V nedeľu večer sme mohli sledovať druhý finálový priamy prenos vrcholiacej speváckej šou SuperStar. Z ôsmych finalistov skončili pred tretím finálovým kolom Ladislav Hunka a Adam Janota. Prekvapením večera bolo vystúpenie siedmich finalistov prvej série Slovensko hľadá SuperStar, ktorí si spolu po rokoch zaspievali obrovský hit Kým vieš snívať. Paľo Habera bol dojatý.

Prvou finalistkou večera bola Marietta Mareková, ktorá si zvolila pieseň Joss Stone Son of A Preacher Man. Po energickom vystúpení si vypočula iba pochvalné slová poroty. Leoš Mareš ocenil dynamiku vystúpenia, Patrícia Pagáčová označila jej vystúpenie za profi americkú šou a Paľo Habera hovoril o dokonalosti.


Po nej prišiel na rad Adam Janota. Siahol po sólovom debutovom singli Harryho Stylesa Sign of The Times z roku 2017. "Zo začiatku som cítil, že si bol trošku nervózny v ladení, nie je jednoduché spievať celú prvú slohu falzetom. Keď si to otvoril po prvom refréne, tam si bol doma," zhodnotil ako prvý Habera. Vytkol mu však, že nemal spievať porote, ale divákom, aby si to viac užil. V podobnom duchu ohľadom falzetu a následného rozvinutia piesne zneli aj hodnotenia zvyšku poroty.

Veľkolepé vystúpenia

Vizuálne najveľkolepejšie vystúpenie patrilo Kataríne Stohrovej. V čiernej tme zahalené pódium, kde-tu efektné svetlá a tanečníci odetí v bielom. Do toho speváčka v čiernych trblietavých šatách a s hlbokým hlasom v hrdle. Vybrať si pieseň Lany Del Rey chce odvahu. Katarína ju mala a jej interpretáciu Young and Beautiful porota vychválila. "Máš krásny hlas, ktorý v tejto skladbe vynikol. Celé to bolo umelecké s tanečníkmi. Toto je tvoj smer," povedala jej Monika Bagárová. Paľo Habera to bral ako kompletné číslo a vyzdvihol silu emócie. "Ty máš veľkú emóciu v hlase a to je to, čo my obyčajní ľudia nemáme, a to by si si mala vážiť," dodal.


Jeden z najvýraznejších talentov tohto ročníka, Adam Pavlovčin, si vybral skladbu Physical od speváčky Dua Lipa. Okrem spevu musel zvládnuť tanečnú choreografiu, ktorá mu však vôbec nerobila problém. Týmto vystúpením potvrdil pozíciu favorita. "Vydala som album, keby som ťa spoznala skôr, bol by duet," vybalila na neho po vystúpení Ewa Farná z pozície moderátorky. "Bola som fascinovaná," pokračovala pochvalne Patrícia Pagáčová a Marián Čekovský zhodnotil, že mu Adam nedal šancu nájsť nejaký nedostatok. "Pre mňa si dokonalosť. Zatancoval a zaspieval si neskutočne. Tá výhru by som ti veľmi priala," zasnene štebotala Monika Bagárová a zaklincoval to Paľo Habera, ktorý označil jeho výkon za tak komplexný, aký ešte v SuperStar za celé tie roky v porotcovskom kresle nevidel.

Najdlhšie si na vystúpenie síce musela počkať Elizabeth Kopecká, ktorá sa na pódium postavila ako posledná súťažiaca, no dlhé čakanie sa na jej výkone nepodpísalo.  So svojou interpretáciou legendárneho hitu Show Must Go On zožala úspech. "Toto mohol byť veľký prúser, ale nebol," začal Leoš Mareš. Ženská časť poroty vychválila chrapľák v jej hlase. "Dúfam, že s nami zostaneš. Páčilo sa mi vibráto v tejto veci," dodal Paľo Habera, ktorý Elizabeth už neraz označil za svoju favoritku spomedzi speváčok v tomto ročníku.


Chyby, ktoré do finále nepatria

Zaznel aj nedávny hit Eda Sheerana Bad Habits. Trúfol si naň Nikolas Bitkovskij, ktorý svojím výkonom rozdelil porotu. "Ja ťa mám rád, ale neviem, či som mal iné slúchadlá, ale mám dojem, že si bol celý čas pod tónom a nenabehol si na tú vlnu správne. Pre mňa to bolo tvoje najhoršie vystúpenie v tejto súťaži," zhodnotil bez rozpakov Paľo Habera, ktorý reagoval na standing ovation ostatných členov poroty. Leoš naopak Nikolasa označil za star a Marián Čekovský, na rozdiel od Haberu, hovoril o presvedčivom výkone.


