Francúzsky spevák Johnny Hallyday vo veku 74 rokov podľahol rakovine pľúc. Interpret, známy aj ako francúzsky Elvis Presley, o svojom boji so zákernou chorobou verejnosť prvýkrát informoval v marci tohto roka.

"Johnny Hallyday nás opustil. Píšem tieto slová a neverím im. No je to pravda. Môj muž s nami už nie je. Opustil nás dnes v noci tak, ako žil celý život, s odvahou a vznešenosťou," uviedla vdova po spevákovi Laeticia pre britský denník The Guardian.

Jimi Hendrix mu robil predskokana

Johnny Hallyday, vlastným menom Jean-Philippe Smet, sa narodil 15. júna 1943 v Paríži. Už ako tínedžer sa v 50-tych rokoch pod vplyvom Elvisa Presleyho odpútal od francúzskej šansónovej tradície a začal spievať rock'n'roll po francúzsky. Počas svojej kariéry absolvoval viac ako 180 turné a predal viac ako 110 miliónov nahrávok. Na konte má 40 zlatých či 22 platinových platní. Vydal niekoľko desiatok albumov a single ako napríklad Quelque chose de Tennessee, Souvenirs, souvenirs, Noir c'est noir, Retiens la nuit a mnohé ďalšie.

"Uviedol rock'n'roll do Francúzska. Je jedným z mála spevákov, o ktorom ľudia hovoria, že je zviera na pódiu. Ľudia v každom veku ho majú radi," opísal Hallydaya v minulosti novinár Philippe Le Corre. Vo Francúzsku bol taký slávny, že aj Jimi Hendrix mu raz robil predskokana. Francúzi ho volali jednoducho "náš Johnny", no napriek obrovskému úspechu na domácej scéne, kde vypredával veľké štadióny, sa mu nepodarilo preraziť na lukratívnom americkom či britskom trhu. V anglicky hovoriacich krajinách preto býva označovaný za "najväčšiu rockovú hviezdu, o ktorej ste nikdy nepočuli".


Céline Dion ho nazvala legendou šoubiznisu

Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Predstavil sa napríklad v snímkach Detektív (1985), Rodinná rada (1986), Železný trojuholník (1989), Prečo práve ja? (1999), Muž z vlaku (2002), Strieľajte na Francúzov! (2003), Purpurové rieky 2 (2004), Jean-Philippe (2006) či Ružový panter 2 (2009). Je držiteľom francúzskeho Radu čestnej légie či belgického Radu koruny.

Na správy o jeho úmrtí reagoval francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý povedal, že "trochu z Johnnyho je v každom z nás. Po celé generácie sa vrýval do životov Francúzov," uviedol. Na sociálnej sieti venovali Hallydayovi spomienku napríklad gitarista Richie Sambora z americkej kapely Bon Jovi či kanadská speváčka Céline Dion, ktorá ho nazvala "legendou šoubiznisu".

Rodák z Paríža bol synom francúzskej matky a belgického otca, ktorí ho ešte ako dieťa opustili, a vyrastal s tetou medzi kabaretnými spevákmi a hercami. Na pódium vystúpil už ako tínedžer a požičal si meno Hallyday od amerického príbuzného. To, že ho opustili rodičia, v ňom zanechalo prázdnotu, ktorú sa podľa vlastných slov veľmi snažil naplniť. Aj napriek svojmu imidžu rockera v čiernom koženom oblečení, "francúzsky Elvis" tvrdil, že sa bojí tmy, uvádza denník Guardian.


Zdroj: SITA (People.com, archív), TASR (BBC, Guardian), Hudba.sk
Foto: AP Photo/Jacques Brinon

Súvisiaci interpreti: Johnny Hallyday