Český multižánrový festival Colours of Ostrava sa sťahuje na nové miesto. Usporiadatelia letného podujatia dnes prostredníctvom videoodkazu oznámili, že festival sa na budúci rok uskutoční v ostravskej Dolnej oblasti Vítkovíc - v areáli, ktorý je od roku 2002 Národnou kultúrnou pamiatkou.

"Tento európsky pamiatkovo chránený areál bývalej bane, železiarní a hutí ponúkne okrem vonkajších a vnútorných scén oproti pôvodnému areálu mnoho praktických výhod - napríklad rieši priestor pre návštevníkov, zázemie, hygienu i stanové mestečko, vlastné parkovisko a mnoho ďalších výhod. Dolná oblasť Vítkovíc fascinuje svojou industriálnou krásou. Hudba a diváci sa dostanú do nového prostredia, ktoré nikto iný u nás nemá," napísali organizátori vo videoodkaze na YouTube.

Okrem zmeny miesta konania organizátori zverejnili aj ďalšieho účinkujúceho. Do severomoravskej metropoly príde v júli americká alternatívno-rocková skupina The Flaming Lips, ktorá na svetovej scéne pôsobí už takmer 30 rokov. Kapela združená okolo speváka Waynea Coynea má na svojom konte tri ceny Grammy a dovedna trinásť štúdiových albumov, z ktorých zatiaľ posledný sa volá The Flaming Lips and Stardeath and White Dwarfs with Henry Rollins and Peaches Doing The Dark Side of the Moon (2009). The Flaming Lips sú známi náročnejšími aranžmánmi a psychedelickým poňatím hudby na pomedzí progresívneho rocku a dreampopu.

The Flaming Lips - Silvester 2010

Festival Colours of Ostrava sa bude konať 12. až 15. júla. Okrem The Flaming Lips je potvrdený aj koncert sláčikového kvarteta Kronos Quartet spoločne s fínskym akordeonistom Kimmom Pohjonenom a hráčom na elektronické bicie Samulim Kosminenom.

Predpredaj štvordňových vstupeniek na Colours of Ostrava odštartoval 1. novembra. Lístky sa dajú kúpiť v sieti Ticketpro, v e-shope na stránke www.colours.cz a v kamennej predajni Oriental v Ostrave. Cena 1 190 českých korún (v prepočte približne 46 eur) v prvej vlne platí len do 9. decembra. Cena 1 390 korún (asi 54 eur) v druhej vlne bude platiť pre ďalších 5 000 kusov, najneskôr však do 31. januára 2012. Colours of Ostrava ponúkne v priebehu štyroch dní na desiatich scénach viac ako 160 koncertov, filmov, diskusií, workshopov, divadiel a vystúpení dídžejov.

V posledných rokoch sa na podujatí predstavili napríklad Grinderman, Iggy & The Stooges, The Cranberries, Regina Spektor, George Clinton Parliament/Funkadelic, David Byrne, Jamie Cullum, Sinéad O' Connor, Kosheen, Natacha Atlas, Bob Geldof, Rachid Taha, Happy Mondays, Goldfrapp, Marianne Faithfull, Mando Diao, Stereo MCs, Robert Plant, Asian Dub Foundation, Gipsy Kings, Coldcut alebo The Idan Raichel project.

Oficiálny dokument z ročníka 2011:

Colours of Ostrava 2011 - oficiálny dokument

--
Zdroj: SITA
Foto: Colours.cz

Súvisiaci interpreti: Flaming Lips