Slovenská hudobná dvojica Dennyiah patrí medzi najväčšie súčasné domáce objavy. Dnes vydáva album Human Aspect, ktorý potvrdzuje to, čo už na začiatku roka naznačil úspešný singel Kingdom - že na Slovensku máme po dvojici Kristin Lash & Jakob Grey ďalší výnimočný projekt s potenciálom uspieť aj v zahraničí.

Album Human Aspect je výsledkom niekoľkoročnej tvorivej a bádateľskej práce, a to nielen z hľadiska hudby ale aj obsahu textov. "Hľadali sme najmä ľudskú stránku, chceli sme zachytiť prirodzenosť človeka, ale aj celej spoločnosti," hovorí gitarista Ľuboš Šoltés.

Spomínaná balada Kingdom, ktorá mala spolu s pôsobivým videoklipom premiéru v januári, sa právom stretla s veľkým poslucháčskym ohlasom a predurčila prvý album Dennyiah na jeden z najočakávanejších slovenských debutov tohto roka. Singel vystrelil medzi najhranejšie skladby v slovenskom éteri a na Youtube má dnes videoklip viac ako 300-tisíc prehratí. Nielen Kingdom, ale aj ďalšie skladby na albume v sebe ukrývajú príbehy, ktoré sú výpoveďami o vnímaní sveta. "Nič neskrývame, práve naopak," dodáva Ľubo.

"Väčšina skladieb vznikla už dávnejšie, ale až teraz prišiel ten správny čas dať im tvár. Možno tomu dopomohla aj celosvetová a celospoločenská situácia," hovorí o pozadí albumu speváčka Denisa "Denny" Gajarská, ktorá má z debutu obrovskú radosť.


Bubeník od Stinga, basgitarista od Fergie

Hoci naživo znie hudba talentovanej dvojice v klasickom spojení gitary a spevu veľmi intímne (viď napr. séria akustických videí na ich Youtube), album prináša viacero prekvapení a plný kapelový zvuk, na ktorom sa podieľali výnimoční hostia. Bicie nahral Keith Carlock, ktorý hral v minulosti s takými velikánmi ako Sting, John Mayer, kapelou TOTO či speváčkou Dianou Ross.

"Je to ako splnený sen, rovnako aj spolupráca s držiteľom ceny Grammy Nicom Hardom, ktorý nám Human Aspect mixoval," uvádza dvojica. Na albume si zahrali aj basgitaristi Vladimír MicenkoKevin Scott, ktorý v minulosti spolupracoval so speváčkou Fergie či s hip-hopovým umelcom, ktorý si hovorí Wale.

"Mojou srdcovou záležitosťou sa stala spolupráca s Adamom Baldychom, do ktorého huslí som sa zamilovala," priznáva Denny. Vokály na album nahrali Dušan MarkoMartin "Atom" Schewczuk. O finálny master albumu sa postaral Dave McNair, ktorý spolupracoval aj s Bruceom Springsteenom, kapelou Maroon 5, Jonas Brothers či Cindy Lauper.


"Veríme, že sa Human Aspect bude našim fanúšikom páčiť a že si nájde cestu aj k ďalším poslucháčom. Albumu sme venovali všetok náš čas a energiu, dali sme doň celé srdce," uzatvára dvojica Dennyiah, ktorá by album budúci roka rada predstavila aj na klubových a festivalových pódiách.

Album Human Aspect vychádza 6. novembra v distribúcii spoločnosti Spinaker. Viac informácií o Dennyiah získate na jej oficiálnych profiloch na Facebooku a Instagrame

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Kamil Konkoľ. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Ján Varchola