Prelom novembra a decembra sa niesol okrem iného v znamení nového singlu Snoop Liona, noviniek z tábora Kontrafaktu a tiež porcie trackov od členov Wu-Tang Clanu. Aktívni boli aj ďalší veteráni rapovej hry ako napríklad Mos Def, Redman alebo R.A. The Rugged Man.

Približne pred mesiacom zverejnil Snoop Lion video k skladbe La La La, ktorá sa stala prvým singlom z jeho pripravovaného reggae albumu Reincarnated. Teraz sa Snoop rozhodol vypustiť druhý singel s názvom Here Comes The King, v ktorom hosťuje Angela Hunte a rovnako ako La La La ho produkovali Major Lazer. Novinka sa deň po zverejnení dočkala aj lyric videa, ktoré si teraz môžete pozrieť.

Snoop Lion feat. Angela Hunte - Here Comes The King

Rytmus a Ego sa po nejakej dobe znova stretli v štúdiu a výsledkom je elektro skladba Pome sa zblázniť, ktorú nahrali ako duo Miso & Pato. Track, ktorý produkoval Thomas Fronix, sa nachádza na Egovom mixtape Žijeme len raz rovnako ako na Rytmovej kompilácii Jediný čo hreší. Táto dvojica tiež v nedeľu zverejnila nový klip k party songu Noc patrí nám, ktorý vyšiel na vlaňajšom Rytmusovom albume Fenomen.

Rytmus & Ego - Pome sa zblázniť

Ego okrem toho predstavil aj videoklip k skladbe Každý deň, ktorá takisto pochádza z jeho nového mixtapu. Vec vznikla v spolupráci s Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácii v rámci kampane bezpečnosti cestnej premávky a jej cieľom je zníženie počtu nehôd medzi mladými šoférmi. O produkciu aj refrén sa postaral Tomi.

Ego feat. Tomi - Každý deň

Raekwon z Wu-Tang Clanu pred niekoľkými dňami prostredníctvom Twitteru oznámil, že pripravuje EP s názvom Lost Jewelry. Krátko na to sa na internete objavila nová skladba 86 s hosťujúcou speváčkou Altrinou Renne. Zatiaľ však nie je isté, či sa táto pomalšia vec bude na EP nachádzať alebo nie.

Raekwon feat. Altrina Renee - 86

Na novom projekte pracuje aj ďalší clansman Inspectah Deck, ktorý spojil sily s dvojicou 7L & Esoteric. Výsledkom ich spolupráce bude projekt Czarface, ktorý vyjde 19. februára a ako hostia sa na ňom predstavia napríklad Ghostface Killah, Cappadonna, Action Bronson, Vinnie Paz, Mr. Muthafuckin' eXquire alebo Roc Marciano. Práve posledný menovaný hosťuje v prvej ochutnávke s názvom Cement 3's.

Inspectah Deck & 7L & Esoteric feat. Roc Marciano - Cement 3's

A do tretice Wu-Tang Clan. Už 11. decembra vydá Masta Killa svoju tretiu sólovku Selling My Soul, ktorou nadviaže na šesť rokov starý album Made In Brooklyn. Na novinke sa bude nachádzať aj skladba Food, ktorú produkoval 9th Wonder.

Masta Killa - Food

Po dlhšej dobe sa prihlásil o slovo aj Redman, ktorý nakrútil video ku kratšej skladbe White People Are Rioting v produkciu Ericka Sermona. Novinka sa bude nachádzať na Redmanovom pripravovanom projekte THWD.

Redman - White People Are Rioting

Čo nemá rád Mos Def, momentálne známy pod pseudonymom Yasiin Bey, sa môžete dozvedieť v skladbe I Don’t Like, ktorá je podľa niektorých dissom na Ricka Rossa. Mos Def sa v nej každopádne prezentuje pozmenených hlasom aj flowom.

Yasiin Bey - I Don’t Like

Jeden z najväčších bláznov zámorskej scény R.A. The Rugged Man a Mac Lethal pri príležitosti blížiacich sa Vianoc nahrali netradičnú sviatočnú skladbu Crustified Christmas, ku ktorej priamo vznikol aj klip. V ňom Rugged Man vystupuje ako Santa Claus a Mac Lethal ako Ježiš.

R.A. The Rugged Man & Mac Lethal - Crustified Christmas

Premiérovo má v tejto rubrike zastúpenie aj holandský hip-hop, konkrétne skupina Dope D.O.D. Tá ešte vlani vydala svoj debutový album Branded, na ktorom sa nachádzala aj skladba Psychosis s hosťujúcim Seanom Priceom. A teraz sa ich podarená spolupráca dočkala aj vizuálneho spracovania.

Dope D.O.D. feat. Sean Price - Psychosis

Nezávislý label Stones Throw Records vydal pri príležitosti 10. výročia založenia nemeckého hip-hopového obchodu HHV.de limitovanú edíciu vinylu s dvoma exkluzívnymi skladbami. Jednou z nich je nový track od Homeboy Sandmana s názvom Richardsun, ktorý produkoval Rthentic RTNC.

Homeboy Sandman - Richardsun

Z domácej scény tu máme ešte nové video od mladého, talentovaného slovenského rappera menom Plexo. Ten na prelome januára a februára budúceho roka vydá svoj debutový album Manuál, na ktorom sa bude nachádzať aj skladba Križovatky. Nech sa páči.

Plexo - Križovatky

Dnešný prehľad noviniek uzavrieme informáciou o najlepšej hip-hopovej skladbe podľa prestížneho hudobného magazínu Rolling Stone. Stala sa ňou klasika The Message od formácie Grandmaster Flash and the Furious Five z roku 1982. Čítajte viac TU.

Grandmaster Flash and the Furious Five - The Message

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Snoopdogg.com

Súvisiaci interpreti: Rytmus, Snoop Dogg