Spevák a hudobník Pavol Hammel, ktorý nepochybne patrí medzi legendy slovenskej hudobnej scény, odohral v stredu 4. decembra výnimočný koncert v budove Slovenského rozhlasu. Celé vystúpenie sa nahrávalo, aby si ho mohli v posledný deň roku 2012 vychutnať doma aj poslucháči Rádia Devín.

Na Pavla Hammela v stredu večer čakalo vypredané hľadisko veľkej sály Slovenského rozhlasu. Koncert odpálil hitom Dnes už viem a za ním nasledovali ďalšie kúsky z výberového albumu The Best of Pavol Hammel. Legendárneho speváka na koncerte sprevádzala pražská skupina Alvik a dvaja vynikajúci slovenskí hudobníci - gitarista Juraj Burian a bubeník Martin Valihora.

"Bol to veľmi vydarený koncert. Bol aj náročný, pretože sa nahrával pre Slovenský rozhlas. Nahrávku totiž bez dodatočných úprav použijú vo vysielaní. Priestor veľkej sály Slovenského rozhlasu sme vybrali zámerne, kvôli veľkému píšťaľovému organu k piesni Ľalia poľná," nadšene opisuje Hammel. Práve spomenutá skladba v originálnom prevedení - so zborom a s veľkým píšťalovým organom, na ktorom zahral Martin Hanzel - bola jednoznačne umeleckým vrcholom večera

Okrem spomenutých hudobníkov sa predviedli aj špeciálni hostia. Legendárny gitarista Radim Hladík zahral spolu s Hammelom pesničky z ich spoločného live albumu Déja vu (2007). Zaujímavé boli aj duety z predstavenia Everest zo Slovenského národného divadla, ku ktorému Pavol Hammel napísal hudbu. Spolu s hlavnou hviezdou večera si zaspievali Michaela Horká a Andrea Zimányiová. Keď sa k nim pridal 26-členný pezinský chrámový zbor Ad una corda, výsledok bol fascinujúci.

"Prišli aj priatelia, boli zvedaví. Nedávno sme hrali s Marianom Vargom a Collegium musicum mimoriadne úspešný koncert Zelená pošta podľa rovnomennej platne z roku 1972. Tento koncert bol ale úplne iný, celkovou dramaturgickou koncepciou, výberom piesní, hráčmi aj hosťami," dodáva Pavol Hammel, ktorý si počas koncertu užil niekoľkonásobné standing ovations.

Koncert odvysiela Slovenský rozhlas na Rádiu Devín 31. decembra 2012 o 20:00.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Ctibor Bachratý 

Súvisiaci interpreti: Paľo Hammel