S falzetom Chrisa Martina sa potrápil Petr Jirán, ktorý si vybral hit kapely Coldplay A Sky Full of Stars. Rozpačité pohľady porotcov naznačovali, že ich hodnotenie Petra nepoteší. Paľo Habera označil výber pesničky za krok vedľa: "Tie časti, kde máš ísť plným hlasom hore, to tam musí byť, to je jediné miesto, kde ukážeš, že vieš spievať a mňa to vôbec nebavilo, toto bol tvoj najhorší výkon v súťaži." "Nebol to dobrý výber, táto pesnička je náročná," pridala sa aj Monika. "Nepatrí to medzi tvoje najlepšie výkony, no to máš ten hlas tak krásny, že to nebola katastrofa," volila opatrne slová aj Patrícia Pagáčová.

O najväčšie prekvapenie večera sa postaral Ladislav Hunka. Nielen tým, že porota u neho po prvýkrát hovorila o nepresných tónoch a Paľo Habera dokonca povedal, že by ho musel zvoziť pod čiernu zem, keby mal tie tóny a ladenie hodnotiť. Ladislav zaspieval pieseň od Johna Legenda All of Me, pričom viac ako o samotnom speve, hovorili všetci o pocite, ktorý im vystúpenie dalo, o láske, ktorá z toho išla. Druhým prekvapivým momentom bola žiadosť o ruku v priamom prenose. Dojatá partnerka, teraz už snúbenica, finalistovi povedala očakávané áno. "Ja už som vyhral," zvolal tentokrát dojatý Ladislav.


Nostalgia a rozhodnutie 

Nostalgickým spestrením druhého finálového večera bolo spoločné vystúpenie finalistov prvej série Slovensko hľadá SuperStar (2004), ktorí si po rokoch zaspievali svoju spoločnú hymnu Kým vieš snívať z dielne Paľa Haberu a Daniela Heviera. Z finálovej jedenástky sme mohli na obrazovkách spoločne vidieť Katku Koščovú, Mira Jaroša, Tomáša Bezdedu, Petru Humeňanskú, Martinu Schindlerovú, Samuela Tomečka a Martina Kelecsényiho. Tvorcovia programu citlivo poňali aj pasáž zosnulého Petra Končeka, ktorú pustili zo záznamu so zábermi na jeho pôsobenie v súťaži. 

Dojatý Paľo Habera mal počas ich vystúpenia slzy v očiach. "Stárnem," povedal so smiechom na svoju obhajobu. "Vidieť ich po takej dlhej dobe je milé. Som rád, že všetci, okrem Kelyho, robia muziku," dodal Habera, ktorý sedí v porotcovskom kresle už od prvej série súťaže. Na oficiálnom facebookom profile relácie píšu diváci, prirodzene predovšetkým Slováci, o dojatí, spomienkach a o prvej série ako vôbec najlepšej spomedzi všetkých ročníkov. Objavili sa však aj kritické otázky, prečo sa bývalým finalistom nevenovalo viac pozornosti, nepredstavili ich českým divákom v rovnakom duchu, ako minulý týždeň, keď boli hosťami finalisti prvej série Česko hľadá SuperStar. 

Po tejto milej odbočke a ďalšej mega dávke reklám však už išlo do tuhého. Zastavené hlasovanie a čakanie na to, ktorí dvaja súťažiaci opustia súťaž pred tretím finálovým kolom. So štedrou finančnou výhrou a titulom SuperStar sa v tomto kole definitívne rozlúčil Ladislav Hunka, čo v tejto fáze súťaže už nebolo veľkým prekvapením a sám vyjadril spokojnosť a vďačnosť. Druhým finalistom, ktorý nedostal dostatok diváckych hlasov sa stal večne usmiaty Adam Janota, ktorému sa so súťažou lúčilo ťažko, so zovretým hrdlom. Ako sám povedal, so súťažou sa v tomto kole rozlúčil s gráciou. V treťom finálovom kole tak uvidíme už iba šiestich súťažiacich. Tešiť sa môžeme na duetá.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/superstarcs