Že islandská hudba nie sú len pomalé zasnené skladby spievané severským jazykom, ale napríklad aj rozjarené indiefolkové piesne v angličtine s nákazlivými refrénmi, dokáže tento rok na festivale Colours of Ostrava pri svojej českej premiére úspešná islandská kapela Of Monsters and Men.

Päťčlenná formácia, ktorá vznikla v roku 2010, prerazila už so svojím debutovým albumom My Head is an Animal s hitom Little Talks, ktorý dosiahol vo viacerých krajinách na vrcholy rebríčkov a stal sa asi najprekvapujúcejšou letnou hymnou roku 2011. Of Monsters and Men hneď po vydaní debutu hudobné médiá označili za "Mumford & Sons z Islandu" alebo "nových Arcade Fire". V roku 2013 Islanďania získali cenu European Borded Breakers Award a ich skladby zazneli napríklad na soundtracku The Hunger Games: Catching Fire či v traileri filmu Walter Mitty a jeho tajný život.


Riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová vyzdvihuje na ich hudbe "prekomponovanosť akustických nástrojov s gitarami a klávesmi, vťahujúce vokálne harmónie, precítené hlasy speváčky Nanny Bryndís Hilmarsdóttir a Ragnara Þórhallssona, neskrývané nutkanie vytiahnuť atmosferické balady do hutne znejúcich popových výšin a metaforické príbehy čerpajúce z ríše zvierat a prírodného okultizmu". Veľmi dobre vystihnuté, stačí dodať, že videoklipy kapely sú rovnako magické a očarujúce ako jej hudobná tvorba a že ich pesničky sú ešte silnejšie, keď znejú naživo.

Veľký úspech debutu vystrelil skupinu od roku 2012 na nečakane dlhé koncertné turné, v rámci ktorého Islanďania precestovali takmer celý svet. Očakávanie nasledovníka ich ale nakoniec donútilo hektické cestovanie stopnúť a priviedlo k premýšlaniu čo dalej. Tvrdenie, že medzi debutom a novinkou Beneath the Skin z roku 2015 je rozdiel ako medzi čiernou a bielou, Nanna počas nahrávania vysvetlila: "Náš prvý album je ako stvorenie z nejakého sci-fi, ale album, na ktorom práve pracujeme, je pravý opak - je veľmi osobný, ľudský." Krehké folkovanie a štadiónové hity sa na druhom albume preťali s masívnejším rockovým zvukom, bez toho, aby pritom skupina zanevrela na popovú priamočiarosť.


Pätnásty ročník Colours of Ostrava sa uskutoční v termíne od 14. do 17. júla opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave. Medzi prvými oznámenými menami sú Passenger, ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, CC Smugglers, The Unthanks alebo My Baby. V predaji je aktuálne limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 77,03 eur. Festival Colours of Ostrava navštívilo minulý rok viac ako 43-tisíc návštevníkov a ponúkol cez 300 programových bodov na 16 otvorených a krytých scénach.

Organizátori podujatia tento rok okrem festivalu chystajú aj samostatný koncert britského speváka Miku, ktorý sa uskutoční 25. mája v pražskom multifunkčnom priestore Fórum Karlín.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér a fotograf Zdenko Hanout.

Foto: Facebook.com/ofmonstersandmen

Súvisiaci interpreti: Of Monsters And Men