Dve výrazné hudobné osobnosti svojej generácie a žánru, Majk Spirit a Richard Müller, sa spojili v piesni Nie som tu náhodou. Výsledkom je kvalitný, hudobne prepracovaný singel s filozofickým posolstvom v texte a umeleckým videoklipom, ktorý nakrútil skúsený režisér Roland Wranik.

"Richard je legenda, ktorú si naozaj veľmi vážim a už dávnejšie som uvažoval, že ho prizvem do nejakého songu. Keď som pripravoval môj aktuálny album, nazvaný práve podľa tejto piesne, najskôr som plánoval len použiť intro z jeho piesne Kristove roky. Keďže Richardovi sa to páčilo, rozhodol som sa skúsiť to aj s týmto singlom. Myslím, že výsledok je výborný, aspoň ja som naozaj spokojný," vyznal sa Majk Spirit.
 
"Majka sledujem už dlhšie, páči sa mi to, čo robí, a keď ma oslovil na spoluprácu, rád som to prijal. Najprv ma požiadal, či by mohol použiť môj recitatív z piesne Kristove roky. Poslal mi nahrávku a bolo to veľmi dobré. Potom prišla pieseň Nie som tu náhodou. Majk napísal text, ktorý ma naozaj oslovil. Keď sme skladbu nahrávali, tak som si všimol, že môj hlas je úplne 'prevalený'. Bol som trochu neistý, ale vedel som, že keď mi pošlú nahrávku, môžem to stopnúť, ak sa mi to nebude páčiť. Avšak, keď som si to vypočul, bolo to super. Mladí ľudia vedia, čo robia a hlavne aj to, ako to majú urobiť. Hip-hop je legitímny žáner, rovnako ako pop, jazz, rock alebo čokoľvek iné. Nevidím dôvod, prečo by sa žánre nemali prepájať," pochvaľuje si spoluprácu Richard Müller.


Tri prepojené osudy

Videoklip Nie som tu náhodou možno na prvýkrát fanúšikom neodhalí všetko, s ďalšími pozretiami sa však jeho metafory stávajú jasnejšími. Je to vlastne krátky film s troma navzájom prepojenými osudmi. Nešťastná matka, sebastredný vojak a utečenec žijú každý svoje vlastné trápenia, ktoré spolu čiastočne súvisia a každého z nich majú čosi naučiť. Roland Wranik na jeho tvorbe spolupracoval s kameramanom Filipom Marekom, o produkciu sa postarali Lucia UhrinováPeter Hledík. Umelecký klip má nielen zaujímavý odkaz, ale je mimoriadny aj výtvarne. Postaralo sa o to londýnske štúdio CHEAT. Väčšina záberov vznikla v ikonickej aule Poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

"Chcel som urobiť klip, ktorý bude celkom iný ako čokoľvek, čo som doteraz nakrútil. Skladba má veľmi silný text s posolstvom, že vlastne všetko je prepojené navzájom a každý dej, vec, hmota, hocičo, ovplyvňuje ďalšiu. Tak sme vytvorili tri bežné príbehy. Prvý opisuje matku, ktorá je nešťastná vo svojom aktuálnom vzťahu, druhý vojaka s obrovským egom, ktorý ubližuje iným, ale neuvedomuje si to, a posledný je príbeh utečenca. Ako sa napokon ukáže, ich životy sú navzájom prepojené. Dôležitý odkaz celého klipu je hlavne to, že hoci zažívame akokoľvek silné utrpenie, učíme sa cez to," vysvetlil Roland Wranik.

Maj Spirit nedávno vydal svoj nový album, ktorý fanúšikovia aj kritici označujú na najlepší a najvyzretejší v jeho doterajšej kariére. Na spoluprácu tentoraz prizval viacero spevákov a speváčok. Okrem Richarda Müllera na nahrávke hosťujú aj Matěj Vávra (Dar), Monika Bagárová (Kairos), Anita Soul (Zenit) a Veronika Strapková, ktorej spev zo skladby 33 môžete počuť aj v outre videoklipu Nie som tu náhodou. Nový album predstaví 34-ročný raper na jarnom turné, ktoré odštartuje 15. marca v Prahe. Predstaví sa aj v Brne (29.3.), Banskej Bystrici (30.3.), Bratislave (6.4.) a Humennom (12.4.). Podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.majkspirit.sk.

Ďalšie videoklipy z albumu Nie som tu náhodou:


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Richard Müller