Po Nickovi Caveovi, Kaiser Chiefs, Amonovi Tobinovi či Justice dnes ráno agentúra Pohoda odhalila ďalšie veľké lákadlo festivalu Bažant Pohoda. Na 17. ročníku svoj koncert odohrá aj americká alternatívna skupina The Smashing Pumpkins, ktorá patrí medzi najvplyvnejšie rockové kapely 90. rokov.

História kapely The Smashing Pumpkins je bohatá, zaujímavá a plná vrcholov i pádov, dalo by sa o nej písať skutočne veľa. Čo je však podstatné je fakt, že albumy, ktoré kapela nahrala v 90. rokoch, patria k tomu najlepšiemu, čo na poli alternatívneho rocku vzniklo. Napriek tomu, že na začiatku kariéry boli "tekvice" prirovnávané ku kapelám ako Jane's Addiction, Nirvana či Pearl Jam, netrvalo dlho, kým sa stali pojmom.

Po úspešných albumoch Gish (1991) a Siamese Dream (1993) produkovaných Butchom Vigom (Garbage, Nirvana, Sonic Youth...) prišiel dvojalbum Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995), na ktorom "tekvice" svoj vtedajší zvuk inšpirovaný gothic rockom, metalom, psychedelickým rockom, dream-popom a shoegazeovou produkciou dotiahli do dokonalosti a vďaka spolupráci s Floodom ho posunuli na ďalšiu úroveň. Nahrávka mala na dvojalbum s cenou vyše 20 dolárov nevídaný komerčný úspech - debutovala na prvom mieste albumového rebríčka a dodnes sa z neho predalo takmer 10 miliónov kópií. Mimochodom, album vyšiel v decembri 2012 v reedícii v rôznych verziách, na tej "najkošatejšej" je až 64 bonusov v podobe doposiaľ nevydaných skladieb, demo nahrávok a live verzií.

Album Mellon Collie and the Infinite Sadness bol v 90. rokoch kritikmi označovaný za "The Wall generácie X" (prirovnanie k legendárnemu konceptuálnemu albumu Pink Floyd z hľadiska vplyvu) a vyslúžil si sedem nominácií na Grammy. Kultový status si The Smashing Pumpkins vyslúžili aj vďaka videoklipom, ku ktorým vždy pristupovali ako k samostatnej umeleckej forme.


Billy Corgan - kapitán nepotopiteľnej lode

Kapela, ktorá sa v lete predstaví na Pohode, je však iná, než tá, ktorá dosiahla spomínané úspechy. Z pôvodnej zostavy v nej dodnes pôsobí iba spevák, gitarista/multiinštrumentalista, skladateľ a textár Billy Corgan, bez ktorého by The Smashing Pumpkins neexistovali a ktorého mnohí označujú za hudobného génia a vizionára. Nepochybne ide o jednu z najväčších postáv rockovej scény za posledných 20 rokov, zároveň je však aj jednou z najkontroverznejších. Svedčí o tom nielen personálny vývoj v kapele a vyjadrenia bývalých spoluhráčov, ktoré naznačujú, že ide (alebo v minulosti išlo) o pomerne despotického lídra, ale aj Corganova otvorená kritika a mediálne hádky s členmi "konkurenčných" kapiel. V časoch najväčšej slávy hudobník trpel ťažkými depresiami a mal samovražedné sklony, tie sú dnes zrejme minulosťou, no jeho nedávna kritika kolegov zo Soundgarden svedčí o tom, že je to stále "starý dobrý Billy".

Za všetko však hovorí hudba a hoci The Smashing Pumpkins úspech tretieho albumu už neprekonali, dokázali zostať relevantnými dodnes. Či už vďaka posunu k elektronickejšiemu zvuku (od albumu Adore, 1998; tento rok vyjde remaster s bonusmi) alebo aj nekonvečným spôsobom vydávania hudby, ktorým sa snažia reagovať na súčasný hudobný trh a získať nových fanúšikov. Konkrétne ide o projekt s názvom Teargarden By Kaleidyscope - 44-skladbový konceptuálny album, ktorý vychádza postupne od roku 2009. Niektoré zo skladieb vyšli vo forme free downloadu, jadrom projektu je však "album v albume" s názvom Oceania, ktorý vyšiel v júni 2012. Stretol sa s pozitívnym hodnotením kritiky a obnoveným záujmom fanúšikov, čo je po horšie prijatej štúdiovke Zeitgeist (2007) dobrou správou. Nová tvorba navyše vznikala v atmosfére spolupráce, na rozdiel od väčšiny ostatných albumov, ktorých tvorbu sprevádzali personálne problémy a rozpory.

Keďže však na Pohode pôjde o festivalový set, mal by byť setlist zložený nielen z noviniek ale aj z niektorých z najväčších hitov kapely ako TodayDisarm, MuzzleBullet with Butterfly Wings, 1979Tonight, TonightThe End Is the Beginning Is the EndAva Adore alebo Perfect. Ak sa tak stane, fanúšikovia americkej alternatívy z čias, kedy alternatívny rock nebol iba nálepkou, sa môžu tešiť na koncert, ktorý by pre nich mohol byť najväčším zážitkom na Pohode od koncertu Pixies. Prísľubom kvalitného vystúpenia je aj omladená zostava, v ktorej Corgana dopĺňajú gitarista Jeff Schroeder, basgitaristka Nicole Fiorentino a bubeník Mike Byrne. Pôvodných členov pripomínajú nielen vizuálne - podľa ohlasov napríklad zo susednej Prahy, kde hrali v novembri 2011, v ničom nezaostávajú ani hudobne. Veď uvidíme sami - 12. júla, letisko Trenčín.



Text: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/smashingpumpkins

Súvisiaci interpreti: The Smashing Pumpkins