Jeho hudba hrala v šatni českej hokejovej reprezentácie počas Zimných olympijských hier 1998 v Nagane a Karel Gott nechal pregravírovať svojho Zlatého slávika, aby ho ním mohol obdariť k 50. narodeninám. Dnes má už 58, no stále mu to spieva a svojimi koncertmi baví všetky vekové kategórie naprieč celým Česko-Slovenskom.

Kráľ diskoték Michal David odštartuje už o pár dní sériu slovenských koncertov pod názvom Mejdan roku 2018 Christmas Tour. Spolu so svojím hosťom Sagvanom Tofim rozpáli publikum v Košiciach (11.12.), Žiline (12.12.) a Bratislave (13.12.).

Hokejová hymna aj muzikály

Pôvodne jazzový hudobník nastúpil na mimoriadne úspešnú dráhu popového speváka začiatkom 80. rokov. Už jeho prvý album patril k tým najpredávanejším, bodoval so skladbou Nenapovídej a do sŕdc sa zapísal aj vďaka skladbám k filmom Vítr v kapse či Diskopříběh I. a II. V polovici 90. rokov sa mohlo zdať, že jeho popularita je na ústupe, no keď v roku 1998 českí hokejisti prezradili, že práve jeho hudba znela pred každým zápasom v šatni, spevák a skladateľ sa s veľkou pompou vrátil na scénu.

"Český hokejový zväz ma oslovil, aby som pre chalanov napísal hymnu a dali mi na to tri dni. Keď som s nimi potom stál na Staromestskom námestí a spieval im prvýkrát skladbu Správnej tým, tak sa veľmi rýchlo 'chytili' a ku koncu sme už spievali spoločne,“ spomína Michal David.

Po roku 2000 sa začal Michal David venovať aj ďalšiemu obľúbenému hudobnému odvetviu - muzikálom. Prvým bol hitový muzikál Kleopatra, v ktorom hviezdili Ilona Csáková, Bára Basiková a zrodila sa aj hviezda Moniky Absolonovej. Okrem Kleopatry sa Michal David podpísal aj pod diela Traja mušketieriAngelika, Kat Mydlář, Děti ráje, Andílci za školou, Mata Hari a Muž se železnou maskou. V súčasnosti Michal David dokončuje nový muzikál Kvítek mandragory z hitov Heleny Vondráčkovej. Premiéru má naplánovanú na marec 2019 v pražskom divadle Broadway.


Keď Michal David v roku 2010 vypredal O2 Arénu v Prahe, vzniklo z tohto vystúpenia dvoj-CD jeho najväčších hitov, medzi ktorými nechýbali skladby ako Colu, pijeme Colu, Největší z nálezů a strát, Discopříběh, Céčka, sbírá céčka a mnohé ďalšie, v ktorých si zaspievali aj jeho hostia. Tento rok jeho zbierku koncertných albumov doplnilo ďalšie dvoj-CD Michal David - Open Air. Novinka je záznamom jeho koncertu v Karlových Varoch, kde ho sprevádzala skupina Kvatro.

S touto skupinou sa predstaví aj na krátkom slovenskom turné, ktorým spestrí ponuku predvianočných koncertov. Vianočný repertoár však nečakajte, skôr to bude dobrá príležitosť zabaviť sa a vytancovať sa z predvianočného stresu. Súčasťou každého koncertu bude špeciálna VIP afterpárty, ktorej sa zúčastnia obaja speváci - headliner Michal David aj hosť Sagvan Tofi. 

Koncerty Mejdan roku 2018:

11. 12. - Steel Aréna, Košice
12. 12. - Tipsport Aréna, Žilina
13. 12. - Aegon aréna, Bratislava

Program koncertov začína v každom meste presne o 19:00.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka podujatia Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Access Production

Súvisiaci interpreti: Michal David