Profesor Michael Eric Dyson z Georgetown University vedie kurz s názvom Sociológia hip-hopu: Jay-Z, v ktorom analyzuje texty rapových skladieb ako ľudovú slovesnosť. Raperove verše o luxusných autách a drahých oblekoch sú pre Dysona predmetom sociálneho výskumu.

Profesor, autor a moderátor ponúkol tento semester slávnej Georgetown University populárny, i keď trochu nevšedný kurz venovaný raperovi a jeho kariére. Dyson trvá na tom, že tento kurz konfrontuje témy nachádzajúce sa v ktoromkoľvek sociologickom kurze - rasovú a pohlavnú identitu, sexualitu, kapitalizmus či ekonomickú nerovnosť. "Je náhoda, že (kurz) má zaujímavý objekt skúmania, ktorým je Jay-Z," hovorí profesor. "Je to, ako keď sa Ježiš rozprával so ženou pri studni. Požiadate o pohár vody a dostanete sa do nejakých teologických diskusií."

Kurzy, ktoré sa venujú hviezdam popovej kultúry ako Bruce Springsteen sa na univerzitách v USA v posledných rokoch rozšírili. Dyson sám hovorí, že v minulosti vyučoval kurzy o Tupacovi Shakurovi či Marvinovi Gayeovi na University of Pennsylvania. Tvrdí, že Jay-Z, ktorého skutočné meno je Shawn Carter, je hodnotný objekt záujmu aj pre rôznorodosť jeho obchodných záujmov. Jay-Z sa venuje móde, je spoluvlastníkom basketbalového klubu New Jersey Nets a má tiež svoje miesto v súčasnej afroamerickej kultúre. "Myslím si, že je ikonou americkej dokonalosti," povedal Dyson.

Kurz, súčasťou ktorého je i záverečná skúška či povinná literatúra, sa zameriava skôr na obchodnú činnosť slávneho hudobníka a jeho prínos pre afroamerickú kultúru, ako jeho biografiu. Tá zahŕňa milióny predaných nahrávok, niekoľko cien Grammy či manželstvo so speváčkou Beyoncé, ktorá v súčasnosti čaká ich prvé dieťa.

Informácie pochádzajú z webovej stránky Foxnews.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Jay-Z