Minuloročný album Younger Now ukázal Miley Cyrus v prekvapivo konzervatívnej, dá sa povedať že zodpovednejšej a dospelejšej podobe. Tá jej však nepriniesla veľký komerčný úspech, práve naopak. Dokonca sa s odstupom času dá hovoriť priam o prepadáku, na ktorý by asi najradšej čím skôr zabudla.

Za to, že sa Younger Now stal jej najhoršie predávaným albumom, si ale v podstate môže sama (prípadne jej vydavateľstvo, ťažko povedať). Prakticky hneď po vydaní totiž novinku úplne prestala propagovať a kým pred albumom ponúkla dve singlové ochutnávky, ktoré spolu s videoklipmi neboli úplne márne a mohli jej priniesť nové, dospelejšie publikum (Malibu a Younger Now), tak po jeho uvedení na trh už nenasledoval žiadny ďalší singel.

Album navyše nepodporila ani koncertným turné, takže absolútne zamrznutie jeho predaja je celkom pochopiteľné, aj keď o dôvodoch, ktoré za náhlym a dosť neobvyklým stopnutím propagácie boli, môžeme len špekulovať. Rovnako zvláštne je, že sa Miley Cyrus po vydaní svojej šiestej štúdiovky z neznámych dôvodov na viac než rok úplne odmlčala. Prednedávnom dokonca zmazala všetky svoje fotografie na Instagrame, aby mohla začať úplne od začiatku.

Podobný štýl, ale nová energia vďaka Markovi Ronsonovi

Opäť o sebe dala vedieť až minulý týždeň prostredníctvom singla Nothing Breaks Like a Heart, v ktorom je ako hlavný interpret uvedený anglický hudobník, skladateľ a producent Mark Ronson. Hlavnou interpretkou, spoluautorkou textu aj aktérkou videoklipu je však práve Miley Cyrus. Ide o podobný prípad ako napríklad Uptown Funk, pri ktorom si každý hneď spomenie na Bruna Marsa, hoci je to tiež v prvom rade Ronsonov singel. Dôvodom, prečo je speváčka uvedená len ako hostka, resp. "featuring", je to, že ide o skladbu, do ktorej si ju známy producent prizval a ktorá by mala vyjsť na jeho pripravovanom albume.

Fanúšikov, ktorým sa páčil speváčkin zemitejší štýl na Younger Now, určite poteší, že sa, minimálne hudobne, od nedocenenej vlaňajšej nahrávky nechce odstrihnúť uplne. Nedochádza totiž k žiadnej rapídnej žánrovej zmene a Miley v novinke zostáva verná popu s nádychom country hudby, ktorý jej celkom pristane. Vďaka Ronsonovmu citu pre skĺbenie popovej chytľavosti s esenciou tradičného žánru však ide o omnoho uvoľnenejšiu a ľahšie zapamätateľnú pieseň, než boli tie, ktoré vyšli na jej poslednom albume.


Návrat neposlušnej Miley? Tak trochu

O čosi výraznejšie je zmenu oproti minulému roku vidieť vo videoklipe. Miley v ňom totiž pripomína skôr to kontroverzné dievča zo skladieb ako We Can't Stop či Wrecking Ball, než "sväticu" z minuloročného albumového "prešľapu". Práve vďaka dvojici spomenutých singlov sa Cyrus v roku 2013 definitívne zbavila nálepky detskej hviezdičky a získala si popularitu po celom svete, aj keď za cenu nálepky kontroverznej speváčky, ktorú mnohí pre jej provokatívne klipy a správanie odsudzovali. Porovnanie dvoch predchádzajúcich kapitol jej kariéry však hovorí jasnou rečou - zlé dievča nad tým decentným a slušne vychovaným jednoznačne vyhráva.

V klipe Nothing Breaks Like a Heart tak môžeme vidieť nielen šteklivé zábery sporo odetých tanečníc z nočného klubu aj samotnej speváčky pri preliezaní na zadné sedadlo auta, ale tiež niekoľko referencií na jej najkontroverznejší a zároveň najpredávanejší album Bangerz (2013). Na spätnom zrkadle má Miley zavesenú svoju podobizeň z videa Wrecking Ball, vo vrtuľníku, v ktorom ju policajti prenasledujú, zas môžete vidieť fotografie z videoklipu 23. Video v podstate veľmi trefne rekapituluje jej kariéru a nechýba ani odkaz na Hannah Montanu, vďaka ktorej sa stala tínedžerskou hudobnou hviezdou.

Zaujímavosťou videoklipu je, že časť z neho sa nakrúcala na Ukrajine. Miley si však na aute, ktoré pred kamerou šoféruje, ponechala ŠPZ rodného Tennessee a aj všetky smerové tabule, ktoré môžete v klipe vidieť, sú z amerických ciest. Ak má naháňačka s policajtmi symbolizovať útek pred vlastnou minulosťou, tak za úspešný ho považovať nemožno. Po záverečnej havárii však nasleduje záverečná kontroverzná scéna, ktorá pripomína ukrižovanie Ježiša Krista. Zdá sa teda, že Miley chce opäť provokovať, len to už robí o čosi sofistikovanejšie ako v minulosti.

Zdrvujúci rozchod so snúbencom?

Speváčka v skladbe s pomerne emotívnym textom spieva o tom, ako ľahko si dokážeme zlomiť srdce a zamilovať sa do toho nepravého. Otázne je, či téma skladby nie je inšpirovaná jej vlastným aktuálnym sklamaním. V bulvárnych médiách sa totiž už dlhšie objavujú informácie o tom, že jej po druhýkrát stroskotal vzťah so snúbencom, hercom Liamom Hemsworthom. Dvojica síce tieto fámy nijako nekomentovala, no nie je vylúčené, že Miley pri nahrávaní novej piesne myslela práve na Liama.

Horúcou témou diskusií bol krátko pred a po vydaní klipu aj pomyselný súboj medzi fanúšikovskými tábormi Ariany GrandeMiley Cyrus. Obe talentované speváčky totiž zverejnili krátko po sebe videoklipy, ktoré avizovali niekoľko dní dopredu. No keď sa dnes pozrieme na čísla, je jasné, ktorá z nich odchádza z "ringu" odchádza ako víťazka. Kým videoklip k skladbe Thank U, Next od Ariany má od piatku už viac ako 120 miliónov prehratí, Miley s Markom Ronsonom sa len veľmi zľahka približujú k 15 miliónom.

Autor: Dušan Marko
Foto: reprofoto / Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Mark Ronson, Miley Cyrus