovými odbočkami, improvizáciami, humorom a jazykom nevhodným pre deti. Teraz prichádzajú Darkness Positive s druhým albumom na značke Slnko Records. Jeho názov ? symbolicky naznačuje, že opäť ide o nahrávku plnú prekvapení.

"S prvým albumom to bolo pre nás jednoduché. Verili sme našej hudbe a bolo nám celkom jedno, čo sa bude okolo nás diať. Teraz už máme nejakých fanúšikov, a zároveň z histórie vieme, že druhé albumy pochovávajú kapely. Ale aj tak sme si povedali, že urobíme a nahráme to, čo sa nám bude chcieť," hovorí basgitarista Adrián Simonides, ktorý rapuje spolu s frontmanom Šimonom Švidraňom (gitara, spev) v skladbe Dáme si gól. Tento song je zaujímavý aj svojím posolstvom v otázke globálneho otepľovania. 


Druhý album Darkness Positive je manifestom zvukového aj osobnostného posunu. Šimon, Adrián tretí člen, bubeník Matej Richtarčík, však na ňom naďalej ostávajú Sami sebou. Sú plní humoru, sebairónie, spievajú súčasným jazykom a hrajú jednoducho všetko, čo ich baví. Naďalej poukazujú na problémy vlastné, ale aj problémy našej spoločnosti s pomocou metalových riffov, rapu, šialených inštrumentálnych partov a chytľavých refrénov.

Celá nahrávka znie rockovejšie ako jej predchodca, no oproti debutu pribudli aj nové nástroje. Jeden svojím názvom More Cowbell? ohlasuje krátke albumové intro, v niekoľkých skladbách zase gitarám kontrujú svieže saxofónové sóla (Nemáš začo, Sláva, Algoritmy, Sami sebou, Chlapci z dediny). Nahral ich mladý talent Matej Novák, ktorý je spolu s Richtarčíkom členom skupiny Music Box Project a hrá aj v projektoch klaviristu Jozefa Hollého.

Prekvapujúcim momentom albumu je aj progres v prejave speváka, keď napríklad v pesničke Kufrík zaujímavo pracuje s polohami a farbou svojho hlasu. "Nie, neberiem žiadne lieky. Je to spôsobené len vývojom a hlavne praxou. Nahrávam sa u seba doma v štúdiu, no niektoré 'tejky' na albume vznikli priamo v našej martinskej skúšobni. Tam totiž vo vedľajšej izbe nebýva moja stará mama, takže sa tam dá dobre odviazať a to je to, čo naše nahrávky viac než potrebujú," hovorí s typickým sarkazmom Šimon Švidraň. 

 
Album ? je na digitálnych službách dostupný už od polovice októbra, v CD formáte však vychádza práve dnes (6.11.) na značke Slnko Records. Kapela pripravuje aj špeciálnu edíciu LP platní v malom náklade, pričom každý vinyl bude niesť originálny dizajn od Norberta Neuschla.

Ďalšie plány Darkness Positive sú aj vzhľadom na aktuálne dianie otázne. "Netušíme, čo sa bude diať s nami, s našou hudbou a vôbec touto dobou. Nad všetkým visí jeden veľký otáznik. Ten to celé zastrešuje."


Biografia 

Darkness Positive sú Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrián Simonides (basová gitara) a Matej Richtarčík (bicie). Trojica mimoriadne talentovaných inštrumentalistov začínala s priamočiarym jazzom, aby ho postupne pretvorila do vlastného žánru, ktorý označuje aj ako "antisystémový pop".

Ich tvorbu už ocenili napríklad David Koller či český undergroundový virálny fenomén Bert & Friends. S obidvomi odohrali niekoľko koncertov a okrem toho vystúpili na Besede u Bigbítu, festivaloch Sharpe, Soundgarden, Tužina Groove a ďalších. Darkness Positive majú na konte dva štúdiové albumy - Prvý dojem (2018), ? (2020) a koncertné EP Nitra (live).

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Norbert Neuschl