Ženské vokálne trio Paper Moon Trio vzišlo z orchestra Bratislava Hot Serenaders, kde pôsobilo pod názvom Serenaders Sisters. Ako samostatné zoskupenie v roku 2016 zvíťazilo v súťaži Jazz Start Up. Barbora Medeková, Juliana Šeregiová a Andrea Kružliaková tak dostali možnosť nahrať svoj debutový album, ktorý vyjde 7. decembra na značke Pavian Records.

Ubehli necelé dva roky od víťazstva v súťaži a Paper Moon Trio vydávajú svoj očakávaný debut, ktorý dostal názov Teba vrúcne milujem. "Keďže sme ženy, mamy a každá sme už v čase výhry súťaže Jazz Start Up mali malé dieťatko, nahrávanie sa posunulo až na leto ďalšieho roku. Zároveň sme medzičasom doplnili repertoár, pretože sme chceli na CD uviesť aspoň polovicu piesni slovenských a českých autorov," vysvetľuje jedna z trojice šarmantných speváčok a hudobníčok Andrea Kružliaková.

"Nahrávka bola síce dokončená na jeseň 2017, ďalej však bolo treba ešte pracovať na hudobnej postprodukcii, a tak sme celé dielo aj s vizuálom dokončili až na jeseň tohto roku. Je celkom milé, že v priebehu dvoch rokov okrem nového albumu do života každej z nás pribudlo aj ďalšie dieťatko," dodáva s úsmevom.

Starý jazz v rukách mladých dám

Názov Paper Moon Trio si hudobníčky spontánne zvolili podľa jednej z prvých piesní zo svojho repertoáru - It's Only A Paper Moon. Rovnako ako keď pôsobili pod umeleckým vedením Juraja BartošaBratislava Hot Serenaders, snažia sa aj vo svojom novom zoskupení o prísne dodržiavanie štýlových zásad tzv. starého alebo hot jazzu 20. rokov minulého storočia. V repertoári tria sú však aj skladby neskoršieho obdobia 30-tych a 40-tych rokov. 

Neustála práca na sebe, hodiny strávené počúvaním hudby i cvičením a zdokonaľovanie speváckej techniky i techniky modelovania hlasov tak, aby spolu ladili v close harmony štýle a intonačne aj farebne vytvárali jeden celok, priniesli svoje ovocie. Paper Moon Trio na svojom debutovom CD interpretujú s eleganciou celkom 16 piesní klasického starého jazzu našej i zahraničnej proveniencie.


Nahrávanie po starom

Album nahrávali v trnavskom štúdiu Studio J pod vedením Milana Tökölyho za trochu neštandardných podmienok, keďže požiadavkou speváčok bolo nahrávanie na jeden mikrofón - spev i nástroje súčasne. Podarilo sa tak dosiahnuť autentický plnokrvný zvuk a preniesť na CD atmosféru živých vystúpení tohto tria. Ako hovorí jedna z členiek tria Barbora Medeková: "Tá hudba vám rozvibruje celé vnútro. Musíte si minimálne podupkávať nohou. Krásne a kvalitné melódie, ktoré v sebe nesú závan starých dobrých čias, vás zaručene dostanú do pohody."

Zo 16 skladieb sú dve svojim spôsobom špeciálne. Na prvej z nich, Láska se mi vyhýbá, spolu s členkami Paper Moon Tria spieva a hrá aj Kristína Uhlíková, ktorá s triom aj pravidelne vystupuje a stala sa umelecky aj ľudsky jeho súčasťou. Pieseň tak vďaka štvorhlasu a druhým husliam získala bohatší a iskrivejší šat.

Tou druhou je titulná skladba, zaradená na samotný záver albumu. Vyniká okrem odlišného aranžmánu (len klavír a spev) aj tým, že pri komunikácii s autorkou textu interpretky zistili pôvodný názov piesne, ktorý je Neviem prečo. Rozhodli sa však ponechať pre CD pôvodne navrhnutý názov Teba vrúcne milujem, aby tým symbolicky vyjadrili poďakovanie všetkým svojim blízkym a priateľom. Pri nahrávaní titulnej piesne vokálne trio podporili aj bývalí spoluhráči z BHS Zdenko PialaRichard Fičor a Erik Jámbor.


Grafickú stránku CD vytvorila Miriana Materáková, ktorej sa podarilo invenčným spôsobom zapracovať všetky predstavy a požiadavky spievajúceho tria a vytvorila vizuál presne podľa ich predstáv. "Dopriali by sme všetkým ten krásny pocit, keď môžeme spolu hrať a harmonizovať, pretože je to niečo neopísateľne čarovné. Dúfame, že sa láska, ktorú sme vložili do každej piesne, vnesie do sŕdc všetkých, ktorí si naše CD vypočujú," vyjadrila sa Andrea Kružliaková.

Tracklist albumu Paper Moon Trio - Teba vrúcne milujem:

1. Put That Sun Back In The Sky (Joseph Meyer/Irving Kahal)  
2. Kráčam v rytme (Jozef Frank-Zemplínsky/Jozef Frank-Zemplínsky)  
3. At Last (Harry Warren/Mack Gordon)
4. Cvrček muzikant (Kamil Běhounek/Karel Kozel)
5. Žhavý den (František Svojík/ Vladimír "Eddy" Fořt)
6. Spring Cleaning (Thomas "Fats" Waller/Thomas "Fats" Waller)
7. Love Ain't Nothin' But The Blues (Louis Alter/Joe Goodwin)
8. When You're Smiling (Larry Shay/Mark Fisher/Joe Goodwin)
9. Láska se mi vyhýbá (Jiří Traxler/Jiří Traxler)
10. Heebie Jeebies (Boyd Atkins/Boyd Atkins)
11. Život je jen náhoda (Jaroslav Ježek/Jan Werich/Jiří Voskovec)
12. Poď s nami šuhajko (Gejza Toperczer/Alexander Romanov)
13. All The Things You Are (Gerome Kern/Oscar Hammerstein IIi.)
14. V objetí Tvém (Kamil Běhounek/Karel Kozel)
15. Yes Sir! That's My Baby! (Walter Donaldson/Gus Kahn)
16. Neviem prečo (xxx/Viera Palátová)

Mikulášsky bonus, ktorý na albume nenájdete:


Redakciu Hudba.sk informovala Beata Rožárová zo spoločnosti Dr. Horák. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR